Make your own free website on Tripod.com

Gr~ka torta:

Za tortu je potrebno:

15 jaja, 100 g bele ~okolade, 100 g mle~ne ~okolade, 100 g ~okolade za kuvawe 375 g putera (margarina), 250 g keksa, 300 g {laga (slatke pavlake), 150 g mlevenih oraha, 150 g seckanih oraha, 1/2 l mleka, 1/2 kg {e}era, 250 g {e}era u prahu, {tirak (gustin), pra{ak za pecivo.

  Za listove treba umutiti 5 belanaca sa 10 ka{ika {e}era, dodati 5 ka{ike izmrvqenog keksa, 5 ka{ika mlevenih oraha i ka{ikicu pra{ka za pecivo. Od testa napraviti 3 kore jednake veli~ine i pe}i ih u rerni (paziti da se ne prepeku).

Fil: 15 `umanaca skuvati na pari sa 200g {e}era u prahu. Posebno skuvati 1/2l mleka sa 5 ka{ika {tirka (gustina) i 5 ka{ika {e}era. Umutiti 375g putera sa 50g {e}era u prahu pa dodati u ohla|en fil. ^okoladu (mle~nu i za kuvawe) sitno izlomiti na parci}e pa dodati u fil pa dodati i 150g seckanih oraha i 150g krupnije izmrvqenog keksa i sve izme{ati.

Staviti prvi list pa ga premazati sa 1/2 fila, staviti drugi pa ga premazati ostatkom fila i staviti odozgore tre}i list. Sa strane tortu premazati slagom a odozgo premazati glazurom od cokolade.

Nazad


Kola~ od jabuka:

Za kola~ je potrebno: 1,5 ~a{a {e}era, 3 ~a{e bra{na, 1,5 ~a{a uqa, 3 jajeta,~a{a kiselog mleka, 1kg jabuka,1 ka{ika pra{ka za pecivo, 1 kesica vanilin {e}era.

Umutiti sneg od 3 belanceta pa polako dodavati 1,5 ~a{u {e}era. Dodati `umanca, kiselo mleko, uqe, bra{no i pra{ak za pecivo, pa sve prome{ati da se testo izjedna~i. Polovinu testa sipati u podmazan kalup (pleh) i pe}i u rerni na tihoj vatri, dok se ne dobije tanka korica paze}i da se ne prepe~e.

Jabuke izrendati, dodati malo {e}era, vanilin {e}er (cimet po `eqi) pa na {poretu ispr`iti u sopstvenom soku (da malo omek{aju). Propr`ene jabuke preliti preko testa pa po wima sipati drugu polovinu testa i vratiti u rernu i pe}i na tihoj vatri.

Pe~en kola~ posuti {e}erom u prahu.

Nazad


\ul pita:

Potrebno je: 30 dkg bra{na, 12 dkg putera, 10 dkg oraha, 2,5 dkg suvog gro`|a, 40 dkg {ecera, 1/2 l vode, 1/4 l uqa, jaje, pola limuna, {tirka (gustina) po potrebi. Zamesiti testo od bra{na, uqa, jajeta, malo soli i vode po potrebi. Testo podeliti na 4 dela (juftike) i ostaviti da se odmori.Jufke razviti, posuti "gustinom" i slo`iti jednu na drugu. Razvijene jufke poprskati rastopqenim puterom, posuti iseckanim orasima i suvim gro`|em. Juftike uviti i ispe}i u rerni u plehu pa ih se}i otprilike svakih 2 - 3 santimetra. "Ru`e" (|ule) pore|ati u sud i preliti sa {erbetom. [erbet ukuvati od ostatka vode, {ecera i limunovog soka. Sluziti kad se prohladi.

Nazad


[panski vetar:

Ylupati ~vrst sneg od 12 belanaca pa pa`qivo dodati 250 grama {e}era stalno me{aju}i. Od mase naptaviti 4 kore prvo ih staviti na 10 - 15 minuta na 350F/ 280C a zatim smawiti temperaturu i polako su{iti na niskoj temperaturi. Za fil umutiti 12 `umanaca, 6 ka{ika {e}era, 4 ka{ike bra{na (paze}i da nema grudvica) i sve kuvati na pari dok se malo ne zgusne (10 - 15 minuta). U prohla|en fil dodati 200 grama putera (ili margarina). Ulupati 1/2 litre {laga sa vanil {e}erom (ili ekstratom vanile) i 100 grama {e}era u prahu pa jedan deo odvojiti za premazivanje torte odozgo a ostatak izme{ati sa ostalim filom. Fil izdeliti u dva dela pa u jednu polovinu ume{ati 200grama mlevenih oraha i kore re|ati i mazati naizmeni~no jednu sa filom sa orasima drugu bez oraha itd. Tortu odozgore premazati sa {lagom (ukoliko ostane fila premazati tortu okolo) a mo`e i sa strane. Odozgore posuti sa seckanim orasima ili struganom ~okoladom . Do upotrebe tortu dr`atu u fri`ideru.

Nazad