Make your own free website on Tripod.com
 

Torta od duwa:

Zamesiti 210g bra{na, 140g putera, 50g {e}era, 2 `umanceta, struganu koru od limuna, 2 ka{ike ruma i malo soli. Sve staviti u kalup za tortu i pe}i pa je ostaviti da se ohladi (ukalupu). Hladnu tortu prekriti kitnikesom (pekmez od duwa) oko 1 cm debelo sad ulupati sneg od 5 belanaca i zasladiti sa 250g {e}era u prahu i pa preliti preko kitnikesa. Tortu vratiti u pe} i pe}i na tihoj vatri dok se kitnikes ne zape~e. Tortu je naj boqe ispe}i par dana pre upotrebe.

Nazad


Torta tetka pate:

Zamesiti 14 `umanaca, 280g {e}era u prahu, 5 {tangli ribane i na pari rastopqene ~okolade. Masu me{ati 1/2 sata i polako dodavati 280g samlevenih le{nika, tvrd sneg od 14 belanaca i malo istrugane limunove kore. Tortu pe}i u 3 dela na 350F / 175C kad se torta ohladi poprskati je sa 1/2 deci ruma. Tortu nadenuti slede}im nadevom na lakoj vatri umutiti 3 cela jajeta i 120g {e}era u prahu dok se ne zgusne u vru}u masu dodati 5 {tangli ~okolade a kad se prohladi dodati 150g putera. Sa kremom namazati listove poslagati ih pa premazati tortu spoqa i posuti mlevenim le{nicima.

Nazad


Ani~in rolat:

Umutiti ~vrst sneg od 8 belanaca, dodati 100g samlevenih oraha, 2 ka{ike {e}era u prahu i sve polako me{ati. U pleh namazan puterom i posut bra{nom sipati testo da bude debelo kao prst pa pe}i u rerni. Kad se isp~e staviti ga na salvet i ostaviti. Za nadev ume{ati 8 zumanaca, 3 ka{ike {e}era zamirisanog vanilom i sve polako mutiti dodaju}i 1 deci crne kafe a na kraju dodati 280g samlevenih oraha ili le{nika, kuvati na pari dok se ne zgusne lupaju}i stalno zicom za lupawe. Kad se krem prohladi dodati 1/4 kile putera i sa ovim nadevom premazati rolat pa ga uviti u rolnu a spoqa premazati istim kremom. Spoqa posuti mlevenim orasima ili le{nicima ostaviti da se stisne pre slu`ewa.

Nazad


Puslice:

Umutiti 4 belanceta sa 1/4 kile {e}era u prahu i sokom od 1/2 limuna (ili 1 ka{ika sir}eta) sneg kuvati u sudu koji je u drugom sudu sa vrelom vodom i mutiti dok se {e}er ne pretvori u penu. Pripremitipleh za pe~ewe i ka{ikicom stavqati {e}er na pleh mo`e malo {e}era pola oraha, le{nik ili badem pa opet se}er dok se ne napuni pleh pa staviti pleh u toplu pe}nicu i vi{e su{iti nego pe}i na lakoj vatri.

Nazad


Ma|arica:

300 g bra{na,200 g putera (margarina), 2 cela jajeta, pra{ak za pecivo i 1 dl mleka.Testo zamesiti i podeli u 6 jednakih delova.Svaki deo razvu}i u tanku koru (otprilike tupe strane no`a), i pe}i na izvrnutom plehu (dok ne po`ute ne vaqa ih prepe}i). Fil: 3/4 l mleka ume{ati sa 200 g {e}era i 3 ka{ike bra{na. Napraviti gustu smesu pa rastopiti 5 {tangli ~okolade.150 g putera (margarina) posebno umutiti sa malo {e}era i kad je krem hladan dodati puter (margarin). Namazati kore i pritisnuti tortu sa ne~im malo te`im, pa ostaviti da odstoji preko no}i u fri`ideru. Sutradan posuti tortu sa {e}erom u prahu i seckati dijagonalno da se dobiju par~i}i u obliku romboida. Ukoliko neko `eli ma}arica se mo`e filovati i sa pudingom ili nekim od filova za torte. Kada pe~ete kore ili ih izbodite viqu{kom ili malo sa ne~im pritisnite (da se ne naklobu~e). Ako ih pritiskate preko kore stavite aluminiumsku foliju a po woj suv pasuq ili pirinax ili ne{to drugo ne suvi{e te{ko.

Vo}ni fil umesto ~okolade upotrebiti sirup od jagoda, malina itd (ukoliko pravite sa vo}nim filom prvo pome{ajte u ~a{i malo mleka i malo soka jer neki sokovi imaju kiselinu i mleko po~ne da se usirava).

Nazad


Kisela {trudla:

[trudla sa makom

Izmutiti 100g {e}era, malo putera i 4 zumanceta pa dodati kvasac razmu}en u mleku sa malo {e}era i dosuti 1/2 litre mlakog mleka. Sve izmutiti pa dodati 1 kilogram bra{na i mesiti dok testo ne po~ne da se odvaja od ruku i suda. Testo pokriti ostaviti da kisne u toplom 2 - 3 sata. Uskislo testo podeliti u juftike i ostaviti ih da malo stoje pa ih razviti oklagijom (kora treba da bude malo debqa od 1 santimetra) i poprskati istopqenim puterom. Nadenuti ih sa makom uviti premazati `umancetom (ko ho}e mo`e poprskati sa krupnim kristal se}erom odozgore) ostaviti da opet uskisne pa pe}i u toploj rerni. Posle pe~ewa {trudlu ostaviti da se malo odmori pa ise}i posuti se}erom i slu`iti.

Nadev od maka:

1/4 kile mlevenog maka staviti u {erpu sa po{e}erenim mlekom i kuvati dok se ne zgusne pa nadenuti po razvu~enoj kori.

Nadev od oraha:

1/4 kile samlevenih oraha staviti u {erpu sa po{e}erenim mlekom i vanilom pa kuvati dok se ne zgusne kad se zgusne nadenuti po razvu~enoj kori.

Sa {e}erom:

Po razvu~enoj kori posuti se}er i vanil se}er pa uviti

Sa medom:

Razvu~enu koru premazati medom i uviti.

Nazad


Reform torta sa bademima:

U kazan~etu ulupati sneg od 10 belanaca pa dodati 1/4 kile kristal {e}era i mutiti dok se {e}er ne rastopi. Dodati 1/4 kile samlevenih badema izme{ati i pe}i u 4 dela. Nadev napraviti mute}i na vru}em {poretu 10 `umanaca i 10 ka{ika {e}era pa kad se zgusne skinuti i dodati 1/4 kile putera i 2 {tangle rastopqene ~okolade. Dobro umutiti i kad postane penasto nadevati tortu i premazati je sa istim nadevom odozgo i sa strane, posuti mlevenim bademom odozgore.

Nazad


Dobo{ torta:

Umutiti penasto 7 `umanaca sa 4 ka{ike {e}era. Zasebno umutiti napola sneg od 7 belanaca i dodati 3 ka{ike {e}era i ~vrsto ulupati sneg pa ga pome{ati sa ulupanim `umancima. 7 ka{ika bra{na dodati u masu i sve izme{ati. Od testa ispe}i 7 - 8 kora i ostaviti za nadevawe. Nadev praviti lupaju}i sneg od 4 jajeta, dodati 150 grama {e}era u prahu i malo vanile pa sve mutiti `icom u sudu koji je u {erpi sa vrelom vodom. Kad se zgusne skinuti sa vatre dodati 150 grama ~okolade (istopi}e se u vru}oj masi) me{ati dok se ne ohladi pa dodati 1/4 kile putera i sve dobro izme{ati. Nadevom mazati kore jednu pa nadev pa drugu odozgore pa nadev a zadwu koru ostaviti sa strane nenamazanu. Preliv napraviti na ovaj na~in: staviti 3 ka{ike {e}era u {erpu i rastopiti ga na vatri dok ne po~ne da `uti pa preliti po ostavqenoj kori i no`em brzo razmazati po kori. Drugim no`em namazanim puterom brzo rase}i glazuru da je lak{e se}i par~ad. Ovo treba uraditi brzo pre nego {to se {e}er ohladi. Sada namestiti ovu koru na nadevene kore i sa ostatkom nadeva namazati tortu okolo.

Nazad


Brankova torta:

Umutiti 9 `umanaca i 200grama {e}era pa dodati 200 grama samlevenih oraha, 2 ka{ike istucanog keksa, 2 ka{ike bra{na i sneg od 9 belanaca. Sve polako izme{ati i pe}i tortu u 3 dela. Za nadev u mleku kuvati 200 grama samlevenih badema stalno me{aju}i da ne zagore pa kad je kuvan ostaviti ga da se prohladi i dodati 1 paket vanil {e}era, 200grama umu}enog putera i 2 ~a{ice ruma. Sa ovim nadenuti tortu a spoqa preliti sa glazurom od ~okolade (ili sa nadevom).

Nazad


Indijaner torta:

Umutiti 7 `umanaca sa 210 gr. {e}era u prahu pa dodati 140 gr. bra{na i sneg od 7 belanaca. Pe}i u umereno toploj rerni u dva dela. Filovati sa slatkom pavlakom a za glazuru upotrebiti 60 gr. ~okolade, 50 gr. {e}era, ka{ikicu putera i 2 ka{ike vode. Sve dobro ukuvati preliti tortu i ostaviti da se ohladi.

Nazad


Krem torta:

Umutiti ~vrst sneg od 4 belanceta sa 125 gr. {e}era u prahu i 125 gr. pe~ena samlevena le{nika. Sve izme{ati pa pe}i u 2 dela. Kad su kore pe~ene premazati ih pekmezom od malina pa ih staviti u dubqi zama{}en kalup i preliti sa kremom pa ostaviti u fri`ider da se stisne.

Krem se pravi kad se umuti 8 `umanaca, 8 ka{ika {e}era pa umutiti. Pome{ati 1.5 {oqu mleka sa 8 listova `elatina (mo`e i pra{ak) dodati malo vanile i umu}ena jaja pa sve kuvati stalno me{aju}i dok se krem ne zgusne. Mutiti ga i daqe sve dok se ne ohladi pa dodati 3 decilitra slatke pavlake. Sve dobro prome{ati pa preliti preko torte u kalupu.

Kad se krem stisne ukrasiti tortu sa pu`i}ima od ~okolade.

Nazad


Milina torta:

Napraviti testo od 4 `umanceta, 140 gr. {e}era, 100gr. bra{na i sneg od 1 belanceta pa ispe}i 4 lista. Ohla|ene listove nadevati slatkom pavlakom. Skuvati jaku crnu kafu pa je procediti kroz filter i staviti u {erpicu sa 60 gr. {e}era i sve kuvati dok se ne zgusne kao za slatko pa sa tim preliti tortu odozgore. Sa strane namazati sa slatkom pavlakom. O{trim zagrejanim i zama{}enim no`em se}i preliv pre nego sto se stisne.

Nazad


Stambul torta:

Ulupati sneg od 2 belanceta i 100 gr. {e}era. Staviti sneg u kalup i su{iti u rerni na tihoj vatri dosta dugo (i do pola dana). Ulupati sneg od 3 belanceta dodati 50 gr. {e}era, 3 `umanceta, struganu koru od limuna i 50 gr. bra{na i sve izme{ati. Ispe}i u dva dela u vreloj rerni i poprskati ih sa rumom izme{anim sa gustim sirupom od {e}era. Za nadev ulupati tvrd sneg od 3 belanceta sa 100 gr. {e}erapa izme{ati sa mlevenim le{nicima i paketom vanil {e}era. Premazati ohla|ene polovine torte sa kremom a u sredinu staviti osu{eni list. Sklopqenu tortu premazati kremom i posuti samlevenim bademima ili struganom ~okoladom.

Nazad


Vo}na torta:

Dobro umutiti 250 gr. putera, 250 gr. {e}era u prahu i istruganu koru od limuna pa kad je umu}eno dodavati 8 `umanaca jedno po jedno stalno me{aju}i. Dodati 100 gr. iseckanog u{e}erenog vo}a, ~vrst sneg od 8 belanaca i 200 gr. bra{na, sve izme{ati i staviti u kalup pa ispe}i na tihoj vatri. Pe~enu tortu posuti {e}erom u prahu.

Nazad


Torta od vi{awa:

140 gr. {e}era u prahu preliti sa isce|enim sokom od pomoranxe. Umesiti 100 gr. bra{na sa 2 jajeta i 3 `umanceta pa pome{ati sa {e}erom i sve ume{ati. pola testa staviti u kalup pokriti oblatnom pa posuti o~i{}enim vi{wama. Preko vi{awa staviti ostatak testa i sve pe}i u rerni na umarenoj temperaturi. Pe~enu tortu posuti {e}erom.

Nazad


Torta od belanaca:

125 grama suvog gro`|a potopiti u rum i ostaviti da stoji preko no}i. Jednu punu {oqu (za belu kafu) belanaca ulupati u ~vrst sneg a u me|uvremenu ispe}i pa samleti 1/4 kile oraha pa izme{ati sa snegom i 200 gr. {e}era. Dodati ostruganu koru od limuna i pomoranxe, suvo gro`|e (iz ruma) i {aku izmrvqena keksa. Sve izme{ati i staviti u kalup pa pe}i u rerni. Pe~enu tortu preliti prelivom od ~okolade.

Nazad


Moka torta sa pi{kotama:

40 komada pi{kota zamakati u jaku belu kafu i re|ati u stakleni sud. Kad je prvi red gotov preliti sa nadevom pa ponavqati dok se sve ne utro{i. Tortu spoqa premazati slatkom pavlakom. Mo`e se ukrasiti sa u{e}erenim vo}em ili vo}em iz slatka.

Nadev: Rastopiti 200 gr. {e}era u jaku crnu kafu pa kuvati. Kad se dobije gust sirup ostaviti da se malo prohladi pa u mlak sirup dodati 5 ulupanih `umanaca, sve izme{ati i kuvati na pari (u duplom loncu) dok se ne zgusne. Kad se prohladi dodati 200 gr. putera (mekanog) sve dobro izme{ati i nadevati tortu.

Nazad


Napoleonova torta:

Penasto umutiti 100 gr. putera sa 6 `umanaca i 140 gr. {e}era u prahu. Dodati vanilu i {tanglu ostrugane ~okolade i na kraju 100gr. bra{na i ~vrst sneg od 6 belanaca. Sve dobro izme{ati pa pe}i u kalupu u 2 dela. Hladnu tortu nadevati sa nadevom koji se pravi kad se 100 gr. {e}era ukuva sa 2 decilitra vode pa se u vru} sirup doda 6 `umanaca jedno po jedno stalno lupaju}i sa zicom za sneg sve dok se {e}er ne ohladi. 140 gr. putera ulupati pa pome{ati sa masom i nadevati tortu i premazati je spoqa pa posuti mlevenim bademom.

Nazad


Mikado torta:

Mutiti 1 sat 10 `umanaca sa 280 gr. {e}era. Dodati 280 gr. samlevenih oraha i 2 ka{ike griza, malo karanfili}a i malo cimeta pa sve dobro izme{ati. Dodati ~vrst sneg od 10 belanaca polako me{aju}i da sneg ne spadne. Pe}i u toploj rerni iz dva dela. Umutiti 200 gr. putera sa 240 gr. {e}era u prahu pa polako dodavati 6 ka{ika jake crne kafe sve dobro izme{ati pa nadevati tortu a i spoqa je premazati. Staviti je u fri`ider da se stegne i slu`iti.

Nazad


Ninina torta:

Dugo mutiti 12 `umanaca sa 12 ka{ika {e}era dok sve na pobeli pa dodati ostruganu koru od limuna, sok od limuna 4 ka{ike izmrvqenog keksa natopqenog u 3 ka{ike likera maraskino, 1/4 kile samlevenog badema pa sve dobro izme{ati. Dodati ~vrst sneg od 12 belanaca polako me{aju}i da sneg ne spadne. Tortu pe}i u dva dela na umerenoj temperaturi (oko sat vremena). Za nadev penasto umutiti 1/4 kile putera sa 1/4 kile {e}era u prahu pa kad je umu}eno dodavati jedno po jedno 5 `umanaca i stalno mutiti. Sa nadevom nadeti totu a i premazati je spoqa pa posuti mlevenim orasima. Staviti je u fri`ider da se stisne i slu`iti.

Nazad


Bebina torta:

Penasto umutiti 8 jaja i 8 ka{ika {e}era pa dodati 1/4 kile samlevenih badema, ka{iku bra{na i 4 ka{ike izmrvqenog keksa. Sve izme{ati pa dodati sok i ostruganu koru od limuna izme{ati i pe}i u rerni. Dok je torta jo{ topla preliti je sa 70 gr. istopqenog putera staviti u fri`ider da se ohladi i premazati sa slatkom pavlakom.

Nazad


Torta od kajsija:

Umutiti 250 gr. putera sa 100 gr. {e}era p adodati 250 gr. bra{na i sve izme{ati. Testo razviti oklagijom u kore iste veli~ine ( naj boqe razviti prema plehu za pe~ewe pa opse}i krajeve) i pe}i ih (naj mawe 6 kora). Ulupati sneg od 6 belanaca sa 6 ka{ika {e}era pa dodati 3 ka{ike pekmeza od kajsija. Sve polako izme{ati pa nadevati kore. Tortu odgore premazati sa pekmezom od kajsija i posuti mlevenim bademima.

Nazad


Torta od {qiva:

Umutiti 150 gr. putera sa 210 gr. {e}era i polako dodavati jedno po jedno 8 `umanaca. Kad je sve penasto umu}eno dodati 110 gr. samlevenih oraha i 50 gr. kakaoa rastopqenog u malo tople vode. Sve izme{ati pa dodati ~vrst sneg od 8 belanaca i 150 gr. bra{na. Sve izme{ati i staviti u kalup pa po testu staviti prepolovqene {qive i pe}i na jakoj vatri u rerni. Kad je torta skoro gotova izvaditi je pa posuti sa kristal se}erom i dope}i ( mo`e se posuti sa malo cimeta).

Nazad


Torta od pasuqa:

1/2 kile belog pasuqa skuvati mewaju}i nekoliko voda. Mekan pasuq ocediti (te~nost sa~uvati za ~orbast pasuq) pa ga propasirati. Ulupati 6 `umanaca sa 6 ka{ika {e}era i vanilom save lupati 1/2 sata pa dodati propasiran pasuq, 2 ka{ike mrvica od keksa i ~vrst sneg od 6 belanaca. Sve izma{ati pa pe}i u dva dela i nadenuti sa slatkom pavlakom. Spoqa namazati sa slatkom pavlakom i posuti struganom ~okoladom.

Nazad


[trudla sa jabukama i ~varcima:

Potrebno je za testo: 200 g ~varaka, ka{ika kvasca, 2 ka{ike mleka, ka{ikica {e}era, 300 g bra{na, 60 g {e}era u prahu, `umance, malo soli i 2 ka{ike kisele pavlake.

za nadev: 700 g kiselijih jabuka (o~i{}enih), 80 g {e}era, 50 g suvog gro`|a, malo cimeta i jaje za premazivawe.

Priprema: samleti ~varke. U mlakome mleku rastopiti kvasac i {e}er. Malo bra{na staviti u sud za me{ewe pa dodati rastopqeni kvasac. Dodati jo{ malo bra{na i dobro prome{ati. Povr{inu testa lagano posuti bra{nom pa ostaviti neka se di`e na toplome mestu oko 20 minuta. Preostalo bra{no izme{ati sa {e}erom u prahu, `umancetom, kiselom pavlakom i uskislim testom. Dodati samevene ~varke i malo soli pa umesiti srednje ~vrsto testo. Gotovo testo izvaqati na daski posutoj bra{nom, oblikovati pravougaonik i dva puta ga pravilno preklopiti. Ostaviti ga da se odmara pa ga jo{ jednom izvaqati i dvostruko preklopiti. Rernu ugrejati na 350F /180S . Narezati o~i{}ene jabuke na listi}e. Tanko izvaljati testo u obliku pravougaonika i polo`iti na pleh za pe~ewe zama{}en i posut bra{nom(ili oblo`en masnim papirom). U sredinu rasporediti narezane jabuke, dodati suvo gro`|e pa sve posuti {ecerom i cimetom, preklopiti nadev jednom stranom testa, a ivicu premazati razmu}enim jajetom. Na drugoj strani tiesta malim nozem napraviti pravilne zareze razmaknute oko 1 cm (izgleda}e lep{e) pa ovom stranom testa preklopiti preko prethodne strana i {trudlu premazati jajetom. Pe}i u rerni dok ne porumeni (oko 30 minuta) kad se malo prohladi ise}i je na par~ad i posuti {e}erom u prahu.

Nazad


Kola~ od pirinxa:

Potrebno je: Kilo pirinxa, 4 dl mleka, 250g putera, so, kakao, 3 jajeta, 200g {e}era, 300g {e}era u prahu (ko vole sla|e mo`e i vi{e), vanila, sok od limuna.

preliv od vi{awa: 8 ka{ika vi{awa iz kompota, 4 ka{ike soka od kompota, 8 ka{ika slatke pavlake i 2 ka{ike {e}era u prahu.

Pirinax kuvati u 1/2l vode (oko 5 minuta), isprati hladnom vodom i dobro ocediti. Prokuvati mleko sa puterom i malo soli, vanilom i ostruganom limunovom korom, dodati pirinax i lagano kuvati (20 - 30 minuta) paze}i da ne zagore, pri kraju dodati {e}er. Pirinax ohladiti pa ume{ati razmu}ena `umanca, a od belanaca napraviti ~vrst sneg sa 250g {e}era uprahu i sokom od limuna. Pirinax podeliti napola i u jednu polovicu ume{ati kakao, a u obe polovine ume{ati 1/2 pripremqenog snega (prethodno odvojiti 1/3 za premazivawe). Kalup za pe~ewe premazati puterom i posuti mrvicama od keksa, pa rasporediti prvo tamnu smesu a odgore staviti svetlu. Pe}i u rerni na temperaturi od 350F / 180S 30 - 40 minuta. Nakon toga preokrenuti na metalni poslu`avnik i premazati snegom od belanceta i posuti s malo {e}era u prahu. Poslu`avnik staviti u rerno da sneg po`uti. Kola~ jo{ topao ise}i na par~ad staviti na tawire i preliti prelivom od vi{awa.

Preliv od vi{anja: vi{we iz kompota bez ko{tica izgwe~iti i pome{ati zajedno sa sokom, {e}erom u prahu i slatkom pavlakom. Preliti po kola~u i ukrasiti sa celim vi{wama iz kompota.

Nazad


[aum torta od pr`enih kora:

Zamesiti sa bra{nom 6 `umanaca, 1 ka{ikicu putera, {oqu mlleka i malo {e}era da testo ne bude ni tvrdo ni mekano pa od testa napraviti 6 - 7 juftiki pa ih razviti oklagijom da budu kao tupa strana no`a. Kore jednu po jednu pr`iti na uqu ili masti ( ne previ{e vrelo) dok malo ne porumene sa obadve strane. Pr`ene kore ostaviti na stranu.

Za nadev ulupati ~vrst sneg od 9 belanaca pa dodati vanil {e}er i dugo mutiti. Zasebno kuvati 4 ka{ike {e}era sa 4 ka{ike vode i malo vanile dok se ne ukuva kao sirup za slatko. Sirup koji jos vri polako sipati u sneg stalno me{aju}i `icom pa mutiti jo{ 5 minuta na toplom {poretu. Sa ovim kremom nadevati kore (paziti da torta bude ravna) pa sa ostatkom krema premazati tortu sa strane i odozgore i posuti sa mlevenim (ili sitno iseckanim) badedemom. Tortu ostaviti u fri`ider bar pola dana da se slegne i da kore omek{aju da bi se lak{e sekla.

Nazad


Pi{inger torta:

Za tortu je potrebno 10 okruglih oblatni.

Nadev praviti na ovaj na~in: 150g le{nika i prope}i u rerni protrljati salvetom i samleti. U tigaw staviti 150g kristal {e}era i istopiti ga , kad po`uti sipati ga u samleven lesnik i sve izme{ati staviti na namazan pleh i ostaviti da se prohladi. U kazancetu na pari (ili dupla {erpa, u prvoj voda) ukuvati 3 jajeta, 150g {e}era u prahu i rase~enu {ipku vanile (ili ka{ikicu vanile). Kad se masa zgusne skinuti je sa vatre i dodati 150g istrugane ~okolade pa me{ati dok se ne istopi. Sad dodati 200g ulupanog putera i sve dobro izme{ati. Ohla|eni {e}er i le{nike sitno istucati u ajvanu (stupi) pa dodati napravqenom kremu i dobro izme{ati (oko 1/4 sata). Sa pripremqenim kremom namazati oblatne pa tortu pritisnuti sa ne~im i ostaviti 1 dan u fri`ideru. Preliv za tortu napraviti sa 150g ~okolade omek{ane na pari pa joj dodati 2 - 3 ka{ike uqa i kad se malo prohladi premazati tortu (ukoliko se cokolada stvrdne malo je podgrejati na pari) izravnati glazuru i ostaviti na hladno da se stvrdne. Da bi lak{e mazali glazuru stavite tortu u zamrziva~ (oko sat ) da se rashladi pa}e se glazura odmah stvrdnuti i ne}e curiti.

Nazad


Rokoko torta:

Penasto umutiti 6 `umanaca sa 10 ka{ika {e}era pa dodati 3 {ipke rastopqene ~okolade, 6 ka{ika mekog bra{na i tvrd sneg od 8 belanaca. Masu pe}i u namazanom kalupu pa kad je ispe~ena prese}i na dva dela (ili pe}i u dva dela). Za nadev umutiti 200g {e}era u prahu, 3 paketi}a vanil {e}era, 150g putera i 250g samlevenih le{nika. sve dobro izme{ati pa dodati 1/4 litre mleka i prokuvati na {poretu pa je skinuti i mutiti dok masa ne pobeli. Kad je masa gotova u wu dodati 1/4 kile ulupana putera sve dobro izme{ati i sa kremom nafilovati tortu a i premazat5i je odozgore i sa strane. Odozgore posuti tortu istruganom ~okoladom a sa strane sa samlevenim lesnicima.

Nazad


Moka torta:

Podeliti u dva suda 12 belanaca i 12 `umanaca. Umutiti belanca pa dodati 100g {e}era i ulupati sneg dok ne postane sasvim ~vrst. Umutiti belanca i dodati 100g {e}era pa mutiti dok se sve ne pretvori u penu, pome{ati obe mase i dodati 200g bra{na i izme{ati. Sad u kalupu pe}i testo ili u 2 dela pa ih prese}i na pola ili u 4 dela. Za krem potrebno je skuvati jaku crnu kafu pa je ostaviti da se stalo`i i procediti je. 1/4 kile {e}era i 1/2 kile putera staviti u kazan~e i mesati dok se {e}er potpuno ne rastopi u puteru. Sad postepeno dodavati kafu stalno me{aju}i dok se masa potpuno ne izjedna~i. Sa ovim kremom mazati redom kore a isto premazati tortu sa strane i odozgore. Tortu sa strane posuti pe~enim mlevenim lesnicima i dr`ati je na hladnom mestu.

Nazad


Torta sa pavlakom i kafom:

Dobro umutiti 140 grama putera pa dodati 4 jajeta , 6 `umanaca i 300 grama {e}era. Sve me{ati dok se ne dobije penasta masa zatim dodati 160 grama rastopqene ~okolade, 300 grama o`u{tenih i samlevenih badema, 80 grama mrvica od keksa (prethodno natopqenih u rumu), sok i istruganu koru od limuna i ~vrst sneg od 6 belanaca. Kad je sve lepo izme{ano peci u kalupu pa rase}i na pola (ili pe}i u 2 dela) i ostaviti da se rashladi. Nadev praviti na taj na~in {to se prvo ulupa 1/4 litre slatke pavlake koja se ~vrsto ulupa i kojoj se dodaje vanila {e}er pa se doda 1 {oqica jake hladne crne kafe. Kad se krem ohladi namazati sa wim tortu iznutra i spoqa i ostaviti na hladno mesto.

Nazad


Sneg torta sa ~okoladom:

140 grama badema samleti a 140 grama badema sitno iseckati, ise}i sitno 100 grama u{e}erene pomoranxine kore i nabaviti 110 grama sitne ~okolade (ili malo podgrejati pa ise}i ve}e par~e). ^vrsto ulupati sneg od 8 belanaca sa malo soli (da se boqe stvrdne) u sneg dodati sve pripremqene sastojke, 140 grama sitnog {e}era i ostruganu koru od limuna. Tortu pe}i u podmazanom kalupu na umerenoj vatri pa kad se prohladi preliti glazurom od ~okolade. Preliv previti tako sto se 150 grama {e}era ukuva sa sa ~a{om vode pa se doda 80 grama ~okolade i kuva sve dok se masa ne zgusne . Sa prelivom preliti tortu odozgore a sa ostatkom namazati sa strane ( ako tortu stavite malo u zamrziva~ da se rashladi prelv }e se boqe zadr`ati)

Nazad


Pu{kinova torta:

Za ovu tortu testo se pravi kao za doma}i biskvit odnosno 4 jajeta i 4 ka{ike {e}era penasto umutiti pa dodati 4 ka{ike griz bra{na dodati malo pra{ka za pecivo izme{ati i pe}i u zama{}enom kalupu i rashla|enu prese}i na pola (ili pe}i u 2 dela). U jednu duboku {erpu koja je ve}a od kalupa za tortu (otprilike za prst sa svake strane) na dno pore|ati razno u{e}ereno vo}e (ili vo}e iz slatka i kompota - vi{we obavezno)sad preliti sa kremom da vo}e ogrezne pa na to vo}e stavite jedan deo torte pa opet po wemu i okolo stavite u{e}ereno vo}e pa opet krem pa drugi deo torte. Naj lep{e je kad se stavi nekoliko redova na primer u{e}ereno, pa vi{we, pa kajsije. Vo}e ne treba stavqati odozgore po gorwem listu torte ve} samo okolo (da krem nebi curio). Krem se pravi na ovaj na~in: 8 `umanaca i 8 ka{ika kristal {e}era dobro umutiti (dok ne pobeli) pa dodati 2 decilitra mleka pomesati masu pa kuvati u {erpi koja je u {erpi sa vrelom vodom dok se krem ne zgusne sad dodati `elatina (8 tabli prethodno rastopqenih), ostruganu koru od pomoranxe, sok od jednog limuna i 1/2 litre umu}ene slatke pavlake. Sve izme{ati i preliti preko vo}a u {erpi tako da vo}e ogrezne u kremu. Tortu staviti u fri`ider i ostaviti da stoji jedan dan. Pred samo slu`ewe {erpu staviti malo u vrelu vodu zatim staviti preko {erpe tawir za slu`ewe i prevrnuti {erpu sa tawirom i podi}i {erpu i tortu izneti na tawiru.

Nazad


[ubertova torta:

Ova torta se pravi sa dva razli~ita testa. Dobro umutiti 100 grama putera pa dodati 4 `umanceta i 70 grama {e}era i sve dobro umutiti. Dodati 80 grama neoqu{tenog i samlevenog badema, 60 grama strugane ~okolade i ~vrst sneg od 4 belanceta izme{ati i ispeci u rerni. Za drugo testo dobro umutiti 1 jaje, 4 zumanceta i 100 grama {e}era pa dodati 80 grama samlevenih oraha, 20 grama mrvica od keksa i ~vrst sneg od 4 balanceta sve izme{ati i pe}i u rerni. Za nadev umutiti 4 `umanceta, 100 grama {e}era, 1/8 litre slatke pavlake i malo vanile. Masu kuvati na pari ({erpa u {erpi sa vodom) dok se ne zgusne pa je ostaviti da se ohladi. Kad se prohladi dodati 140 grama ulupanog putera sa {e}erom i sve izme{ati. Obadva lista torte prese}i na pola (ili ispe}i u dva dela) pa pa uzeti jedan list (od prve torte) i premazati ga sa pekmezom od kajsije pa premazati sa nadevom. Zatim uzeti list od druge torte stavitiodozgore premazati pekmezom i nadevom pa ponoviti sa preostala dva lista. Tortu sa strane premazati nadevim a odozgore sa glazurom od ~okolade.

Nazad


^okolad torta sa piramidom od pavlake:

Penasto umutiti 6 `umanaca sa 140 grama {e}era u prahu pa dodati 3 {tangle rastopqene ~okolade, dobro izme{ati i dodati 140 grama samlevenog badema i ~vrst sneg od 6 belanaca. Sve dobro izme{ati pa pe}i u kalupu u rerni na umerenoj toplini. Kad se ispe~e ostaviti je da se ohladi pa je namazati sa glazurom od ~okolade. ^okolad glazuru napraviti tako {to u ~a{u za vino vode dodati 180 grama {e}era, kuvati dok se malo ne zgusne pa dodati 120 grama ~okolade. Toplom glazurom prevu}i tortu i ostaviti da se ohladi. Pred slu`ewe ulupati 1/2 litra pavlake sa {e}erom i staviti je na tortu ( u obliku piramide ).

Nazad


Torta od putera sa kremom od kafe:

Zamesiti 200grama bra{na, 200 grama {e}era, 200 grama putera, 200 grama oqu{tena i samlevena badema i 2 `umanceta. Testo podeliti u 4 dela i pe}i ih u rerni (u kalupu) na umerenoj temperaturi. Za krem od kafe 2 ka{ike mleka sipati u {erpu pa dodati 6 ka{ika sitnog {e}era, 6 `umanaca, vanile i 2 ka{ike kuvane jake crne kafe. Sve dobro umutiti i kuvati dok se ne zgusne stalno me{aju}i zicom za sneg. Ohla|ene listove torte nadevati kremom a tortu spoqa premazati istim kremom pa je posuti sa sitno iseckanim (ili mlevenim) bademom.

Nazad


Beogradska torta sa bademom:

Dobro umutiti 8 `umanaca i 170 grama {e}era, zatim dodati 150 grama obarenog, oqu{tenog i samlevenog badema, ~vrst sneg od 8 belanaca i 70 grama bra{na. Sve dobro izmesati pa pe}i u kalupu u rerni pa kad se ohladi prese}i na 3 dela (ili pe}i u 3 dela). Za nadev dobro izme{ati 10 `umanaca, 210 grama {e}era, 85 grama bra{na i ka{ikicom vanile (ili {ipkom vanile) sve me{ati i polako dodavati 1/2 litre mleka. Krem kuvati na umerenoj temperaturi stalno me{aju}i. Kad se zgusne skinuti ga sa {poreta i kad se prohladi dodati 350 grama putera i sve dobro izme{ati. Sa vvim kremom mazati listove torte a premazati je i sa strane i odozgore. Odozgore tortu posuti obarenim, oqu{tenim i uzdu` ise~enim bademima. Do servirawa tortu dr`ati u fri`ideru.

Nazad


[ah torta:

Za {ah tortu potrebno je napraviti dve torte jadnu svetlu i jednu tamnu. Tamnu tortu napraviti na ovaj na~in u sudu za me{awe dobro umutiti 3 `umanceta i 60 grama {e}era pa dodati 60 grama omek{ane ~okolade. Sve dobro izme{ati i dodati 40 grama samlevenih badema, 30 grama bra{na i ~vrst sneg od 3 belanceta pa tortu ispe}i i prese}i na pola (ili pe}i u dva dela). Za svetlu tortu izme{ati 6 `umanaca, 180 grama {e}era, sok i koru (istruganu) od limuna, 120 grama bra{na i ~vrst sneg od 6 belanaca. Tortu pe}i i podeliti kao i prvu. Nadev napraviti kuvaju}i (naj boqe u duplom loncu ili {erpi u {erpi sa vodom) 4 `umanceta, 4 ka{ike mleka, 140 grama {e}era i vanile i kuvati dok se krem ne zgusne stalno me{aju}i. Zatim dodati 120 grama rastopqene ~okolade izme{ati da se izjedna~i pa kad se prohladi dodati 180 grama putera i sve dobro umutiti. Za pravljenje torte postoje dva na~ina po prvom jednu svetlu i jednu tamnu koru ostavite cele (dowa i gorwa) a dve iseckajte na kockice i mazati ih kremom i re|ati jednu tamnu jednu svetlu. Drugi na~in (po mom mnogo lak{i) je staviti sve torte jednu na drugu pa o{trim no`em ise}i koncentri~ne krugove kroz sve torte. Sad re|ati prvo spoqni krug od tamne torte namazati kremom, svetli drugi krug namazati kremom pa opet taman i tako redom. Drugi red zapo~eti sa prvim svetlim krugom, treci opet sa tamnim i ~etvrti sa svetlim. Slaganje torte mora da se radi na tawiru za poslu`ivawe jer tortu nije lako prenosoiti. Tortu premazati sa svih strana nadevom i posuti mlevenim bademom. Kad se parcad seku izgleda}e kao {ahovska tabla.

Nazad


Pariska torta:

U ~vrst sneg od 5 belanaca umutiti 140 grama oqu{tenih i samlevenih badema, 140 grama {e}era 60 grama sitno iseckane use}erene pomoranxe i 60 grama sitno iseckanog u{e}erenog limuna dobro izme{ati i podeliti na 3 dela. U tri kalupa staviti po jednu oblatnu i na tihoj vatri su{iti u rerni. Krem za tortu previti tako {to se na pari kuva 4 jajeta, 2 {tangle ostrugane ~okolade i 140 grama {e}era. kuvati dok se ne zgusne pa ostaviti da se malo ohladi i dodati 100 grama samlevenih le{nika i 150 grama ulupanog putera. Sve dobro izme{ati pa premazati osusene i ohla|ene delove torte zatim ih pore|ati jedan na drugi i spoqa premazati kremom.

Nazad


Wujor{ka torta:

Dobro umutiti 5 `umanaca sa 160 grama {e}era i malo vanile. Dodati 30 grama samlevenih badema, ~brst sneg od 8 belanaca i 50 grama sitno izmrvqenog keksa natopqenog u rumu. Sve dobro izme{ati i ispe}i u kalupu pa prese}i na pola (ili pe}i u dva dela). Za krem umutiti 1/8 litre krema za slatku pavlaku sa {e}erom pa dodati dve {tangle ~okolade gusto skuvane sa malo mleka i rashla|ene. Krem izme{ati pa nadenuti tortu i premazati sa strane a odozgore preliti sa glazurom od ~okolade. Za glazuru omek{ati 3 stangle ~okolade staviti na {potet da se rastopi pa dodati {oqicu (za crnu kafu) vrele vode i dodavati polako 250 grama {e}era stalno me{aju}i. Kuvati stalno me{aju}i dok se glazura ne zgusne pa sa glazurom preliti tortu (naj boqe je tortu prvo rashladiti u zamrziva~u) .

Nazad


Be~ka torta od oraha:

Umutiti penasto 6 `umanaca sa 100 grama putera i 120 grama {e}era. U masu polako dodavati stalno me{aju{i 120 grama samlevenih oraha, 60 grama izmrvqenog i u rumu nakva{enog keksa, 2 ka{ike jake crne kafe i sneg od 6 belanaca. Testo pe}i u dva jednaka dela pa premazati filom. Za fil penasto umutiti 125 grama putera, 2 `umanceta i 120 grama sitnog {e}era. U fil dodati 120 grama samlevenih oraha, 2 ka{ike jake crne kafe, malo istrugane limunove kore i 1/8 litre slatke pavlake. Tortu premazati i spoqa i iznutra sa ovim filom pa posuti krupno ise~enom orasima.

Nazad


Zvezda torta:

Pola sata mutiti 1/2 kile sitnog {e}era, 6 `umanaca i jedno jaje. U umu}enu masu dodati ~vrst sneg od 6 belanaca i1/2 kile samlevenih oraha (prethodno malo prope~enih). Tortu pe}i na umerenoj vatri pa prese}i na pola (ili pe}i u dva dela). Nadev se pravi dugo me{aju}i 200 grama sitnog {e}era sa 4 `umanceta. U masu dodati istruganu koru od pomoranxe, sok od 2 pomoranxe i 2 ~a{ice ruma. Ovu masu staviti ili na jako slabu vatru ili u {erpu u kojoj vri voda i stalno me{aju}i kuvati dok se masa ne zgusne pa skinuti sa vatre i stalno me{ati dok se ne prohladi i dodati 150 grama penasto umu}enog putera, sve dobro izme{ati i nadenuti tortu. Nadevom premazati tortu sa strane i odozgore i posuti mlevenim orasima. Druga glazura za tortu se pravi kad se 150 grama {e}era kuva sa sokom od pomoranxe dok se ne zgusne pa kad se smla~i prelije se i razma`e po torti. Ova druga glazura se brzo stvrdne i naj boqe je vru}im no`em namazanim puterom odmah glazuru izdeliti po veli~ini par~adi (kasnije se lak{e se~e). Tortu sa glazurom od pomoranxe ukrasiti sa kri{kama pomoranxe.

Nazad


Studenska torta:

Umutiti penasto 9 `umanaca i 1/4 kile {e}era u prahu, dodati istruganu koru od limuna, 1/4 kile mlevenih oraha i 1/8 kile suvog gro`|a pa sve dobro izmesati. Tortu pe}i na tihoj vatri i ostaviti da se ohladi. Sutradan tortu preliti nadevom . Za nadev ulupati ~vrst sneg od 9 belanaca i postepeno dodavati 9 ka{ika {e}era u prahu zamirisanog vanilom (ili dodati malo vanile) . Tortu premazati i posuti sa suvim gro`|em.

Nazad


Mimoza torta:

1/2 litre slatke pavlake staviti u {erpu da provri pa dodati 1/2 sipke vanile (ili ka{ikicu ekstrata) izme{ati i skinuti sa vatre da se ohladi. Umutiti penasto 6 `umanaca sa 1/4 kile putera pa dodati 300 grama sitnog {e}era i struganu koru od limuna. Sve dobro izme{ati pa dodati rashla|enu pavlaku staviti na led i `icom za sneg dobro ulupati dok se ne pretvori u penu. Sad 320 grama keksa umakati u mlako mleko i re|ati u kalup za tortu (vode}i ra~una da treba da se lako izvadi , oblo`iti masnim papirom ili folijom), po keksu premazati krem pa opet keks i tako dok se sve ne utro{i. Tortu staviti u fri`ider da se krem stisne (mo`e malo i u zamrziva~). Tortu izvaditi 1/2 sata pre slu`ewa i premazati sa 1/2 litre ulupane slatke pavlake odozgore posuti {to sitnije istruganim keksom.

Nazad


Marinska torta:

Mutiti 1/2 sata 200 grama putera i 200 grama {e}era u prahu, dodati 6 `umanaca me{ati jos 1/2 sata pa dodati 200 grama bra{na 100 grama oqu{tenog i samlevenog badema, sok i ostruganu koru od jednog limuna i na kraju sneg od 6 belanaca. Masu dobro izme{ati i pe}i u 4 jednaka dela i ostaviti da se ohlade pa nadenuti nadevom od ~okolade. Za nadev dobro izme{ati 1/4 kile putera i 1/4 kile {e}era pa dodati 1/4 kile omek{ane ~okolade i mutiti jo{ 1/4 sata. Sa ovim filom nadevati tortu a premazati je i sa strane i odozgore pa posuti oqu{tenim i uzdu` ise~enim bademom.

Nazad


Amor torta:

Penasto umutiti 4 ka{ike{e}era i 4 `umanceta, dodati sok od limuna, vanilu, 4 ka{ike mlevenog le{nika, ka{iku izmrvqenog keksa i na kraju sneg od 4 belanceta sve izme{ati olako i pe}i na umerenoj vatri u dva dela. Sad penasto umutiti 8 `umanaca, 8 ka{ika kristal {e}era pa dodati12 ka{ika obarena, oqu{tena i samlevena badema, 2 ka{ike mekog bra{na i sneg od 8 belanaca masu pa`qivo izme{ati i pe}i u dva dela u istom kalupu kau i prve dve kore. Za nadev u sud staviti 4 `umanceta, 2 {tangle rastopqene ~okolade i ka{iku jake crne kafe. Krem kuvati na pari ({erpa u {erpi sa vrelom vodom) stalno me{aju}i dok se ne zgusne. Kad se krem prohladi dodati 250 grama putera umu}enog sa 6 ka{ika {e}era izme{ati i nadevati pe~ene kore i to prvo jednu od badema premazati kremom pa koru od le{nika pa nadev pa kora od badema, nadev i odozgore koru od le{nika . Tortu sa strane i odozgore premazati nadevom i ukrasiti obarenim i uzdu` ise~enim ju`nim vo}em.

Nazad:


Markiza torta:

U okrugli kalup za tortu po dnu i sa strane pore|ati piskote poprskane rumom. Krem za tortu napraviti me{aju}i 200 grama putera i 200 grama {e}era u prahu pa dodati jedno po jedno 7 `umanaca stalno me{aju}i. Kad je masa dobro izme{ana dodati 200 grama rastopqene ~okolade, ka{ikicu ruma i ~vrst sneg od 7 belanaca pa sve izme{ati. Sa ovim kremom napuniti tortu pa odozgore prekriti pi{kotama poprskanim rumom. Tortu staviti u fri`ider i ostaviti da se stegne. Pred slu`ewe ulupati 1/4 litre slatke pavlake i preliti po torti. Za ovu tortu naj boqi je kalup na otvarawe a potrebno je oko 35 - 40 piskota (zavisi od kalupa).

Nazad


Grija` torta sa ~okoladom:

Staviti u suvu {erpu 140 grama {e}era i pe}i ga dok se ne ukarameli zatim u karamel dodati 300 grama iseckanih oraha sve izme{ati i izliti na vla`an tawir pa kad se ohladi samleti na ma{ini za mlevewe oraha (grija` od oraha). Dobro umutiti 12 `umanaca sa 16 ka{ika {e}era pa dodati grija` od oraha, 2 ka{ike bra{na i na kraju ~vrst sneg od 12 belanaca i sve izme{ati. Tortu pe}i pa ili prese}i u 3 dela ili pe}i u 3 dela. Za nadev kuvati u paru ({erpa u {erpi sa vrelom vodom) 4 jajeta, 160 grama {e}era, 200 grama ~okolade i 2 ka{ike vode. Sve me{ati i kuvati dok se masa ne zgusne. Kad je krem gotov ostaviti ga da se prohladi pa dodati 200 grama umu}enog putera sve dobro izme{ati pa sa hladnim kremom mazati listove torte a premazati i odozgore i sa strane.

Nazad


Jubileum torta:

Dobro umutiti 4 `umanceta sa 150 grama {e}era. 150 grama ~okolade rastopiti u malo mleka pa dodati u `umanaca, 40 grama putera i 40 grama mrvica od keksa i sve dobro izme{ati i pe}i u dva dela (u ~etvrtastim kalupima). Za nadev potrebno je dva krema, prvo rastopiti 100 grama ~okolade 100 grama {e}era. U jakom kuvanom Ruskom ~aju (jedna mawa {oqa) pastopiti 3 table `elatina, izme{ati sa ~okoladom pa dodati 1.5 deci ulupane slatke pavlake i ostaviti na hladno mesto da se stisne. Drugi krem praviti dobro me{aju}i 150 grama putera, 4 `umanceta i 1/2 {ipke vanile dobro utucane i izme{ane sa malo {e}era. Sve me{ati dokle god masa ne postane penasta . Sad sa prvim stisnutim kremom premazati jednu koru od torte pa preko wega premazati drugi krem staviti drugu koru i preliti sa kremom od ~okolade.

Nazad


Milkina torta:

 300 g bra{na,200 g putera (margarina), 2 cela jajeta, pra{ak za pecivo i 1 dl mleka.Testo zamesiti i podeli u 8 - 10 jednakih delova.Svaki deo razvu}i u tanku koru (otprilike tupe strane no`a), i pe}i na izvrnutom kalupu za torte (dok ne po`ute ne vaqa ih prepe}i). Fil: 3/4 l mleka ume{ati sa 200 g {e}era i 3 ka{ike bra{na. Napraviti gustu smesu pa rastopiti 5 {tangli ~okolade.150 g putera (margarina) posebno umutiti sa malo {e}era i kad je krem hladan dodati puter (margarin). Namazati kore i pritisnuti tortu sa ne~im malo te`im, pa ostaviti da odstoji preko no}i u fri`ideru. Sutradan pashla|enu tortu preliti kremom od ~okolade. Kada pe~ete kore ili ih izbodite viqu{kom ili malo sa ne~im pritisnite (da se ne naklobu~e). Ako ih pritiskate preko kore stavite aluminiumsku foliju a po woj suv pasuq ili pirinax ili ne{to drugo ne suvi{e te{ko.

Nazad


Krem torta sa vi{wama (ribizlama):

Za testo zamesiti 150 grama o{trog bra{na, 50 grama {e}era, 70 grama putera, struganu koru od limuna i jedno jaje. Testo kad je zame{eno razviti oklagijom u veli~ini kalupa za tortu . Testo pe}i upola u kalupu (koji se razdvaja i dno mo`e da se skine). Polu pe~eno testo staviti u tepsiju pa staviti kalup bez dna (zbog soka od vi{awa) i testo prvo premazati kremom od vanile pa red vi{awa bez ko{tice (ili ribizle) po vi{njama posuti mlevene orahe i {e}er u prahu pa vratiti u {poret i dope}i. Kad je gotova stavitije na poslu`avnik za torte skinuti obod od kalupa i odozgore prekriti ulupanom slatkom pavlakom.

Nazad


Torta sa sve`im jagodama:

Umutiti 6 jaja i 160 grama kristal {e}era pa kazan~e staviti na paru ({erpa sa vrelom vodom) i kuvati stalno me{aju}i `icom za sneg dok se masa ne zagreje. Skinuti masu i ostrugati koru od limuna i stalno lupati `icom dok se ne ohladi i ne zgusne, sad dodati 200 grama meka bra{na i 50 grama rastopqenog putera i sve lagano izme{ati. Tortu pe}i na umerenoj temperaturi i kad je gotova prese}i je na pola (ili pe}i u dva dela). Krem za tortu praviti od 100 grama jagoda propasiranih kroz sito a drugih 100 grama jagoda staviti u drugi sud i preliti sa likerom ili kowakom. Umutiti 3 decilitra rashla|ene slatke pavlake sa 100 grama {e}era u prahu i podeliti je na dva dela. U 1/2 pavlake ume{ati propasirane jagode pa nadenuti tortu po kremu staviti malo druge pavlake poklopiti i tortu odozgo i sa strane premazati pavlakom a odozgore staviti one jagode sa likerom.

Nazad


Letwa torta od kajsija:

Umutiti 125 grama putera pa dodati 4 `umanceta i 100 grama sitnog {e}era i sve zajedno umutiti. U masu dodati 125 grama griz bra{na i ~vrst sneg od 3 belanceta i sve izme{ati. Testo sipati u kalup (dubqi) i ispe}i pa kad je gotovo ostaviti da se ohladi (u kalupu). Po testu pore|ati prepolovqene i oqu{tene kajsije (da potpuno prekriju tortu) sad ulupati sneg od 8 belanaca sa 100 grama {e}era pa sa snegom preliti kajsije i vratiti tortu u {poret i su{iti sneg na niskoj temperaturi. Kad sneg po~ne da `uti izvaditi tortu ostaviti je da se malo ohladi i otvoriti kalup i tortu staviti na poslu`avnik. Sa strane torta moze da se nama`e kremom po `eqi i treba da se dr`i na hladnom do slu`ewa. Ova torta mo`e da se pravi i sa drugim vo}em.

Nazad


Krem torta sa mermeladom od kajsija:

Umesiti testo od 280 grama bra{na, 280 grama putera, 280 grama {e}era u prahu, 280 grama obarenih oqu{tenih i samlevenih badema i 6 `umanaca. Testo dobro izraditi pa podeliti u 6 delova istanjiti ih prema kalupu za tortu i ispe}i ih. Ove listeve ostaviti da stoje bar 2 dana da se stvrdnu pa tortu nadevati. Za nadev pomesati 6 kazika mermelade (ili pekmeza) od kajsija sa 6 ka{ika {e}era u prahu i dodati ~vrst sneg od 6 belanaca. Sve izmesati i mazati i slagati list po list premazati tortu sa istim nadevom i onda je staviti u rernu na nisku temperaturu da se nadem prosu{i.

Nazad


Torta od jabuka:

Umesiti testo od 280 grama bra{na, 160 grama putera, 160 grama {e}era i 4 `umanceta. Testo izmesiti pa podeliti u 4 dela i rastawiti prema veli~ini kalupa pa ispe}i. Za nadev upotrebiti 1 kilo kiselih jabuka (o~i{}enih i istruganih) pa ih staviti u rastopqen {e}er (rastopiti oko 200 grama {e}era ako su jabuke kisela mawe ako su slatke). Kad se jabuke malo ukuvaju u {e}eru ostaviti ih da se prohlade pa nadenuti tortu list po list i ostaviti je do sutradan. Ulupati ~vrst sneg od 4 belanceta i premazati portu pa staviti u rernu na nisku temperaturu da se prosu{i. Kad se sneg od belanaca prosu{i ulupati 1/4 litre slatke pavlake, zasladiti je i premazati tortu.

Nazad


Boemska torta:

Ulupati ~vrst sneg od 10 belanaca, dodati 260 grama sitnog {e}era i me{ati dok ne pobeli. U masu dodati 15 grama kakaoa i 250 grama prope~enih i samlevenih le{nika sve izme{ati i pe}i u 3 dela. Sad napraviti krem kao za krempitu kuvati 1/2 litre mleka, 250 grama {e}era, jedan vanilin pra{ak (ili ka{ikicu vanile) i 2 ka{ike bra{na stalno me{aju}i i paziti da se bra{no ne zgrudva. Drugi krem praviti kao za dobo{ tortu, 6 jaja, 250 grama {e}era i 2 {tangle istrugane ~okolade kuvati na pari ({erpa u {erpi sa vrelom vodom) stalno me{aju}i `icom za sneg dok se ne zgusne ostaviti da se malo prohladi pa mu dodati 200 grama umu}enog putera. Staviti prvi list za tortu pa ga premazati kremom za krempitu a po wemu staviti krem za dobo{ tortu staviti drugi list pa ga premazati `utim pa tamnim kremom . odozgore staviti tre}i list i tortu spoqa premazati glazurom od ~okolade. Tortu staviti u fri`ider naj manje 1/2 dana a pred sluzewe zagrejati no`, namazati ga puterom i se}i tortu na par~ad.

Nazad


Vidina torta:

Ulupati 8 jaja sa 1/4 kile {e}era dok masa ne pobeli pa dodati 1/4 kile samlevenih oraha i malo strugane ~okolade sve izme{ati pa ispe}i u kalupu. Sad tortu ise}i na komade staviti u {erpu pa preliti sa 3 - 4 ka{ike vode, ka{ikom ruma, dodati 2 - 3 ka{ike {e}era i sve kuvati na laganoj vatri ali ne me{ati mnogo. Skuvanu masu ostaviti da se ohladi a u me|uvremenu penasto umutiti 6 `umanaca sa 6 ka{ika {ea}era, masu sad staviti u {erpu preliti je sa {oqom mleka prome{ati i kuvati na slabijoj vatri. Kad je skuvano ostaviti da se ohladi i dodati 5 ka{ika belog `elatina rastopqenog u malo vru}e vode. Dobro izme{ati i staviti u fri`ider. U ohla|en krem dodati 300 grama umu}enog putera dobro izme{ati i sad previti tortu. Prvo u kalup pore|ati red pi{kota pa krem pa kuvanu masu od testa i to ponavqati paze}i da ostane dovoqno krema da se torta prema`e spoqa. Tortu staviti u fri`ider do sutradan. Tortu premazati sa ostatkom krema a ako ostane malo krema ukrasiti je sa {pricem .

Nazad


Letwa torta:

Penasto umutiti 8 `umanaca sa 140 grama putera pa dodati obarena samlevena badema, 140 grama {e}era, 140 grama izmrvqenog keksa i ~vrst sneg od 6 belanaca. Sve dobro izme{ati pa u kalup za tortu prvo staviti jednu oblatnu izru~iti 1/2 mase za tortu razmazati i po woj re|ati razno vo}e (vi{we, kajsije, ribizle itd) . Mo`e se stavqati samo jedna vrsta vo}a a mo`e i izme{ano. Sad po vo}u preliti ostatak mase i odozgore pokriti sa oblatnom staviti u rernu i pe}i. Pecenu tortu ostaviti da se prohladi pa se}i i slu`iti.

Nazad


Torta od tre{awa:

Prvo napraviti testo od 250 grama bra{na, 125 grama putera, 125 grama {e}era, 2 `umanceta, 1 belance, malo soli i 2 ka{ike mleka. Bra{no staviti na dasku pa dodati sastojke i brzo zamesiti kad je zame{eno staviti u ~ist salvet i ostaviti u fri`ider 2 sata. sad testo razviti oklagijom da bude otprilike kao tupa strana no`a ( oko 2mm) i testo staviti u tepsiju i ispresovati ivice prema tepsiji. Dobro razmutiti 60 grama bra{na (da se ne ugrudva) sa 3 jajeta, 125 grama {e}era u prahu, malo soli i vanile pa dodati 3 deci hladna mleka sve dobro izme{ati pa po testu staviti 1 kilo o~i{}enih slatkih tre{anja preliti ih sa izme{anom masom , posuti sa {e}erom u prahu i pe}i u toploj rerni (oko 1 sat). Slu`i se mlaka ili hladna a mo`e da se slu`i mlaka sa kuglom sladoleda odozgore.

Nazad


Torta od oraha:

Ume{ati sneg od 7 `umanaca sa 200 grama {e}era da se zgusne pa dodati 1/4 kile samlevenih oraha i ~vrst sneg od 9 belanaca. Pe}i u 2 dela u kalupu za tortu a za nadev izme{ati 2 jajeta, 100 grama {e}era, 2 `umanceta i 2 {tangle ribane ~okolade. Sve dobro izme{ati pa stalno me{aju}i kuvati na pari ({erpa u {erpi sa vrelom vodom) dok se ne zgusne. Kad se zgusne skloniti sa pare i ostaviti da se prohladi pa dodati 180 grama putera. Sve dobro izme{ati pa nadenuti tortu kremom a isto tako premazati je odozgore i sa strane sa istim kremom. Posuti tortu sa samlevenim orasima i ukrasiti polutkama od oraha.

Nazad


Torta sa nadevom od oraha:

9 `umanaca me{ati u sudu za me{awe 1/2 sata sa 9 ka{ika {e}era pa dodati 6 ka{ika bra{na i {tanglu istrugane ~okolade. Sve dobro izme{ati i dodati ~vrst sneg od 9 belanaca pa`qivo izme{ati ( da sneg ne padne ) pa pe}i u kalupu u rerni i rase}i na 4 dela (ili pe}i u 4 dela). Za nadev dobro umutiti 250 grama putera i 250 {e}era pa dodati 250 grama samlevenih oraha (prethodno kuvanih u mleku zamirisanim vanilom). Nadev dobro izme{ati i mazati i slagati listove torte a tortu premazati sa istim nadevom okolo i odozgore. Tortu posuti sitno seckanim bademom ili istruganom ~okoladom.

Nazad


Torta od oraha sa likerom:

Dobro umutiti 10 `umanaca sa 250 grama {e}era pa dodati 250 grama mlevenih oraha 2 ka{ike mrvica od keksa, jednu {oqicu za crnu kafu likera (po ukusu) i {tanglu strugane ~okolade. Sve dobro izme{ati i dodati ~vrst sneg od 10 belanaca polako izme{ati pa pe}i u kalupu u rerni i prese}i na 3 dela (ili pe}i u 3 dela). Za nadev samleti 250 grama badema pa dodati 2 {oqe krema za slatku pavlaku (ne ulupanog), malo vanile i 3 ka{ike {e}era pa sve izme{ati i malo ukuvati na slabijoj vatri me{aju}i da ne zagore. Kad se krem prohladi dodati 100 grama putera sve dobro izme{ati pa premazati list torte, staviti odozgore pijane vi{we (vi{we u rakiji) staviti drugi list pa ponoviti. Tortu odozgore i sa strane premazati istim filom i ukrasiti u{e}erenim vo}em.

Nazad


Prava torta od le{nika:

Umutiti 7 `umanaca sa 250 grama {e}era i vanilom (1 pra{ak ili ka{ikica) pa dodati 250 grama samlevenih le{nika i ~vrst sneg od 7 belanaca i sve pa`qivo izme{ati. Pe}i u kalupu u rerni pa prese}i na pola (ili pe}i u dva dela). Za nadev penasto umutiti 250 grama putera, 250 grama {e}era i 3 `umanceta. Kad je masa umu}ena dodati 3 {tangle rastopqene ~okolade dobro izme{ati i nadevati tortu a sa istim nadevom premazati tortu sa strane i odozgore. Da se torta ukrasi odozgore rastopiti par {tangli ~okolade pa ka{ikicom od rastopqene ~okolade praviti okruglo podno`je (na torti) a pre nego {to se ohladi na wega staviti ceo le{nik i malo pritisnuti. Ovo ponavqati tako da svako par~e ima ~okoladu i le{nik ( naj boqe je prvo tortu malo ohladiti u zamrziva~u da se ~okolada br`e ohladi i da ne curi). Sa ostatkom rastopqene ~okolade ukrasiti tortu ( umakati ka{ikicu pa pustiti da ~okolada polako curi iz we po torti i tako praviti {are).

Nazad


Brza torta od pi{kota:

20 pi{kota (ili keks) izlomiti i staviti u sud pa ih preliti jakom proce|enom crnom kafom ( da sve budu malo vla`ne). ulupati 1/2 litre rashla|ene slatke pavlake sa 125 grama {e}era u prahu pa je podeliti u dva dela. Jednu polovinu izme{ati sa pi{kotama i staviti u pli}i sud (naj boqe stakleni) izravnati i odozgore premazati sa slatkom pavlakom. Po torti udozgore posutu istruganu ~okoladu. U sezoni pre nego sto se prema`e sa pavlakom po torti se mogu staviti jagode, maline, kupine itd.

Nazad


Brza nepe~ena torta:

Dobro ume{ati 3 `umanceta, 125 grama {e}era u prahu i 125 grama putera pa dodati 125 grama mlevenih badema i sve izme{ati. U posudu za slu`ewe re|ati red pi{kota (ili keksa) premazati pa opet red pi{kota i tako dok se sve ne utro{i ( 300 - 400 grama pi{kota). Ulupati 1/2 litre slatke pavlake sa 125 grama {e}era u prahu i malo vanile pa sa ovim premazati tortu. Ostaviti na hladnom 1/2 sata pa slu`iti.

Nazad


Mle~na torta:

Pme{ati litar mleka sa 1/2 kile {e}era i staviti da se kuva stalno me{aju}i dok se ne zgusne (kao med) i ne dobije karamel boju pa dodati 1/4 kile mlevenih oraha, 2 {tangle strugane ~okolade (ili 2 ka{ike kakao pra{ka) i jedan paket (ili ka{ikicu) vanile. Jo{ malo masu kuvati pa skinuti i ostaviti da se prohladi pa je jo{ mlaku podeliti u 3 dela. Sad prepoloviti 2 oblatne na pola pa namazati i re|ati ih jednu po jednu gorwu oblatnu pritisnuti sa ne~im dok se oblatne ne slepe. Po `eqi torta se odozgore mo`e preliti ~okoladom ili karamelom.

Nazad


Torta od keksa i starih kola~a:

Za ovu tortu treba u kalup za tortu staviti red keksa nakva{enih mlekom i rumom pa premazati pekmezom od kajsija. U {erpi kuvati malo {e}era sa vodom pa dodati mlevene orahe i malo umu}enog putera (100 - 150 grama) masu ostaviti da se malo prohladi pa premazati po pekmezu. Sad staviti red izdrobqenih kola~a (raznih koji su ostali) pokva{enih rumom pa opet premazati sa pekmezom od kajsija opet keksi i tako dok se sve ne utro{i. Zavr{iti sa redom keksa (nakva{enog) i ostaviti da preno}i u fri`ideru. sutradan ulupati slatku pavlaku i premazati tortu. Za ovu tortu nema mera jer sve zavisi od koli~ine starih kola~a. Ko ne vole orahe umesto krama od oraha mo`e tortu nadevati kremom za krempite.

Nazad


Torta od pi{kota:

3 `umanceta umutiti sa 40 grama {e}era u prahu , ulutati ~vrst sneg od 3 belanceta sa 40 grama {e}era u prahu pa izme{ato obe mase. Sad dodati 60 grama bra{na sve izme{ati pa {pricom testo stavqati na zama{}en pleh za pe~ewe u obliku pi{kota. Pi{kote ispe}i u rerni paze}i da ostanu bele. Pi{kote poprskati rumom i staviti red pi{kota u kalup pa nadev pa pi{kote pa opet nadev. Za nadev umutiti penasto 1/4 kile putera dodati 5 `umanaca stalno mute}i dodati 150 grama {e}era u prahu, vanilu, iseckano u{e}ereno vo}e i na kraju 1/4 litre ulupane zasla|ene slatke pavlake. Ostaviti tortu da preno}i u fri`ideru pa sutradan ulupati 1/4 litre zasla|ene slatke pavlake i sa wom premazati tortu.

Nazad


Qubicina torta:

@icom umutiti 3 jajeta sa jednim `umancetom i 250 grama {e}era. Kad se zgusne dodati 250 grama samlevenih oraha, 3 ka{ike bra{na, 250 grama sitno iseckanog (ili samlevenog) suvog gro`|a, 4 {tangle rastopqene ~okolade i 2 vanila pra{ka (ili 2 ka{ikice). Sve polako izme{ati pa u kalupu pe}i u rerni na umerenoj toploti.

Nazad


Dragicina torta:

Koliko je te{ko 5 jaja dodati isto toliko {e}era i isto toliko bra{na, koliko te`e 2 jajeta dodati toliko putera. penasto umutiti 5 `umanaca sa puterom dodati {e}er dobro izme{ati pa dodati bra{no istruganu koru od 1/2 limuna sve izme{ati i dodati tvrdo ulupan sneg od 5 belanaca. U pleh staviti foliju ili masni papir izru~iti testo izravnati i pe}i. Kad se ispe~e prevrnuti pleh na poslu`avnik skinuti foliju (ili papir) i ise}i i slu`iti.

Nazad


Posna torta sa vinom i grizom:

Zamesiti 1/2 litre belog vina sa 1/4 kile oraha, 1/4 kile griza, 1/4 kile {e}era, 4 ka{ike uqa, ka{ikom bra{na, ka{ikom sode bikarbone i jednim ostruganim morskim ora{}i}em. Testo sipati u pleh za pe~ewe 2 - 3 santimetra debelo i ostaviti da se odmara 1/2 sata pa pe}i u rerni na ni`oj temperaturi. Kad je pe~ena tortu ise}i i par~ad uvaqati u vanil{e}er.

Nazad


Kesten torta:

U {oqicu proce|ene jake crne kafe rastopiti 5 {tangli ~okolade pa pome{ati sa 250 grama kuvanih, oqu{tenih i propasiranih kestena. Penasto umutiti 8 `umanaca, 2 jajeta i 210 grama {e}era pa dodati krem od kestena izme{ati i dodati ~vrst sneg od 8 `umanaca polako me{ati i dodati ka{iku {e}era pa sve izme{ati i pe}i u kalupu u rerni pa ostaviti do sutradan i onda je ise}i na 3 dela (ili pe}i u 3 dela). U deci mleka staviti 100 grama obarenog kestena i kuvati pa kestewe propasirati i dodati 2 {tangle strugane ~okolade, sve lepo izme{ati pa ostaviti da se prohladi. Kad se prohladi dodati 100 grama umu}enog putera i 100 grama {e}era sve izme{ati i nadenuti tortu. Spoqa tortu premazati sa glazurom od ~okolade.

Nazad


Torta od griza i jabuka:

Zamesiti 250 grama bra{na,125 grama putera, jaje, 50 grama {e}era, ka{iku ruma i ka{iku mleka. Sa ovim testom oblo`iti dubqi kalup za tortu. Umutiti 125 grama putera, 125 grama {e}era, vanile, {e}era po ukusu i 2 jajeta. Sve mutiti pa postepeno dodavati 250 grama griza i na kraju dodavati litar mleka stalno me{aju}i. Ostaviti sve da stoji dok griz ne upije svo mleko i sipati u kalup sa testom. odozgore staviti oqu{tene i na tanke kolutove ise~ene jabuke. Staviti u rernu i pe}i na jakoj temperaturi. Pre slu`ewa posuti se}erom u prahu i sa malo cimeta (ko vole).

Nazad


Torta od krompira:

Umutiti 3 jajeta, 3 `umanceta i 140 grama {e}era pa dodati 140 grama obarenog, oqu{tenog i propasiranog krompira. Izme{ati i dodati 140 grama obarenog oqu{tenog i samlevenog badema, ka{ikicu ruma i ka{ikicu bra{na. Sve izme{ati pa pe}i u kalupu u rerni. Ispe~enu tortu premazati pekmezom od {ipaka i posuti samlevenim bademima (mo`e se i samo posuti {e}erom u prahu zamirisanim vanilom).

Nazad


Torta od griza:

Penasto umutiti 6 `umanaca sa 200 grama {e}era zamirisanog vanilom pa dodati ~vrst sneg od 6 belanaca, 100 grama griza i 70 grama oqu{tenih, obarenih i samlevenih badema. Izme{ati dodati struganu koru i sok od limuna sve prome{ati i pe}i u kalupu u rerni. Kad se torta prohladi premazati je sa ~vrstim snegom od 3 belanceta umu}enim sa 130 grama {e}era u prahu (kao za puslice) pa staviti u rernu i su{iti na niskoj temperaturi. Kad je torta gotova i kad se ohladi preliti je sa glazurom od ~okolade.

Nazad


Miwon torta sa orasima:

dobro umutiti 200 grama {e}era sa 7 `umanaca pa dodati 200 grama samlevenih oraha i sneg od 7 belanaca sve izme{ati i pe}i u kalupu u rerni pa kad se prohladi prese}i je na pola (ili pe}i u 2 dela). U {erpu sipati ~a{u vode pa kuvati sa 180 grama {e}era. Kad provri dodati 200 grama mlevenih oraha i 125 grama suvog gro`|a. Kad voda uvri skinuti sa vatre i dodati malo ruma (po ukusu) pa nadenuti tortu. Za preliv omek{ati 125 grama ~okolade i pome{ati sa 70 grama {e}era i 3 ka{ike mleka. Prokuvati i dodati ka{iku putera izme{ati i odmah preliti tortu.

Nazad


Torta od oraha i kuvanog {e}era:

Sa malo vode kuvati kao za slatko 300 grama {e}era pa dodati 300 grama mlevenih oraha izme{ati i ostaviti da se ohladi. Kad se ohladi dodati 10 `umanaca, 2 ka{ike sitno mlevene jake kafe, 3 ~a{ice ruma, istucanog cimeta i karanfili}a,istruganu koru od limuna i ka{iku bra{na. Sve dobro izme{ati pa dodati ~vrst sneg od 10 belanaca i lagano izme{ati. Tortu pe}i u kalupu u rerni na umerenoj temperaturi (oko 3/4 sata). Pe~enu i ohla|enu tortu posuti glazurom od ~okolade.

Nazad


@uta torta od badema:

^vrsto ulupati sneg od 8 belanaca pa dodati 280 grama {e}era u prahu i 280 grama samlevenih badema. Sve pa`qivo izme{ati pa pe}i u kalupu i rerni u 3 dela. Pe~ene listove ostaviti da se prohlade. Za krem ume{ati 8 `umanaca, 150 grama {e{era i ka{ikicu bra{na kad se izme{a dodati 1 decilitar mleka i vanilu pa kuvati na pari ({erpa u {erpi sa vrelom vodom) dok se krem ne zgusne. Zgusnut krem ostaviti da se prohladi a u me|uvremenu izme{ati 250 grama putera sa 100 grama {e}era pa sve dobro izme{ati sa prohla|enim kremom. Sa ovim kremom nadenuti tortu a isto tako premazati je sa strane i odozgore. Tortu ukrasiti sa tanko ise~enim oqu{tenim bademom (praviti ven~i}e, ru`e itd.).

Nazad


Torta od badema i ~okolade:

Umutiti penasto 8 `umanaca sa jednim jajetom i 200 grama {e}era pa dodati 250 grama samlevenih badema, ka{iku sitno samlevene crne kafe i ~vrst sneg od 8 belanaca. Sve lepo izme{ati pa pe}i na ni`oj temperaturi u 3 dela (ili prese}i na 3 dela) u kalupu u rerni (oko sat vremena). Fil za tortu se pravi kuvaju}i 3 jajeta, 125 grama {e}era u prahu i malo vanile u pari ({erpa u {erpi sa vrelom vodom) stalno lupaju}i `icom dok se kram ne zgusne. Zasebmo rastopiti 125 grama ~okolade sa 3 ka{ike vode na {poretu i kuvati dok se ne zgusne stalno me{aju}i. Kad se malo prohladi dodati je u krem i dodati jo{ 180 grama putera pa sve dobro izme{ati. Sa ovim kremom nadevati tortu a premazati je i sa strane i odozgore sa istim kremom. Gotovu tortu posuti samlevenim bademima.

Nazad


Torta od belanaca 2:

Ulupati ~vrst sneg od 12 belanaca dodavaju}i 8 ka{ika {e}era pa dodati 6 ka{ika griza i pa`qivo izme{ati. Rastopiti 100 grama putera pa dodati u sneg prome{ati i dodati 1/4 kile suvog gro`|a, 1/4 kile krupno se~enih oraha (ili badema, le{nika) pa pe}i u dobqem kalupu u rerni na ve}oj temperaturi (naj boqe je u kalupu koji se otvara da se lak{e izvadi). Tortu ostaviti da preno}i pa je slu`iti sutradan.

Nazad


Vasina torta:

Penasto umutiti 5 `umanaca sa 5 ka{ika {e}era, dodati ka{iku bra{na, 6 ka{ika samlevenih badema i ~vrsto ulupan sneg od 5 belanaca sve polako izme{ati i pe}i u kalupu u rerni i kad je gotova ostaviti je da se ohladi. Tortu premazati spoqa sa nadevom. Za Vasinu tortu postoje dva nadeva. Za prvi nadev usuti u {erpu 1/8 litre osla|enog mleka pa dodati 200 grama mlevenih oraha pa kuvati na {poretu stalno me{aju}i. Kad se ukuvaju skinuti ih sa {poreta i ostaviti da se malo prohlade pa dodati 4 `umanceta umu}ena sa 4 ka{ike {e}era, struganu koru i sok od pomoranxe i 3 {tangle rastopqene ~okolade i sve izme{ati. Umutiti 150 grama putera pa dodati u krem i dobro izme{ati. Za drugi nadev ukuvati 250 grama {e}era sa 2 ~a{e vode da bude gusto kao za slatko. Staviti {erpu da se kuva na pari ({erpa u {erpi sa vrelom vodom) pa dodavati pa`qivo ~vrst sneg od 4 belanceta neprestalno me{aju}i dok se {aum ne zgusne pa ga ostaviti da se ohladi. Tortu premazati sa prvim kremom sa strane i odozgore pa preko prvog krema premazati sa {aumom a tortu ukrasiti u{e}erenim vo}em (ili struganom ~okoladom).

Nazad


Starinska posna torta od meda:

Umutiti 1/4 kile meda pa dodati 1/4 litre ce|a od pepela koji je stalo`en i dobro proce|en. Odmah dodati 1/4 kile {e}era, 1/4 kile mlevenih oraha, 1/4 kile bra{na, 2 {tangle ~okolade (ostrugane), ribanu koru od jednog limuna, sitnog karanfili}a, malo cimeta i ka{ikicu sode bikarbone. Sve dobro izme{ati pa dodati 1/4 kile suvog gro`|a. Pe}i u plehu u rerni.

Nazad


Posna torta od pe~enog {e}era:

U {erpi na {poretu topiti 1/4 kile {e}era dok ne postane zlatne boje, skinuti sa {poreta, dodati 1/2 litre hladne vode i me{ati dok se ne istopi. Sad dodati 1/4 kile {e}era u prahu, 1/2 kile bra{na, 1/2 kile samlevenih oraha, ka{ikicu sode bikarbone i 2 ka{ike uqa. Sve izme{ati i dodati 1 vanilin pra{ak (ka{ikicu te~ne vanile), 1 ostrugan morski ora{~i}, 2 {tangle ostrugane ~okolade, izrendanu koru od limuna i sok od 1/2 limuna pa sve pe}i u kalupu u rerni.

Nazad


Posna torta:

Pome{ati 1/4 kile mlevenih oraha, 1/4 kile {e}era, 1/4 litre belog vina, ka{ikicu cimeta, 1/4 kile bra{na i ka{ikicu sode bikarbone. Sve izme{ati pa pe}i kalupu premazanim bademovim uqem u rerni. Tortu posuti {e}erom u prahu i slu`iti.

Nazad


Mi~igenov jezik:

Penasto umutiti 150 grama putera i 250 grama {e}era, dodati 180 grama bra{na, 2 ka{ike mleka, ostruganu koru od limuna (ili pomoranxe) i sok od limuna (ili pomoranxe) pa sve izme{ati i dodati ~vrst sneg od 6 belanaca pa pa`qivo ume{ati. Pe}i u kalupu u rerni pa prese}i na pola (ili pe}i u dva dela). Za nadev penasto umutiti 6 `umanaca sa 100 grama {e}era pa dodati 100 grama rastopqene ~okolade i sve kuvati na pari ({erpa u {erpi sa vrelom vodom) dok se ne zgusne. Krem ostaviti da se prohladi pa dodati 100 grama umu}enog putera i sve izme{ati. Tortu nadenuti sa kremom a sa istim kremom premazati je sa strane i odozgore.

Nazad


Rolat od ~okolade sa pavlakom:

1/2 sata mutiti 7 `umanaca sa 7 ka{ika {e}era pa dodato ka{iku kakaoa u prahu, 3 ka{ike bra{na i ~vrst sneg od 7 belanaca. Testo ispe}i u plehu u rerni pa kad je pe~en izvaditi ga staviti preko testa ~istu krpu i prevrnuti na wu. Sad rolat pa`qivu saviti preko neke deblje oklagije (ili ne~eg drugog) a rolat se puni sa kremom. Za krem ulupati 4 deci slatke pavlake sa 4 ka{ike vanila {e}era pa izvaditi oklagiju iz ohla|enog rolata i napuniti ga sa kremom. Rastopiti 2 {tangle ~opolade i 2 ka{ike {e}era, dodati 2 ka{ike mleka i sve kuvati na {poretu dok se ne ujednaci i ukuva stalno me{aju}i. Zatim dodati 40 grama putera dobro prome{ati i preliti rolat. ko `eli mo`e i da ga ukrasi sa slatkom pavlakom (ako ostane od fila).

Nazad


Kola~i od malina:

Umutiti 4 jajeta sa 150 grama {e}era da postane penasto pa dodati 150 grama bra{na izme{ati i sipati 80 grama rastopqenog putera. Sve izme{ati i sipati u pleh a po testu staviti maline i pe}i na osredwoj temperaturi u rerni i kad je pe~en kola~ ise}i u kvadrate i posuti {e}erom u prahu.

Nazad


Kola~i sa vi{wama:

Na dasci zamesiti 220 grama bra{na, 150 grama putera, 100 grama {e}era, 100 grama samlevenih oraha, struganu koru od limuna, malo vanile i 2 `umanceta. Sve dobro zamesiti pa razvu}i testo u debqinu prsta, staviti u pleh i malo zape}i u rerni. Sad posuti testo izmrvqenim keksom i vi{wama ili tre{njama (bez ko{tice) pa posuti sa 50 grama mlevenih oraha. Umutiti 4 `umanceta sa 4 ka{ike {e}era dodati sok od limuna, 3 ka{ike bra{na sve dobro izme{ati pa dodati ~vrst sneg od 4 belanceta pa`qivu izme{ati i posuti po vi{wama i ravnomerno premazati. Vratiti u rernu i pe}i na umerenoj vatri. Posle nekoliko minuta pokriti sa folijom (da ne zagore me{avina od jaja). Kad se kola~ ispe~e ise}i ga na koskice i posuti vanila {e}erom. Ukoliko nema tre{awa ili vi{anja mogu se upotrebiti i jagode ili neko sli~no vo}e.

Nazad


Kola~i sa tre{wama:

1/4 kile putera i 1/4 kile {e}era umutiti penasto pa dodavati jedno po jedno 6 `umanaca stalno me{aju}i, ostruganu koru od limuna, 1/4 kile bra{na i ~vrst sneg od 6 belanaca. 1/2 testa sipati u pleh i izjednaciti pa staviti u rerno i upola ispe}i. O~istiti kilo tre{awa (vi{awa) i staviti na sito ili cetku (cediqku, |ev|ir) da se sok ocedi (ili dodati malo griza). Na polu pe~eno testo posuti izmrvqeni keks pa po wemu posuti oce|ene tre{we i sve posuti sa {e}erom i malo cimeta ili vanile. Sa drugom polovinom testa sve prekriti i vratiti u rernu da se ispe~e. Ispe~en kola~ ostaviti da se prohladi pa ise}i na kocke i posuti {e}erom u prahu.

Nazad


Vi{we u testu:

Izmeriti 4 jajeta pa staviti toliko {e}era u ~iniju i me{ati sa 4 `umanceta i 4 ka{ike mleka dok se ne zgusne. Sad izmeriti 3 jajeta i staviti u ~iniju toliko bra{na izme{ati pa dodati sneg od 4 belanceta sve izme{ati sipati u pleh, posuti vi{wama i pe}i u rerni na ni`oj temperaturi. Kad je kola~ pe~en ostaviti ga da se prohladi pa se}i kalupom (obi~no u obliku polu meseca) posuti sa vanil {e}eraom i slu`iti.

Nazad


Kola~i od vi{awa sa kremom od oraha:

Dobro izme{ati 1/4 kile putera, 1/4 kile {e}era u prahu i 5 `umanaca pa dodati istruganu koru od limuna, 5 ka{ika bra{na i ~vrst sneg od 5 belanaca. Sve izme{ati pa sipati u pleh, izravnati i pe}i u rerni na ni`oj temperaturi. Kad je polu pe~eno izvaditi testo pa ga posuti mrvicama od keksa, o~i{}enim vi{wama (bez ko{tice a ostaviti i da se sok ocedi ili dodati malo griza), opet posuti mrvicama od keksa i sa malo cimeta. Umutiti 5 `umanaca sa 5 ka{ika {e}era i 5 ka{ika samlevenih oraha pa dodati ~vrst sneg od 5 belanaca pa sve izme{ati i vratiti u rernu i pe}i na ni`oj temperaturi . Kad se odozgore zape~e pokriti sa folijom da ne zagore. Kad je pe~eno ostaviti da se prohladi ise}i na kocke i posuti vanila {e}eraom ili {e}erom u prahu.

Nazad


Kola~i sa jagodama:

Umutiti 8 `umanaca, 200 grama {e}era, ostruganu koru od limuna, 200 grama bra{na i 250 grama putera. Kad je testo zame{eno staviti ga u pleh i istawiti na oko 1 santimetar debqine. Staviti u rernu i pe}i pa ostaviti da se malo prohladi i posuti jagodama. Umutiti ~vrst sneg od 12 belanaca a ukuvati 250 grama {e}era sa malo vode na {poretu (da bude gust kao za {ampitu). Ukuvan {e}er polako dodavati u sneg i stalno mutiti `icom dok se ne ohladi pa dodati jagode (oko {aku) sve izme{ati i posuti po testu i jagodama. Kolac vratiti u rernu da se malo prosu{i. Kola~ ise}i na kocke i na svaku kocku staviti jagodu.

Nazad


Medeni kola~:

Istopiti 1/4 litre masti, 1/4 litre meda pa u jo{ vrelu me{avinu dodati 1 litar bra{na i mesiti dok testo ne postane glatko a zatim ostaviti da se potpuno ohladi. Ume{ati u testo 2 jajeta, 4 `umanceta, malo cimeta, malo karanfili}a, 2 ka{ikice sode bikarbone, 150 grama suvog gro`|a (bez semena) i 300 grama krupno ise~enih oraha. Kad je sve dobro izme{eno sipati u zama{}enu tepsiju i ostaviti da se odmara oko 3 sata na toplom mestu. Sad ga staviti u rernu i pe}i pa ise}i na par~ad i slu`iti.

Nazad


Dadini kola~i:

Istrqati dobro 1/4 kile putera sa 1/2 kile bra{na pa dodati 4 `umanceta, 3 ka{ike {e}era i ~a{u belog vina. Sve dobro izraditi pa podeliti u 4 dela. 1/4 kile mlevenih oraha pome{ati sa 1/4 kile {e}era i podeliti u 3 dela. Prvi deo testa razviti oklagijom staviti u zama{}en pleh i premazati pekmezom od kajsija (jagoda ili oqu{tenih {qiva) pa po pekmezu posuti prvi deo oraha. Ovo ponoviti jo{ dva puta a odozgore pokriti zadwom korom i pe}i u rerni na umerenoj temperaturi. Pe~en kola~ premazati glazurom. Za glazuru kuvati 5 ka{ika jake crne kafe sa 50 grama putera, 100 grama {e}era i 100 grama ~okolade dok se ne zgusne kao med. Sa vru}om glazurom premazati kola~ i odmah izravnati. Sa zama{}enim vru}im no`em ise}i glazuru kao par~ad. Ovaj kola~ mo`e da se pravi i kao torta.

Nazad


Olgini krem kola~i:

Dobro umutiti 6`umanaca i 140 grama {e}era i malo strugane limunove kore. Dodati ~vrst sneg od 6 belanaca, 140 grama mlevenih oraha i ka{iku sitno izmrvqenog i prosejanog keksa i sve pa`qivo izme{ati. Staviti testo u zama{}en pleh i pe}i u rerni na umerenoj temperaturi. Kad je pe~eno ostaviti da se ohladi pa prese}i na pola. Jednu polovinu ostaviti celu a drugu ise}i u kvadrate (oko 5sm). Za nadev umutiti 4 `umanceta sa 4 ka{ike {e}era, 120 grama mlevenih oraha i 3 ka{ike hladnog mleka. Sad sve kuvati u pari ({erpa u {erpi sa vrelom vodom) dok se ne zgusne stalno me{ajuci `icom za sneg. Gotov nadev ostaviti da se prohladi pa dodati 120 grama umu}enog putera i sve dobro izme{ati. Sa nadevom premazati ne ise~enu polovinu kore pa pore|ati po nadevu ise~ene kvadrate. No`em ise}i krem i dowu koru oko kvadrata. Svaku kocku izravnari i lepo pblikovati pa prmazati sa prelivom. Preliv se pravi tako {to se 8 ka{ika {e}era dobro umuti sa 2 deci ruma (dobije se glazura) pa sa prelivom premazati svaku kockicu. Na svaku kockicu staviti 1/2 jezgra od oraha koje su prethodno stajale sat dva u rumu. Kola~e ostaviti u fri`ideru (ili na promaji) da se prosu{e.

Nazad


Kola~i sa breskvama:

7 `umanaca penasto umutiti sa 120 grama {e}era i dodati ~vrst sneg od 6 belanaca. U izme{anu masu dodati obarenih oqi{tenih i sitno ise~enih badema sve izme{ati pa polovinu testa sipati u zama{}en pleh. Po testu staviti oblatnu a po woj oqu{tene polovine od breskvi pa ih posuti sa dosta {e}era pa preliti sa drugom polovinom testa. Kola~ pe}i u rerni na ni`oj temperaturi i kad je pe~en ise}i i ostaviti da se prohladi izvaditi pa posuti sa {e}erom u prahu.

Nazad


Kru{ke u testu:

Oqu{titi nekoliko lepih kru{aka pa ih kuvati u sirupu od {e}era (1/2 litre vode i 50 grama {e}era). kad kru{ke odmeknu izvaditi ih iz sirupa i ostaviti da se ocede. Zamesiti 1/4 kile bra{na, 100 grama putera, 20 grama {e}era, malo soli i 1 jaje i ostaviti da se testo odmara pola sata. Kalup za tortu (naj boqe na otvarawe) zamastiti pa prema wemu testo razvu}i (da pokrije dno i strane i pe}i u rerni (paziti da ne bude prepe~eno). Ispe~eno testo premazati pekmezom od malina ili ribizli. Sad rase}i kru{ke na pola i izvaditi seme pa re|ati po pekmezu (kru{ke se po `eqi mogu ise}i i na sitnije) pa vratiti u rernu i pe}i na niskoj temperaturu . U sirup u kome su se kru{ke kuvale dodati ~a{icu ( ili dve) ruma i sa wim preliti kru{ke ostaviti da se ohladi i slu`iti (pred slu`ewe mo`e se premazati sa slatkom pavlakom ili slu`iti sa sladoledom).

Nazad


Havana torta:

Kore: 6 belanaca, 250 grama {e}era, 60 grama iseckanog i pr`enog badema (ili le{nika, oraha), malo cimeta. Sve zamesiti i pe}i (su{iti) u kalupu u rerni na ni`oj temperaturi.

 Krem: 4 decilitra vode,100 grama {e}era, 1 deci soka od vi{we, 1 deci mleka, 20 grama zelatina (ili mawe), 3 `umanceta, malo cimeta, {oqa {laga (slatke pavlake). @elatin potopiti u sok od vi{awa, a mleko i se}er prokuvati pa dodati `umanca stalno mesaju}i (brzo). Zatim dodati `elatin (pome{an u soku), pa sve me{ati na {poretu dok ne prokuva. Skinuti sa {poreta i ostaviti da se prohladi (da bude mlako). U masu ume{ati slag (slatku pavlaku).

 Dowa kora:

150 grama bra{na, 100 grama putera (ili margarina), 50 grama {ecera, 1/2 decilitra vode, malo praska za pecivo. Testo pe}i u rerni u istom kalupu u kome su su{ene kore. Kad je dowa kora gotova ostaviti je da se malo prohladi i premazati je pekmezom (ili mermeladom) po ukusu. Preko pekmaza staviti koru pa krem, pa koru itd. Tortu spoqa i odozgore premazati sa ostatkom krema pa posuti izmrvqenim keksom (mo`e i strugana ~okolada) i ukrasiti sa kru`i}ima od {laga na koje se stavi vi`wa.

Nazad


Pita od breskvi ili kajsija:

Za pitu vam treba:

100 g putera (ili margarina), 250 g bra{na, 2,5 ka{ike kisele pavlake (milerama), 1 ka{ika {e}era u prahu, malo soli, 800 g breskvi (ili kajsija), 100 g pekmeza (mermelade) od kajsija, 3 ka{ike finog kukuruznog bra{na, jaje, 4 do 5 k{sika {e}era, 20 decilitra mleka, slatka pavlaka ({lag).

Prstima izme{ati puter i bra{no pa dodati so, {e}er i pavlaku pa sve zamesiti. Testo staviti u fri`ider da se hladi oko pola sata. U me|uvremenu oprati i o~istiti vo}e i ise}i na tanke kri{ke. Kukuruzno bra{no skuvati sa mlekom i me{ati dok se hladi pa dodati {e}er i jaje (po potrebi i malo mleka da smesa bude te~na). U plitkom okruglom kalupu rastawiti 3/4 testa po dnu i sa strane izbockati ga viqu{kom (da se ne naklobu~i) i pe}i (oko 10 minuta) paze}i da se tespo ne prepe~e (naj boqe da ne bude vi{e od 3/4 pe~eno). Dno pite namazati pekmezom (marmeladom), pa preko toga staviti vo}e i preko vo}a posuti masu od kukuruznog bra{na. Vratiti u rernu da se pe~e 20-25 minuta i slu`iti je toplu sa slatkom pavlakom ili sladoledom.

Nazad


Jesewa torta:

Za testo treba: 100 g putera (margarina), 3 jajeta, 200 g {e}era, 300 g propr`enih pa samlevenih le{nika, 100 g izmrvqenog keksa, 1 ka{ika pra{ka za pecivo.

za fil treba: 300 g slatke pavlake ({laga), 4 `umanca, 1 ka{ika bra{na, 200 g putera (margarina), izrendana kora od pomoranxe, 2 ka{ike rendane ~okolade, 2 ka{ike kafe, malo mleka, ruma (ili likera).

 

Rastopqen puter izme{ati sa `umancima i {e}erompa pa dodati izmrvqen keks, lesnik, prasak za pecivo i ~vrst sneg od belanaca. Sve izme{ati i sipati u podmazan i posut brasnom kalup i pe}i u rerni na 350F/180C oko 40 minuta. Ohla|eno testo rase}i na pola (ili pe}i u dva dela), pa svaku polovinu natopiti sa mlekom i rumom (likerom).

Umutiti `umanca, {e}er, ka{iku bra{na, ~okoladu, kafu, slatku pavlaku i kuvati na pari. Posebno umutiti puter sa izrendanom korom od pomoranxe. Ohla|en krem sjediniti sa puterom i premazati koru, ctaviti drugu koru odozgo i tortu premazati spoqa sa ostatkom krema pa ukrasiti sa gro`|em ili nekim drugim vo}em.

Nazad