Make your own free website on Tripod.com
 

Tulumbe:

Staviti da provri 1 ~a{a mleka i 1 ~a{a vode . 2 ~a{e bra{na polako dodavati i stalno me{ati kad se ohladi dodati i izme{ati 5 `umanaca i sneg od 5 belanaca. [pricom testo stavqati na vrelo uqe i pe}i. Ispe~ene tulumbe preliti {erbetom od se}era.[erbet se pravi tope}i {e}er pa ga kuvati dvadesetak minuta sa vodom i sokom od limuna.

Nazad


Medewaci:

Na {poretu provriti 280g meda i 280g {e}era u drugu {erpu staviti1 kilo bra{na i polako dodavati {e}er i med stalno me{aju}i. Kad se masa ohladi dodati ka{iku sode bikarbone, ka{ikicu cimeta, ka{i~icu karanfili}a i istruganu koru od limuna kao i sok. U masu ume{ati 8 `umanaca sve izme{ati a ako treba dodati jo{ jedno `umance. Razvu}i testo i kad je debqine prsta se}i poga~ice premazati ih `umancetom i pe}i ih na umerenoj vatri.

Nazad


Talije:

Umutiti 1/4 kile putera pa mu dodati 1 `umance i 4 ka{ike kiselog mleka, sve izme{ati i dodati 325g mekog bra{na i sve izraditi. Od testa praviti loptice spqo{titi ih pa ih pritisnite na trenicu i presavite da se napravi duguqast komad. Stavqati ih u tepsiju i lagano pe}i dok ne porumene. Talije preliti serbetom. Za {erbet istopiti {e}er i dodati vode i sok od limuna i kuvati dok se ne zgusne.

Nazad


Pi{kote:

Umutiti penasto 5 jaja i 250g {e}era u prahu dodati 1/4 kile bra{na i ka{ikicu sode bikarbone sve izme{ati i ostaviti da stoji do sutradan. Sutradan dodati jo{ 1/4 kile bra{na sve zamesiti i razviti testo kao tupa strana no`a se}i kao keks i pe}i u toploj pe}nici.

Nazad


Gurabije:

310g masti ulupati da pobeli, dodati 800g {e}era, 1 jaje i 1 `umance , 1/4 kile meda i oko 1kilo bra{na i sve dobro izme{ati od testa praviti loptice pa ih spqo{titi i na gorwu polovinu pritisnuti palcem. Pe}i dok ne porumene a naj boqe su posle 2-3 dana. Ko vole mo`e da doda u testo i malo bibera.

Nazad


Slatke pala~inke:

Umutiti 3 jajeta dodati malo soli, {e}era, vanile (ko vole malo cimeta) dodati 3 ka{ike bra{na i sve dobro izme{ati. Polako dodavati mleko stalno me{aju}i dok masa ne postane dovoqno retka. U tigaw sipati malo uqa pa na vrelo uqe sipati testo, ~im se jedna strana ispe~e prevrnuti ih . Pe~ene pala~inke mazati pekmezom uviti i slu`iti posute {e}erom.

Nazad


Pala~inke od krompira:

Obariti kilo krompira oqu{titi i dobro propasirati i dobro izme{ati sa `umancetom, jednim jajetom, ka{ikom putera,malo soli i bra{nom tako da se napravi testo koje nije suvi{e mekano. Izra}eno testo podeliti u 12 juftika pa svaku oklagijom razviti u veli~ini pala~inke. Pala~inke pe}i u tigawu na vrelom uqu (masti) sa obe strane namazati sa pekmezom i uviti pa slu`iti po{e}erene.

Nazad


Pala~inke:

Umutiti 3 jajeta dodati malo soli, 3 ka{ike bra{na i sve dobro izme{ati. Polako dodavati mleko stalno me{aju}i dok masa ne postane dovoqno retka. U tigaw sipati malo uqa pa na vrelo uqe sipati testo, ~im se jedna strana ispe~e prevrnuti ih . Pe~ene pala~inke mazati pekmezom uviti i slu`iti posute {e}erom.

Nazad


[vedske pala~inke:

Izme{ati 50 grama putera, 4 `umanceta, 4 ka{ike {e}era, 4 ka{ike bra{na i 3 deci mleka pa sve dobro ume{ati. Ulupan sneg od 4 belanceta dodati u masu i izme{ati. Pala~inke pr`iti u plitkom tiga`u samo sa jedne strane i gotove pala~inke dr`ati tople a izme}u pala~inki stavqati struganu ~okoladu i {e}er u prahu pa nadevene pala~inke preliti nadevom. Nadev se pravi kad se jedno jaje i dva `umanceta umute sa 50 grama kristal {e}era i deci belog vina. Nadev kuvati u sudu koji je u {erpi sa kqu~alom vodom (da ne zagore) stalno me{aju}i sa `icom za mu}ewe dok nadev ne provri. Sa vrelim nadevom preliti pala~inke i slu`iti odmah.

Nazad


Francuske pala~inke:

Zamesiti 2 jajeta,280 grama bra{na, 1/2 litra mleka i malo soli. Od testa u tigawu ispe}i pala~inke i namazati pekmezom pa uviti. Pala~inke ise}i na 3 dela pa slagati u kalup namazan puterom i posuti mrvicama od keksa. Svaki red nalivati kremom koji se pravi me{aju}i 150 grama {e}era, 8 `umanaca, 1/2 litre mleka i jednu {oqu belog vina. Sve dobro izme{ati pa prelivati svaki red pala~inki. Kad se sve utro{i stavitikalup u rernu i pe}i dok se ne uhvati korica.

Nazad


Ameri~ke pala~inke:

Umutiti 3 jajeta, malo soli, {e}era, ka{ikicu pra{ka za pecivo i 3 ka{ike bra{na i polako dodavati mleko dok se ne dobije malo gu{}e testo. Testo ostaviti da malo miruje pa pe}i mawe ali debqe pala~inke. Za slu`ewe namazati ih pekmezom i previti na pola ili ostaviti cele i preliti sirupom od javora ili premazati sa puterom i pekmezom.

Nazad


^ika Di{ine pala~inke:

Napraviti 16 pala~inki pa svaku pala~inku namazati puterom i posuti mrvicama od keksa. Napraviti krem za pala~inke mute}i 5 `umanaca i 50 grama vanil {e}era. Kad je sve penasto umu}eno dodati penu od 50 grama umu}enog putera, 50 grama bra{na i sneg od 5 belanaca. U kalup za tortu sipati malo krema pa re}ati pala~inke a svaku ~etvrtu preliti kremom. Posledwu pala~inku preliti kremom i staviti u rerno da se pe~e pola sata. Kad su gotove izru~iti ih na tawir i preliti glazurom od ~okolade.

Nazad


U{tipci:

Zagrejati 1/2 litra slane vode a u posebnom sudu umutiti 3 `umanceta pa u `umanca postepeno dodavati vodu stalno me{aju}i dok se sva voda ne utro{i. Dodati 1/2 kile bra{na i stalno lupati varja~om dok testo ne dobije mehure i onda pa`qivo ume{ati tvrd sneg od 3 belanceta. Testo vaditi ka{ikom i pe}i na vtelom uqu (masti) dok ne porumeni. Gotove u{tipke slagati na tawir i posuti {e}erom u prahu.

Nazad


[pric krofne:

Pome{ati 3 deci mleka sa 3 deci vode i staviti da provri. Kad po~ne da vri sipati 350 grama bra{na stalno me{aju}i pa posle 2 minuta skinuti sa vatre stalno me{aju}i. Kad se ohladi dodati malo soli i 4 jajeta pa sve dobro izme{ati. Kad je gotovo kroz {pric praviti krofne i pe}i na vreloj masti dok ne porumene.

Slu`iti ih posute se}erom u prahu.

Nazad


Mafi{i sa kvascem:

U 1/2 kile bra{na ume{ati `umance, par~e putera i deci kisele pavlake pa onda dodati kvasac razmu}en u 1/4 litra zasla}enog mleka i malo soli. Zame{eno testo ostaviti da se odmara ~etvrt sata i oklagijom rastawiti na oko 1 santimetar. Zup~astim to~ki}em ise{i kvadrate a na sredini napraviti dva zareza pa kroz wih provu}i krajeve. Mafi{e pr`itina u dosta vrelog uqa (masti) . Pr`ene mafi{e posuti {e}erom i slu`iti.

Nazad


Sutlija{:

Skuvati pirinax u vodi pa dodati zasla}eno mleko i kuvati dok mleko ne uvri. Gotov sutlija{ sipati u ~a{e ili duboke tawiri}e pa posuti odozgore sa cimetom.

Nazad


[ne nokle:

Staviti litar mleka sa {e}erom i vanilom da provri pa kad provri ka{ikom stavqati ~vrst zasla}en sneg od 6 belanaca prave}i knedle. Knedle prevrtati da se ukuvaju sa obe strane pa ih slagati u stakleni sud. Ulupati 6 `umanaca sa 6 ka{ika {e}era , ka{ikicom bra{na i preostalim mlekom. Krem kuvati u sudu koji je u {erpi sa vrelom vodom stalno me{aju}i sve dok ne provri. Sa vrelim kremom preliti {ne nokle i ostaviti da se lade. Slu`e se {to hladnije.

Nazad


Poqup~i}i:

Penasto umutiti 1/2 kile bra{na sa 110 grama masti (putera) pa dodati jaje, 160 grama meda, ka{iku {e}era, 20 grama cimeta i malo sode bikarbone pa sve izmesiti. Testo razviti u debqini od 1 santimetra pa se}i okrugle poga~ice i pe}i ih u rerni. Gotove poga~ice premazati pekmezom i slepiti po dve i posuti se}erom u prahu. Ostaviti jedan dan pre slu`ewa.

Nazad


Kiflice od putera:

1/2 kile putera, 1/2 kile bra{na zamesiti sa 2 `umanceta i 3 ka{ike kisele pavlake i jednim jajetom. Rastopiti ka{iku kvasca u tri ~a{e slatkog mleka i dodati u testo pa istrugati koru od limuna, malo soli sve zamesiti ostaviti u fri`ider da preno}i. Sutradan razvu}i koru oko 1/2 santimetra debqine i se}i trouglove . Premazati ih pekmezom i posuti mlevenim bademima uviti i pe}i na jakoj vatri. Posuti ih {e}erom i slu`iti.

Nazad


Kiflice sa bademima:

Dobro umasiti 150grama bra{na, 150 grama putera, 150 grama samlevenog badema, 200 grama {e}era u prahu, jedno tvrdo kuvano `umance dobro propasirano, jedno jaje, 50 grama struganu ~okolade i struganu koru i sok od limuna. Izme{eno testo ostaviti da se odmara pa ga razviti oklagijom na 3/4 cantimetra ise}i u kvadrate i savijati u kiflice. Savijene kiflice zamo~iti u belance i uvaqati u mleveni badem pa pe}i u rerni ali da ostanu bele posuti ih sa {e}erom i slu`iti.

Nazad


Pi{inger:

U kazan~etu za sneg umutiti 6 jaja, 300 grama {e}era i dodati 1/4 kile ~okolade staviti u {erpu sa vrelom vodom i kuvati stalno lupaju}i dok se masa ne zgusne. Kad je zgusnuto skinuti sa vatre i dodati 1/4 kile putera i me{ati dok se sasvim ne istopi i izme{a sa masom. Sa ovim nadevom nadevati 6 oblatni i ostaviti u fri`ider da se stisne. Ise}i na {tangle i svaku preliti ukuvanim {e}erom (kao za dobo{ tortu) mo`e i glazura od ~okolade.

Nazad


Posne gurabije:

Zamesiti 1/2 kile {e}era u prahu, 1/2 litre uqa i toliko bra{na koliko je potrebno za testo. Od testa praviti loptice i pritisnuti ih u sredinu pa pe}i u rerni dok ne porumene.

Nazad


Posni medewaci:

Zamesiti 200 grama bra{na, 50 grama {e}era, malo sode bikarbone, sitan cimet i karanfili}e, Sok i ostruganu koru od limuna, 50 grama mlevonih oraha i 3 ka{ike meda pa ostaviti testo da se odmara pola sata. Testo razvu}i oklagijom na 3/4 santimetra i kalupom (ili ~a{om) se}i poga~ice i pe}i u rerni. U me}uvremenu napraviti sirup kuvaju}i 1/4 kile {e}era, ~a{u vode, malo vanile i malo soka od limuna. Kad se ukuva premazati poga~ice i vratiti u rernu da se osu{e.

Nazad


Salama od oraha:

Dobro izme{ati 3 {oqe mlevenih oraha, {oqu {e}era u prahu, 3 {tangle ostrugane ~okolade, 100 grama oqu{tena krupno ise~ena badema, jaje, malo strugane kore od limuna, malo cimeta, malo sitna karanfili}a sok od limuna pa staviti na {poret da se masa smla~i. Mlaku masu uvaqati u obliku salame posuti {e}erom u prahu i uviti u ~ist salvet pa ostaviti u fri`ider da se su{i. Kad se osu{i salama se lako se~e.

Nazad


Bela alva:

Umutiti sneg od 4 belanceta sa 250 grama {e}era dok se {e}er potpuno ne rastopi. Rastopiti 100 grama meda pa dodati u belanca sad sud staviti u {erpu sa vrelom vodom i kuvati me{aju}i stalno pola sata. Kad je masa gusta skinuti je sa vatre i dodati 200 grama krupnije mlevenih oraha sve izme{ati pa vla`nim no`em mazati po oblatni i pokriti drugom oblatnom. Pritisnuti sa ne~im te`im i ostaviti do sutradan pa ise}i na par~ad.

Nazad


Alva od pekmeza:

Rastopiti {oqu putera pa staviti u {erpu i grejati na {poretu postepeno dodaju}i bra{no kao za zapra{ku ali paziti da ostane belo. U zapra{ku sipati {oqu pekmeza razbla`enog u 2 {oqe vode brzo izme{ati pa izru~iti na plo~u (kamenu, staklenu) razviti oklagijom i se}i na kockice i slu`iti.

Nazad


Doma}a alva:

250 grama putera rastopiti i dodati 4 ka{ike bra{na i me{ati dok ne dobije zlatnu boju. U me}uvremenu skuvati 1/2 kile {e}era sa malo vode i vanile pa ukuvan sirup polako dodavati u zapra{ku stalno me{aju}i dok se sve ne zgusne. Zamo~iti ka{iku u uqe pa sa wom vaditi alvu iz {erpe i slagati na tawir posuti {e}erom u prahu i slu`iti.

Nazad


Puslice:

Umutiti gust sneg od 4 belanceta i 1/4 kile {e}era u prahu, dodati sok od pola limuna (ili ka{iku sur}eta) i veoma malo soli. Sud sa snegom staviti u {erpu sa vrelom vodom i kuvati dok se {e}er ne upeni tada praviti puslice na plehu za pe~ewe ( ko vole mo`e staviti pola oraha u sredinu) i vi{e su{iti nego pe}i na laganoj vatri.

Nazad


Ratluk:

Gusto ukuvati kilo {e}era sa 1/4 litra vode pa dodati smesu dd 150 grama bra{na od krompira razmu}enog u litar vode i dobro izme{ati da nema grudvica. [erpu staviti u drugu {erpu sa vrelom vodom i kuvati dok se masa ne ukuva da po~ne da otpada sa ka{ike.Na kraju dodati sok od pola limuna, ekstrat bergamona i 125 grama oqu{tenih sitno iseckanih badema. Sud premazati bademovim uqem i sipati masu pa je izjedna~iti da bude visoka 3 - 4 santimetra. Staviti u fri`ider i ostaviti da se stisne do sutradan pa onda se}i na kockice i posuti {e}erom u prahu.

Nazad


Suxuk od oraha:

Razmutiti 300 grama bra{na u litar vode sve kuvati dodaju}i 150 grama {e}era. Kad se masa zgusne da se ve}te{ko me{a dodati 150 grama o~i{}enih oraha sve izme{ati i izliti u tepsiju poravnati i ostaviti da se hladi u fri`ider. Hladan suxuk se}i na kvadrate i slu`iti.

Nazad


Bosanske urma{ice (brdarice, talije):

Rastopiti 3 ~a{e putera pa ga skinuti sa vatre i lupati dok se ne stegne. Kad se stegne dodati ~a{u kiselog mleka oce}enog od vode, dva `umanceta i sve dobro umutiti pa dodati 3 {oqe bra{na pa praviti loptice kao orah i rastawiti ih na trenici posutoj bra{nom. Rastawene urma{ice uviti prvo sa jedne strane pa sa druge (prema sredini) re}ati u tepsiju i pe}i dok ne porumene. Za to vreme napraviti {erbet od 3/4 kile {e}era, vanile i malo vode pa kad je ukuvan dodati sok od pola limuna. Sa vrelim {e}erom (koji vri) ka{ikom prelivati urma{ice dok se ne utro{i sav {erbet. Urma{ice ostaviti u tepsiji dok ne upiju sav sok.

Nazad


Biskvit:

Zamesiti 1/2 kile bra{na sa 50 grama putera, 140 grama {e}era, paketi} pra{ka za pecivo, malo vanile i 1/4 litre kisele pavlake. Izmeseno testo razviti oklagijom ( 1/2 do 1 santimetar zavisi koliko su biskviti veliki) se}i na komade (mo`e i kalup u raznim oblicima) i pe}i na nizoj temperaturi u zama{}enom plehu.

Nazad


Doma}i biskvit:

Zamesiti 600 grama bra{na sa 3 jajeta, 250 grama {e}era u prahu, 120 grama putera, ka{ikicu sode bikarbone i ka{iku mleka pa sve izmesiti. Sad podeliti testo na dva dela pa u jedan dodati vanile i koru od limuna a u drugi kakao (ili ~okoladu) pa zasebno izmesiti. Oklagijom razviti testo (1/2 do 1 santimetar) izbosti viqu{kom i se}i ili kalupom vaditi biskvite. Pe}i ih u zama{}enom plehu u vru}oj rerni.

Nazad


Cvibek:

Ulupati ~vrst sneg od 7 belanaca pa dodati 180 grama {e}era u prahu, malo vanile, 180 grama bra{na i 70 grama mekog putera. Sve polako izme{ati pa pe}i u zama{}enom kalupu (naj boqe uzan i duga~ak) na osredwoj temperaturi. Pe~en cvibek izvaditi iz kaluta i ostaviti da stoji 2 dana pa ga onda ise}i na tanke par~i}e (naj boqe veoma o{tar no` zagrejati vrelom vodom i premazati puterom). Par~ad staviti na zama{}en pleh i ponovo ispe}i u rerni. Cvibek dr`ati u zatvorenoj kutiji do slu`ewa.

Nazad


Cvibek sa orasima i suvim gro`}em:

Penasto umutiti 3 `umanceta sa 1/4 kile {e}era. U umu}ena `umanca dodati ~vrst sneg od 3 belanceta, 1/4 kile bra{na, orahe i suvo gro`}e. Orasi mogu biti krupni ili sitni po ukusu a i koli~ina oraha i suvog gro`}a je po ukusu ali ne previ{e (ne vi{e od 1/4 kile svakog). Sve polako izme{ati i podeliti u 2 vekne pa pe}i u zama{}enom i posutom bra{nom plehu u toploj rerni. Ispe~en cvibek se}i na ra`weve i slu`iti.

Nazad


Ni{ke gurabije:

Dobro izlupati 1/4 kile masti pa dodati 2 jajeta i 1 `umance, 2 ka{ike meda, 1/2 ka{ikice sode bikarbone i bra{na koliko je totrebno da se napravi tvr}e testo. Sve ismesiti pa praviti poga~ice ulubiti ih prstom u sredini i pe}i u toploj rerni. [to du`e stoje gurabije }e biti boqe.

Nazad


Mu{kacone:

Prope}i 125 grama samlevenih oraha pa izme{ati sa 125 grama {e}era u prahu, jednim jajetom, jednim belancetom, ~a{icom ruma i mrvica od biskvita koliko treba da se zamesi testo. Od testa praviti mu{kacone a u sredinu svake utisnuti badem. Pe}i ih na osredwoj temperaturi ali da ostanu bledi.

Nazad


Alva u oblatnama:

Potrebno je 250 gr. {e}era u prahu, 200 gr. oraha, 4 jajeta, 4 kasike meda i 2 oblatne.Ulupati ~vrst sneg od 4 belanceta sa 250 gr. {e}era u prahu. Zasebno skuvati 4 kasike meda, pa vru}e sipati u sneg od belanca , stalno me{aju}i. Ovu masu kuvati na pari dok ne bude gusta. Potom je malo prohladiti i u mlaku masu ume{ati orahe ise~ene po duzini na tanke listi}e. Masu ravnomerno razmazati po jednoj oblatni, pokriti je drugom i dobro pritisnuti nekim te`im predmetom da se stegne. Sutradan ise}i je na parcice.

Nazad


Kiflice od kokosa:

 Materijal: 2 jajeta, 250 gr. masti (putera, margarina), 200 gr. {e}era, 200 gr. kokosovog bra{na, 400 gr. bra{na.

Mast penasto umutiti pa dodavati gore navedene sastojke. Kada je testo gotovo izvaqati ga oklagijom , se}i u trouglove, uviti kiflice i pe}i na 300F/150 C. Potrebno je da ostanu bele boje. Posuti ih sa {e}erom u prahu.

Nazad


Kockice od kokosa:

Materijal: 250 gr.margarina, 2 jaeta, 300 gr. bra{na, 200 gr. {e}era, 10 ka{ika mleka, ka{i~ica praska za pecivo.

Sve sastojke izme{ati i napraviti testo, razvije se oklagijom i pe~e na 300F/150C u rerni. Testo je gotovo kada dobije `u}kastu boju. Kada se ohladi, ise~e se na kocke `eqene veli~ine. Kocke se prelivaju sa glazurom.

Glazura: 250 gr. margarina, {oqa mleka, 100 gr. ~okolade, 150g {e}era.Ovo se izme{a pa se kuva na vrlo tihoj temperaturi, dok se masa ne zgusne. Otprilike treba mu 15-20 min. da glazura bude gotova.Kocke prelivati sa mlakom glazurom pa ih posuti sa kokosom.

Nazad


Urma{ice:

Potrebno je 250 gr. margarina, 2 jajeta, 5 ka{ika {e}era, pola praska za pecivo 2 ka{ike griza ( ili 100 gr. oraha ) i 500 gr. bra{na. Sve zajedno umutiti, pa oblikovati urma{ice debqine 1-2 cm. Pe}i u rerni na ni`oj temperaturi, dok ne porumene, pa kada se ohlade stavqati ih u sirup. Sirup se pravi kad se iskuva 750 gr. {e}era sa 500-750 ml. vode dok se ne zgusne (kao za slatko) pa se doda sok od jednog limuna.

Nazad


[ampita:

Potrebno je 6 zumanaca, 4 kasike secera, 4 kasike uqa, 4 kasike mleka, 5 kasika bra{na, pola praska za pecivo. Sve izmesiti i razviti kore kao tupa strana no`a pa staviti na spoqnu stranu pleha i izbosti viqu{kom ( da se ne podklobu~i) pa pe}i u rerni dok ne postane svetlo `ute boje (ne prepe}i). Nadev: 250 gr. {e}era sa malo vode staviti da vri. U me}u vremenu umutiti sneg od 6 belanaca ~vrsto i vreli preliv sipati na umu}ena belanca (polako stalno me{aju}i). Ohla}eno testo nadenuti sa {lagom 3 - 4 prsta visine, ise}i o{trim no`em i slu`iti. Mo`e se posuti sa izrendanom ~okoladom ili mlevenim bademima itd.

Nazad


 Mekike:

Ka{iku kvasca potopiti u mlako za{e}ereno mleko. Zamesiti jaje sa bra{nom pa dodati mleko i kvasac da bude malo gu{}e nego za pala~inke i ostaviti da nakisne. Kad uskisne dodati jo{ mleka i bra{na i ostaviti opet da naraste. Testo treba da je jako mekano. Premesiti testo i praviti mekike.Mekike pe}i na uqu i posuti {e}erom u prahu.

Nazad


Ruske {tanglice:

 Umutiti 250 gr. {e}era, 4 cela jajeta, 250 gr. oraha, 150 gr. suvog gro`|a, strugane ~okolade i 2 ka{ike bra{na. Sve izme{ati pa testo istawiti(oko 1 cm.). Ispe}i i ohla|ene se}i u {tanglice i preliti sa ~okoladom (mo`e i pekmez posut sa orasima ili {lag).

Nazad


Rolat od kokosa:

 250 gr. keksa, 100 gr. kokosa, 100 gr. {e}era, 1/2 margarina, malo ~okolade 1/2 litre vrelog mleka. Prvo u vrelo mleko stavqati keks i sve ostalo. Testo istawiti i staviti na salvet. Kada je testo razvijeno stavqati fil: 150 gr. margarina 200 gr. {e}era sve penasto izmutiti pa izme{ati sa pudingom od vanile.Filovati pa uvijati (polako upotrebqavaju}i salvet da se ne slomi).

Nazad


Kockice od griza sa kokosom:

1 l. mleka i griz kuvati (da bude gust), kad se prohladi dodati 1puter (ili margarin) i 200 gr. kokosa. Razviti testo i preliti sa ~okoladom pa ise}i na kockice.

Nazad


^okoladne kockice:

3 jajeta, 6 {oqica {e}era, {oqica uqa, 5 {oqica bra{na, pra{ak za pecivo, 4 {oqice mlevenih oraha, 4 {oqice mleka, sve umutiti i pe}i u rerni. Preliv:10 ka{ika {e}era, 6 ka{ika vode i malo ~okolade. [e}er i vodu kuvati dok se ne zgusne (kao za slatko) pa kad se malo prohladi dodati ~okoladu i premazati po testu. Se}i zagrejanim o{trim no`em (zama{}enim) pre nego {to se potpuno ohladi.

Nazad


Bajadera:

150 gr. {e}era, 1 dcl. vode, 250 gr putera (margarina), 300 gr. kokosa, 100 gr. iseckanih oraha. Vodu i {e}er gusto ukuvati (kao slatko) pa kad se malo prohladi dodati puter,kokos i orase i sve izme{ati. Preliti sa prelivom od ~okolade: ukuvati ~e}er i vodu pa kad se zgusne ostaviti da se malo prohladi i dodati ~okoladu premazati po bajaderi i se}i o{trim zagrejanim no`em (zama{}enim) dok se sasvim ne ohladi. Za preliv mo`e sa upotrebiti i pekmez pa ga posuti mlevenim orasima.

Nazad


Bajadera filovana:

Potrebno je 14 ka{ika vode, 250 gr. {e}era, 250 gr. keksa, 250 gr. oraha, 1/2 Putera (margarina), ~okolada. Skuvati vodu i dodati {e}er (da bude gusta kao za slatko) i u to staviti puter kad se malo prohladi pa dodati keks i orahe. Testo podeliti na dva dela . U jedan staviti Rastopqenu ~okoladu pa izme{ati a drugi ostaviti `ut. Premazati pekmezom jednu koru poklopiti drugom a odozgore premazati sa {lagom.

Nazad


Kesten pire:

Prvo skuvati kestene pa ih oqu{titi. Oqu{tene kestene staviti u rernu na laku vatru 200-250F / 100-120C paze}i da se samo su{e a da ne zagoru. Kestene samleti na ma{ini za mlevewe oraha i pome{ati sa {e}erom i vanilom (vanil {e}erom) pa staviti u ~a{e i pokriti sa {lagom a preko {laga posuti ostruganu ~okoladu.

Nazad


Kesten pire sa rumom:

Skuvati kestewe pa samleti na ma{ini za mlevewe mesa. Samleveno kestewe staviti u ~iniju i posuti sa rumom i ostaviti da stoji dok se rum ne upije pa samleti jo{ jedanput {to je mogu}e sitnije i dodati {e}era i vanile sve izme{ati i sipati u ~a{e pa prekriti sa {lagom a po {lagu posuti istruganu ~okoladu.

Nazad


Tre{we u {lafroku:

Oprati 1/2 kile krupnih tre{awa sa peteqkama i ostaviti da se osu{e. Zamesiti testo kao za pala~inke ali malo gu{}e 2 `umanceta, 160 grama bra{na, 1/4 litre mleka, {e}era, malo soli i tvrd sneg od 2 belanceta umutiti i ostaviti da malo stoji. Vezati belim koncem za peteqke po 6 tre{awa zamo~iti u testo i pe}i na vrelom uqu (masti) i posuti vanil {e}erom.

Nazad


[areni kuglov:

Zame{ati 120 grama putera, 4 `umanceta i 1/4 kile {e}era u prahu. Kad je zame{ano dodati 300 grama bra{na, 1/2 {oqe mleka (ukoliko je suvi{e gusto dodati jo{ malo mleka) i koru od limuna sve izmesiti pa dodati tvrd sneg od 4 belanceta. U namazan kalup sipati 1/3 testa a ostatak testa podeliti u 2 dela, u jedan deo ume{ati 2 {tangle strugane ~okolade i sipati u kalup preko prvog dela a po wemu sipati ostatak testa i staviti ga da se pe~e. Kad je pe~en izvaditi ga iz kalupa i posuti vanilinim {e}erom.

Nazad


Po`unske kiflice:

Zamesiti 1/2 kile bra{na sa 200 grama putera, 60 grama sitnog {e}era, 3 `umanceta, jedno celo jaje, malo soli i malo zasla|enog mleka u kome je rastvorena ka{ika kvasca. Sve dobro izmesiti (ukoliko je gusto dodati jo{ mleka) pa pokriti i ostaviti 10 minuta da se odmara. U {erpu staviti 100 grama {e}era malo vode pa kad se ukuva u sirup dodati 1/4 kile mlevenih oraha. Skinuti sa vatre pa dodati koru od limuna i suvo gro`|e i ostaviti da se hladi. Testo razvu}i oklagijom, ise}i na kvadrate pa na sredinu staviti nadev i uviti kiflice premazati ih `umancetom i pe}i.

Nazad


Rigo kocke:

testo: 3 jajeta, 60 g bra{na, 60 g {e}era, 60 g ~okolade, 30 g putera, 1 vanilin {e}er,malo narendane kore od limuna.

Umutiti `umanca sa {e}erom , dodati otpqen puter i ~okoladu, istruganu koru od limuna, bra{no i sneg od belanaca. Pe}i u tanko u kalupu.

krem: 4dl slatke pavlake, 50 g {e}era u prahu, 1 vanilin {e}er, 200 g ~okolade.

Umutiti pavlaku sa se}erom. Otopiti ~okoladu i u otopqenu ~okoladu ume{ati malo pavlake i ostaviti da se ohladi, kad je hladno ume{ati ostatak pavlake.Sa kremom premazati testo (debqe).

drugi krem: 2dl slatke pavlake, 5 g `elatina, 300 g {e}era u prahu, 1 vanilin {e}er

Sve dobro umutiti i premazati preko prvog krema.

Glazura: 140 g ~okolade, malo ulja(~okolada se sija)

Istopqenu cokoladu izliti na masan papir (ili aluminiumsku foliju) veoma tanko. Ohladiti i se}i kvadrate (malo mawe od par~i}a kola~a) i pore|ati po kola~u.

Ostaviti da se dobro ohladi i slu`iti.

Nazad


Vojvo|anske pala~inke:

Ispe}i 30-tak pala~inki. Umutiti 3 zumanceta sa 50g {e}era a zatim vino prokuvati sa jo{ 50g {e}era. Umu}ena `umanca kuvati na pari,pa postepeno dolivati vino sa {e}erom stalno me{aju}i sa zicomza sneg dok se ne stvori penasta masa. Pala~inke puniti orasima sa {e}erom(po ukusu), pore|ati ih u nesto dubqu posudu i preliti sa vinom. Slu`iti toplo.

Nazad


Pita od breskvi (kajsija):

Potrebno je: 100 g putera (margarina), 250 g bra{na, 2,5 ka{ike kisele pavlake, 1 ka{ika {e}era u prahu, na vrh no`a soli, 800 g breskvi (kajsija), 100 g marmelade od kajsija, 3 ka{ike finog kukuruznog bra{na, 1 jaje, 4-5 ka{ika {e}era, 200 ml mleka, 1 slatka pavlaka.

Prstima ume{ati puter (margarin) sa brasnom. Dodati so, {e}er, pavlaku pa zamesiti testo. Testo staviti u fri`ider da se hladi oko pola sata. U me|uvremenu oprati i o~istiti vo}e i ise}i na tanke kri{ke. Kukuruzno bra{no popariti sa vrelim mlekom i me{ati dok se ne ohladi. U to dodati {e}er i jaje, po potrebi i malo mleka (da bi se dobila te~na masa). U plitkom okruglom plehu (kalupu) rastanjiti 3/4 testa izbockati ga viljuskom (da se ne podklobu~i) i pe}i 10 minuta. Od preostalog testa napraviti traku i staviti je uz ivicu pleha. Dno pite namazati marmeladom (pekmezom), preko toga staviti vo}e a preko vo}a staviti masu od kukuruznog bra{na. Staviti nazad u rernu i pe}i 20-25 minuta. Slu`iti je toplu sa slatkom pavlakom.

Nazad


Smokve prelivene karamelom:

Potrebno je: 12 velikih zelenih smokvi, 200 g {e}era u kocke.

Smokve oprati, pa`qivo obrisati i slo`iti na odgovaraju}i poslu`avnik. Kocke staviti u {erpu poprskati sa vodom, staviti na {poret i topiti {e}er na tihoj vatri. Me{ati lagano sve dok se {e}er ne istopi i dobije zlatastu boju. Kada postane zlatast odmah ga preliti preko smokava.

Nazad


Kru{ke sa ~okoladom:

Potrebno je: 8 kru{aka, 1/2 l mleka, 50 g {e}era, 2 dl belog vina, 30 g kakoa, 50 g oraha, 1 ka{ika bra{na.

Oprati i o~istiti kru{ke. Pore|ati ih jednu do druge u dubqu posudu, preliti ih vinom, dodati ka{iku {e}era i 1 dl vode i pe}i u rerni, na 150C / 300F , dok sva te~nost ne ispari. Poslagati kru{ke na tacnu, u soku rastopiti preostali {e}er i ~okoladu pstepeno dodavati mleko i kuvati me{aju}i dok se ne dobije gust krem. Gotov krem preliti preko kru{aka i preko wih posuti orahe.

Nazad


Kola~ od jabuka sa kiselim mlekom:

Potrebno je: 1,5 ~a{a {e}era, 3 ~a{e bra{na, 1,5 ~a{a uqa, 3 jajeta, 1 ~a{a kiselog mleka, 1kg jabuka, 1 pra{ak za pecivo, 1 kesica vanila {e}era, cimet.

 Umutiti 3 belanceta sa 1,5 ~a{om {e}era, dodati `umanca, kiselo mleko, uqe, bra{no i prasak za pecivo pa sve dobro izme{ati. Polovinu mase sipati u podmazan pleh i pe}i na tihoj vatri( oko 3/4 pe~eno). Jabuke izrendati, dodati malo secera, vanilin secer, cimet i na {poretu ispr`iti u sopstvenom soku da malo omek{aju. Propr`enim jabukama preliti preko testa, a odozgo sipati drugu polovinu mase i pe}i na tihoj vatri. Pe~en kola~ posuti sitnim {e}erom a po zeqi dodati vanilin {e}er.

Nazad


Jabuke puwene orasima:

Potrebno je: 10 jabuka sredwe veli~ine, 400 g {e}era, 200 g oraha, 1 dl slatke pavlake, 1 limun.

Oprati i pa`qivo o~istiti jabuke, slo`iti ih jednu do druge u lonac i naliti sa vodom, toliko da budu pokrivene. Kada su upola skuvane izvaditi ih i staviti u vatrostalnu posudu, a u ostatk te~nosti dodati limun i {e}er i kuvati sirup. Samlevene orahe preliti pavlakom i ostatkom {e}era. Puniti jabuke orasima i preliti ih sirupom. Tako gotove jabuke zape}i u rerni na visokoj temperaturi. Poslu`iti ih tople.

Nazad


[nenokle u ~okoladi:

Potrebno je: 5 jaja, 5 dl mleka, 75 g {e}era, 200 g ~okolade, 2 kasike vode, ka{ika bra{na i ka{ika {tirka (gustina).

Umutiti dobro belanca, vaditi ka{ikom i kuvati u mleku koje nesme da vri (da se {ne nokle ne bi raspale). Vaditi ih i slagati u ~iniju. U istom mleku napraviti krem od `umanaca, {e}era, brasna i {tirka (gustina) koji se kratko prokuva, a na kraju se doda rastopqena ~okolada sa dve kasike vode. [ne nokle preliti kuvanim kremom i ohladiti ih u fri`ideru pre slu`ewa.

Nazad


Pita od bele bundeve:

Potrebno je: 1 paket zale|enog lisnatog testa (ili sami umesite), 1 kg bundeve, 6 ka{ika {e}era, 2 kasike uqa, 1 vanila-{e}er, {e}er u prahu.

Odle|eno lisnato testo razvu}i i poprskati vrelim uqem. Narendanu bundevu propr`iti sa {e}erom. Kada se ohladi rasporediti po testu, posuti vanilin-{e}erom saviti u rolat i pe}i u rerni. Kada se prohladi ise}i i posuti prah {e}erom.

Nazad


Pohovane banane:

Potrebno je: 4 banane, jaje, ka{ikica bra{na, kesica vanilin {e}era, sok od limuna, uqe za pr`ewe.

 Banane oqu{titi, ako su ve}e prese}i na pola, preliti sokom od limuna i ostaviti desetak minuta. Za to vreme ulupati jaje i izme{ati s bra{nom. Zagrejati uqe, pa na wega spu{tati banane prethodno umo~ene u testo. Ispr`iti sa svih strana da budu zlatno`ute, izvaditi ih i posuti vanila {e}erom. Po zeqi, moze se dodati i malo {e}era u prahu (ko vole sla|e).

Nazad


Tufahije:

Potrebno je: oqu{titi jabuke, izvaditi sredinu i skuvati u slakoj vodi sa limunom. U me|uvremenu umutiti puter, dodajti mlevene bademe (ili orahe), malo mlevene kafe i mu}eno belance i sve dobro izme{ati. Nadevom punite jabuke, prelijti ih {e}ernim sirupom i ukrasit slagom na koji se staviti vi{wa ili tre{wa. Slu`i se hladno.

Nazad


Hurma{ice:

Potrebno je: 50 dkg bra{na, 50 dkg putera, 2 dl kiselog mlieka, 2 jajeta, 60 dkg {e}era, 2 limuna, 3 klin~i}a i 10 dkg oraha.

Um e{ajti u sudu puter, dodati kiselo mleko i dva `umanceta i sve dobro umutiti. Zatim dodati u masu bra{no. Izraditi testo pa na krupnijoj stranu trenice staviti par~e testa i oblikovati hurma{ice. U sredinu staviti orah. Prije nego {to se stave u tepsiju pospu se sa bra{nom. Pe~e se na jakoj vatri 30 minuta. Pe~ene hurma{ice zalijti {ecernim sirupom (gustim {erbetom). Slu`e se hladne.

Nazad


\ul pita od oraha:

Potrebno je: 30 dkg bra{na, 12 dkg putera, 10 dkg oraha, 2,5 dkg suvog gro`|a, 40 dkg {e}era, 1/2 l vode, 1/4 l uqa, 1 jaje, pola limuna, {tirka (gustina) po potrebi.

Od prosejanog bra{na, uqa, jajeta, malo soli i 3/4 predvi|ene koli~ine vode zamesiti testo i podeliti ga na 4 dela (loptice) i ostaviti da se odmori. Loptice izdeliti na 4 dela (jufke), posuti ih {tirkom (gustinom) i slo`iti jednu na drugu. Razvijene jufke poprskati rastopqenim puterom, posuti iseckanim orasima i suvim gro`|em. Juftike razviti oklagijom, pa se}i na "ru`ice" oko 2sm i pe}i u rerni. [e}cerni sirup skuvati od preostale vode, {ecera i limunovog soka, preliti preko pe~enih ru`ica i ostaviti da se hlade.

Nazad


Brendi Aleksandar pita:

Potrebno je za fil: `elatin (paketi}), 1/2 {oqe hladne vode, 2/3 {oqe {e}era, malo soli, 3 jajeta (razdvojena), 1/4 {oqe kowaka, 1/4 {oqe creme de cocoa (kokosov liker), 2 {oqe slatke pavlake.

za koru: pome{ati {oqu bra{na, {oqu mlevenih badema, ka{ikicu pra{ka za pecivo, malo sode bikarbone, jedno jaje, ka{iku putera i dodati mleka po potrebi da se napravi tvrdo testo. Oataviti testo da se odmori oko sat pa ga staviti na dno i sa strane zama{}enog kalupa za tortu. Pe}i u rerni na 350F / 180C dok ne po~ne da rumeni.

Dodati `elatin u hladnu vodu i ostaviti par momenata da stoji a zatim dodati 1/3 {oqe {e}era, so i `umanca i sve izme{ati. Grejati stalno me{aju}i na lakoj vatri dok se `elatin ne rastopi i smesa po~ne da se zgu{wava paze}i da ne provri. Skinuti sa vatre i dodati kowak i kaoks liker i hladiti dok se ne zgusne malo pa ulupati belanca sa ostatkom {e}era i ume{ati u masu dodati {oqu ulupane slatke pavlake i sve izme{ati. Masu sipati u koru ostaviti da se hladi u fri`iredu par sati pa odozgore premazati sa ostatkom ulupane slatke pavlake.

Nazad


Semberijske tufahije:

Potrebno je:10 kiselih jabuka (ko`ara ili drugih nakiselih ), 1 {oqa mlevenih oraha, 1 {oqica suvog gro`|a, 1 {oqa {ecera, 1 kesica vanil{e}era, slatka pavlaka ({lag).

Operati i izdubiti neoqu{tene jabuke (da se izvadi seme). Obariti ih u vru}oj slatkoj vodi, izvaditi i ocediti. Napuniti {upqine me{avinom mlevenih oraha,{e}era, vanil{ecera i suvog gro{|a. Sad pore|ati jabuke u podmazanu tepsiju i zape}i u rerni. Izvaditi tufahije, ostaviti da se ohlade pa svaku staviti u staklenu ~a{u za kompot i odozgore staviti {lag.

Nazad


Nevesiwske tufahije:

Potrebno je:10 ve}ih jabuka, 1 {oqa mlevenih oraha, 1 {oqa {e}era, 1 {oqica suvog gro`|a, 1 {oqica seckanih oraha, 1 {oqica vo}a iz slatka (tre{we, vi{we, kupine,duwe itd.), 2 kesice vanil{e}era, slatka pavlaka ({lag), vode koliko treba da jabuke ogreznu.

Operati i oqu{titi jabuke, izvaditi seme dube}i ih u sredini, obariti ih kratko u zasla|enoj vodi i pa`ljivo izvaditi dok su jo{ ~vrste. U vodu koja vri dodati mlevene orahe,suvo gro`|e, seckane orahe, {ecer, vanil{e}er, sve izme{ati pa skinuti sa {poreta i ostaviti da se hladi. Kad se prohladi sa masom napuniti jabuke ,pore|ati jabuke u podmazanu tepsiju i zape}i kratko vreme u rerni, ostaviti da se ohlade pa svaku jabuku staviti u posebnu cinijicu za kompot (staklenu), prelijti ostatkom mase za puwewe pa ukrasiti vo}em iz slatka i {lagom.

Nazad


Vekne od le{nika:

Penasto umutiti 4 jajeta sa 1/4 Kg kristal {e}era pa u umu{enu masu dodati kilo samlevenih le{nika i 125g suvog gro`|a. Ume{ati i dodati jo{ 3 ka{ike griz-bra{na, izme{ati i podeliti na pola pa napraviti dve vekne i pe}i u plehu na umerenoj vatri.

Nazad


Cvibek bez kvasca:

Ulupati ~vrst sneg od 7 belanaca sa 180g {e}era u prahu i malo vanile, dodati 180g bra{na i 70g putera i sve izme{ati. Testo sipati u du`i u`i zama{}en kalup i pe}i pa ostaviti da stoji 2 dana ise}i na par~ad (oko prst debelo) pa ispe}i u rerni (mo`e u tosteru) staviti da stoji u zatvorenoj kutiji do slu`ewa.

Nazad


Kola~i sa jagodama:

Umutiti 8 `umanaca sa 1/4 kg putera, dodati 200g {e}era, istruganu koru od limuna i 200g bra{na (mekog) pa zamesiti testo. Testo sipati u zama{}en pleh oko 1sm debqine pa pe}i u rerni. Kad je ispe~eno izvaditi ga ostaviti da se prohladi pa posuti jagodama. Ulupati ~vrst sneg od 12 belanaca pa polako dodavati 1/4kg ukuvanog {e}era (kao za {ampitu) stalno me{aju}i `icom dok se {aum ne ohladi. Dodati {aku jagoda u {aum pa ga preliti preko jagoda i vratiti u rernu da se malo osu{i pa izvaditi i odmah ise}i na kvadrate a na svaki kvadrat staviti po jednu jagodu.

Nazad


Talije od masti i putera:

Umutiti 300g masti i 200g putera da bude penasto pa dodati 2 `umanceta, {oqu kiselog mleka i me{ati sat vremena. Kad je izme{ano dodati 900g bra{na i sve zamesiti. Od testa praviti talije na trenici ili brdu a veli~ina je po `eqi. Talije staviti na zama{}en pleh i pe}i u rerni dok ne postanu zlatno `ute. Pe~ene talije izvaditu u sud i jo{ vrele preliti sa sirupom i ostaviti da se sav sirup upije.

Sirup: Ukuvati 1/2 kg {e}era sa {ipkom vanile i malo vode (da bude mawe gust nego sirup za slatko)

Nazad


Carigradske talije:

Kuvati 1.25l mleka i kad po~ne da vri dodati 3 ka{ike vanil {e}era i polako dodavati 400g griza stalno me{aju}i dok se masa ne zgusne pa ostaviti da se ohladi. Ulupati penasto 8 jaja i 3 ka{ike {e}era pa sipati u ohla|en griz i dodati jo{ 100g putera pa sve dobro izme{ati. Od testa praviti kuglice pa ih stavqati u zama{}en pleh (4-5 sm razmak) a svaku taliju u sredini pritisnuti prstom. Talije pe}i dok ne postanu zlatno `ute a u me|uvremenu skuvati {erbet od 1/4 kg {e}era, 1/2l vode i {ipke vanile dok se ne ukuva kao za slatko. Kad se pleh sa talijama izvadi iz rerne odmah ih preliti sa {erbetom i ostaviti da se sav sok upije.

Nazad


Gurabije od griza:

Dobro umutiti 5 `umanaca pa dodati 6 ka{ika rastopqene masti i 1/4 kg {e}era sve izme{ati i dodati 1/4 kg griza. Kad se sve izme{a praviti loptice veli~ine oraha pa stavqati u pleh (4-5 sm razmak) i pe}i dok ne porumene. U {erpu staviti 3/4 kg {e}era sipati vode i dodati vanile pa skuvati kao za slatko. Sa ovim sirupom preliti gurabije i vratiti nazad u rernu dok se sav sirup ne upije.

Nazad


Medeni kola~:

Istopiti u {erpi 1/4l masti i 1/4l meda pa u vrelu masu sipati 1/4l bra{na i sve mesiti dok ne postane glatko. Ostaviti da se testo ohladi pa dodati 2 jajeta i 4 `umanceta, malo cimeta, karanfili}a, 2 ka{ikice sode bikarbone, 150g suvog gro`|a i 300g krupno iseckanih oraha (mogu se i malo zapr`iti u rernu). Testo sipati u zama{}enu tepsiju i ostaviti da se odmara na toplom 3 sata. Pe}i u rerni pa ise}i na komade velike po `eqi.

Nazad


Crna alva sa orasima:

Rastopiti 1/4 kg masti pa dodati 1 kg griza i propr`iti ga u rastopqenoj masti (oko 3/4 sata) dok griz ne postane mrke boje. Dok se pr`i griz se mora stalno me{ati da ne zagore. Kad je griz polu pr`en dodati 1/4 kg oraha (jezgra), 1/4 kg {e}era i 1/2 l vode i sve kuvati dok se ne zgusne. Kad je sasvim gusto skinuti sa vatre i sipati u sud za slu`ewe i ostaviti da se ohladi pa slu`iti.

Nazad