Make your own free website on Tripod.com
 

Riba sa kiselim kupusom na ro{tiqu:

O~i{}enu ribu dobro oprati pa spoqa i iznutra obrisati, premazati sa dosta soka od limuna,posoliti i obiberisati. Uzeti aluminijumsku foliju poprskati je sa uqem pa ise}i dosta crnog luka i staviti na foliju, preko luka staviti ribu a ribu napuniti sa ribanim kiselim kupusom i belim lukom. Po ribi staviti ise~en crni lun pa sve uviti sa folijom. Pe}i na ro{tiqu daqe od vatre (na gorwoj polici) i slaboj vatri (ro{tiqi na gas) oko pola sata sad otvoriti foliju i ostaviti da se pe~e po `eqi {to du`e bi}e suvqa i re{ija.

Nazad


Ribarski paprika{:

Soma od kile dobro o~istiti i oprati u hekoliko voda pa ise}i i staviti u {erpu ise}i dosta crnog luka i staviti u {erpu. U {erpu sipati vode i kuvati oko sat vremena dok se kuva ne stavqati ni mast ni uqe niti me{ati ve} samo sa vremena na vreme {erpu protresti. Na kraju dodati aleve paprike soli i bibera.

Nazad


Ribqi paprika{ sa vinom:

Kilogram ke~ige ili somovine o~istiti, oprati, posoliti i staviti u sud pa preliti sa sir}etom i ostaviti da stoji jedan sat. Propr`iti na uqu kilo crnog luka ise~enog na {to tawa rebarca. Luk posoliti i pr`iti na lak{oj vatri du`e vremena tako da se vi{e rastopi nego upr`i pa dodati ka{ikicu aleve paprike, prome{ati pa dodati ribu i sve zajedno pe}i na tihoj vatri. Za vreme pr`ewa ne me{ati nego {erpu sa vremena na vreme protresti da ne zagore. Kad je sve ispr`eno dodati dve ~a{e belog vina malo prokuvati i slu`iti hladno.

Nazad


]uve~ od somovine:

O~i{}enog i opranog soma od kile ise}i na komade posoliti i ostaviti da stoji. Za to vreme kilo crnog luka ise}i na {to tawe re`weve posoliti i polako pe}i na uqu dok ne po~ne da se vi{e topi nego pr`i pa dodati malo aleve paprike, sitno na kocke ise~en plavi patlixan, nekoliko ise~enih paprika, nekoliko ise~enih krompira, bibera za~ine po ukusu i dosta ise~ena per{unova lista a na kraju dodati {oqu pirinxa. Sve to zajedno propr`iti pa dodati ise~enu ribu i kad se malo upr`i preru~iti u tepsiju (zemqani }uve~ ko ima), dodati nekoliko ise~enih paradajza pa sipati vode i belog vina da sve ogrezne. Pe}i u rerni dok se ne ispe~e ali ne sme biti ni suvo ni ~orbasto (ako treba doliti jo{ malo vode i vina). Ovaj }uve~ se obicno servira sa salatom od pe~enih paprika i paradajzom.

Nazad


Pe~ena pastrmka:

O~istiti pastrmku od krqu{ti i otse}i peraja preliti sokom od limuna ali je ne ~istiti iznutra ve} je celu pe}i na ro{tiqu (treba paziti da se riba slu~ajno ne probode). Dok se riba pe~e iseckati crnog luka i prope}i na uqu , posoliti i obiberiti. Kad je riba gotova rase}i je i o~istiti utrobu pa je napuniti sa pr`enim lukom, osoliti staviti na sud za slu`ewe i preliti sokom od limuna. Slu`iti sa krompir salatom.

Nazad


Riba na @abaqski na~in:

Ribu od kile o~istiti , oprati pa ise}i pa`qivo popreko na komade. Ribu staviti u sud posoliti, obiberiti i posuti sa dosta izgwe~ena bela luka pa ostaviti da stoji nekoliko sati u fri`ideru. Kad je vreme za pr`ewe prvo ispr`iti glavicu sitno ise~enog crnog luka pa kad po`uti dodati dosta sitno ise~enog per{unovog lista i nekoliko ~e{weva izgwe~enog belog luka pa kad se to upr`i dodati ka{iku bra{na. Kad bra{no po`uti dodati 1/2 litre vode (mo`e i pome{ana sa belim vinom). Vodu dodavati polako stalno me{aju}i i kad sos provri dodati ribu zajedno sa sokom u kome je bila. Sve kuvati jo{ 15 minuta pa ribu pa`qivo vaditi i re}ati tako da izgleda kao cela riba pa je preliti sa sosom i sokom od limuna. Ribu slu`iti hladnu.

Nazad


Gilice:

Za ovo je potrebno dosta {to sitnije ribe koju treba oprati i o~istiti pa dobro posoliti. U tigawu zagrejati uqe pa ribu pe}i re{ na vrelom uqu. Pe~enu ribu staviti u korpicu sa salvetom i slu`itikao meze uz pivo.

Nazad


Posni som:

O~i{}enoj i opranoj ribi se otse~e glava i rep, posoli spoqa i iznutra, pa stavi u tepsiju i nalije vodom (komadi reibe se biraju prema veli~ini posude). Tepsija se stavi u vrelu rernu i tokom pe~ewa povremeno se dodaje vrela voda. Za to vreme se napravi preliv od sitno seckanog per{unovog lista, malo uqa, bibera i seckanog belog luka. Kad je som ispe~en na vodi (duzina pe~ewa zavisi od veli~ine ribe), pa`qivo se izvadi i stavi na sud za servirawe, prelije marinadom od per{una i belog luka, pa na kraju popra{i alevom paprikom i garnira kolutovima limuna.

Nazad


Bakalar za Bozi}:

Bakalar (su{eni, 3/4 kilograma) potopi se u hladnu vodu i ostavi se preko no}i da se raskvasi (ukoliko ima ko`u i kosti to se o~isti). Potom se izre`e na snicle koje se uvaqaju u bra{no. Riba se pr`i sa 1/2 kile na sitna rebarca iseckanim crnim lukom, sve dok lepo ne porumeni sa obe strane. Doda se malo bibera i lovorov list, pa ubaci u vrelu rernu da se sve zape~e.

Nazad


[aran u paradajz sosu:

[arana (mo`e i druga krupnija riba) o~istite, operite, isecite na krupnije komade, uvaqajte u bra{no i pr`ite na vrelom uqu sa svih strana. Przenu ribu stavite u dublju posudu za serviranje. Pola kilograma crnog luka isecite na rebarca i pr`ite na uqu dok ne dobije zlatnu boju. Gotov luk izvadite i stavite preko ribe. U posebnoj posudi treba zagrejati dosta uqa pa ga izruciti u sud sa izrendanom vezom zeleni i pola kilograma cvekle i ostavite da se tiho pr`i. Na ovo dodajte pola litra mlevenog (nekuvanog) paradajza, pa neka sve kr~ka dok se masa dovoqno ne zgusne. Osoliti, zabiberiti i dodajte malo {e}era (naj boqe `utog ili braon), i sa sosom preliti ribu. Ovako pripremqena riba treba pre izno{ewa na sto da odstoji pet {est sati da bi upila sve sokove i mirise.

Nazad


Morska riba na Hiendarski na~in:

Pola kilograma iseckanog crnog luka baciti na vrelo uqe i malo propr`iti, zatim naliti vodu i pustiti da kr~ka pola sata. Procediti vodu koje treba da ima toliko da riba u woj ogrezne. Ociscenu, posoljenu i za~iwenu ribu postaviti u usku posudu i preliti je vodom od luka, ubaciti je u rernu i pustite da kr~ka dvadeset minuta. Pri kraju posuti ribu sa dosta per{una, i preliti je sokom od limuna, jo{ jednom vratiti ribu u rernu da prokqu~a i dr`ite dok sos ne pobeli. Na ovaj nacin dobi}ete uz ribu fini beli umak.

Nazad


Skadarska pastrmka:

Potrebno je: 3 pastrmke. 1/2 litre vina, bra{no, uqe, 2 lovorova lista, 2 limuna, za~in. Pastrmke o~istiti i posoliti, zatim ih staviti u posudu i preliti vinom pa ostaviti 3 sata da odstoje. Posebno napraviti zapra{ku od bra{na i uqa, dodati lovor i staviti u posudu u kojoj }e se pastrmke pe}i. Pastrmke izvaditi iz vina, preliti uqem i staviti u posudu sa zapra{kom. Pe}i u rerni na ja~oj vatri. Pre servirawa nakapqati ribu sokom od dva limuna.

Nazad


[aran na Podgori~ki na~in:

Potrebo je: 800 grama odrezaka od krupnijeg sarana, 250 grama luka, uqe, pire od paradajza, biber u zrnu i prahu, 4 lovorova lista, 150 grama suvih sqiva, bra{no. Komade sarana posoliti, uvaqati u bra{no i propr`iti na vrelom uqu. U istoj posudi na uqu propr`iti narezani luk, dodati pire od paradajza, so,biber, lovorov list, ka{iku bra{na, soqu vinskog sir}eta, sitno naseckani beli luk, 2 dl. vode pa sve pustiti da prokuva. U me}uvremenu skuvati sqive i izvaditi im ko{tice. U posudu slagati red ribe, preliti sosom a odozgo rasporediti kuvane sqive ali tako da ne vire. Staviti u pe}nicu na umerenoj vatri dva sata, dok se ne oseti miris suvih {qiva.

Nazad


Bokeqski brodet:

Potrebno je: Uqe, luk iseckan sitno, 1 kasika bra{na, beli luk iseckan sitno, 2 dcl vrele vode, 2 dcl belog vina, 4-5 oqu{tenih paradajza, so i biber ,kilo ribe. Propr`iti luk, zatim dodati brasno pa dodati vodu i vino, kuvati par minuta pa dodati paradajz. Posoliti, obiberiti i ostaviti da se kuva na laksoj vatri oko 15 minuta.Sos propasirati, preliti preko ribe i ostaviti ribu da se krcka oko 1 sat.

Nazad


Brodet:

Ise}i ribu na komade.Onda u posudu za kuvawe slagati red ribe, red iseckanog luka, red ribe, red luka.Dodati pola ~a{e uqa, pola ~ase sir}eta, ~a{u vode, per{una, soli, bibera, beloga luka, ka{iku izgwe~enog paradajza (moze i iz konzerve), ka{iku {e}era, za~ine po voqi i ka{iku aleve paprike. Staviti da se kuva na lak{oj vatri oko sat vremena.

Nazad


]ufte od ribe:

Potrebno je: 500g bele ribe, 500g somovine, 400g prezli, sedam jaja, 200g brasna, 4 dl ulja, 2 dl majoneza, 1 dl belog vina, jedan kiseli krastavac, so, biber, morski ora{}i}. Belu ribu prethodno skuvanu u za~iwenoj vodi, o~istiti od ko`e i kostiju, pa ise{}i na komadi}e. Somovinu samleti na ma{ini za meso, pa dodati u belu ribu. U tu masu dodati 4 jajeta, 100g prezli, 2 kasike soli, na vrh no`a morskih ora{~i}a, sok od jednog limuna, pa sve izme{ati i praviti kuglice (cufte). Uvaqati ih u brasno, ulupana preostala 3jajeta, a zatim u prezle. Pe}i na zagrejanom vrelom ulju. Servirati sa tartar sosom.

Nazad


Apatinski ribqi paprika{:

Za paprika{ treba: 750 grama male sitne ribe, 500 grama ke~ige, 500 gr. somovine, {aran od 1,5 kg., 250 gr. {tuke, 3-4 glavice luka,1-2 zelene paprike, 1 quta paprika, aleva paprika, so, biber, 2 paradajza, 1 decilitar bela vina. O~istiti sitnu ribu a zatim je skuvati da se sva raspadne. Za to vreme, prvo o~istiti i nareziti na par~ad onu krupnu ribu: ke~igu, soma, {tuku i {arana. Iseckati sitno luk i staviti u {erpu pa preko luka pore}ati par~i}e ribe sipati vodu ali polako da se sadr`aj ne pomeri i ostaviti da se kuva. Iz one sitne ribe, koja se raspala povaditi krupnije kosti a meso propasirati pa to sve (dok ne pocne da vri) dodati onoj krupnoj ribi u paprika{. Zatim narezeti papriku, paradajz, dodati qutu papriku a kada paprika{ po~ne da vri, osoliti, obiberiti i sipati malo aleve paprike. Sve ostaviti da se kr~ka 45 minuta nakon ~ega je paprika{ gotov.

Nazad


Puwena pastrmka:

Potrebno je 3 pastrmke, 400 grama gqiva, 75 grama ka~kavaqa (ili nekog drugog tvr}eg sira), tri jajeta, 30 grama putera, 3 re`wa slanine, 400 grama luka (mladog ako ima), 400 grama kisele pavlake, 1 dl belog vina, so, biber, limun, zeleni{, krompir, razni za~ini po voqi.

Napuniti pastrmke i re}ati u podmazan sud. Slaninu ise}i na {tapove i staviti preko pastrmki, naokolo nare}ati luk i gqive. Pavlaku pomesati sa vinom, posoliti i pobiberiti i preliti preko pastrmki. Prekriti folijom i pe}i u vreloj rerni 20 minuta.

Nazad


 ^ika Mikina fina riba:

Potrebno je: 1 {aran (po mogu}nosti mu`ijak) od najmanje 2 kg. najboqe tovqeni (mo`e i divqi) ali mawi ne vaqa, 750 gr. krompira, 2 dcl. uqa, 2 dcl. belog vina, 3-4 ~e{wa bela luka, sitno seckan per{unov list, biber i so po ukusu.

[arana o~istiti, odse}i glavu i rep (sa~uvati za ~orbu zajedno sa mle~om i xigericom), oprati i osu{iti krpom (ili papirnim salvetom) pa na svakih 2 cm. zarezati ko`u, ali ne duboko. Posoliti spoqa i iznutra, obiberiti, beli lukac izgnje~iti i wime natrqati sve zareze i unutra{wost i ostaviti 15 minuta da odstoji. Za to vreme o~istiti krompir i ise}i ga na tanke listi}e. Polo`iti sarana u pleh, preliti uqem i okolo pore|ati krompir. Malo belog luka i ulja pa to umutiti sa vinom i persunovim listom. [arana staviti u predhodno zagrejanu rernu na 250 C / 475F i pe}i oko 15 minuta (dok ne porumeni). Tada ga preliti onim prelivom sa vinom i nastaviti pe~ewe na 200C/ 400F jo{ 20 minuta, a svakih 5 minuta ga prelivati sa prelivom od vina i uqa.

Nazad


[aran u povr}u:

Potrebno je: 300 ml uqa, 2 glavice crnog luka, 3 velika paradajza, 3 iseckana cena luka, beli luk, 1/2 ka{ikice {e}era, 1 ka{i~ica miro|ije, 1 ka{i~icacelerovog lista, 1 ka{i~ica per{unovog lista, 300 ml vode, 6 {nicli od {arana, sok od limuna, so, biber. Zagrejati uqe u velikom tigawu i propr`iti luk da porumeni. Ume{ati paradajz, beli luk, {e}er, miro|iju, celer i per{un pa naliti sa vodom. Za~initi soqu i biberom i kuvati oko 25 minuta. Dodati komade ribe i kuvati na ni`oj temperaturi 10 minuta. Skloniti sa {poreta i sipati limunov sok. Poklopiti i ostaviti da stoji oko 25 minuta. Ribu staviti na tanjir za servirawe, ukrasiti seckanom miro|ijom i per{unom. Jelo se mo`e servirati toplo ili hladno.

Nazad


Pr`ena pastrmka na hlebu:

Potrebno je: 8 sve`ih ve}ih pastrmki, 2 kasike uqa, 4 ~e{wa sitno iseckanog belog luka, sitno iseckana kora od 2 limuna, 2 ka{ike sitno seckanog per{una, so, biber, 2 velika paradajza, 8 par~i}a pe~enog hleba (tost).

Pastrmke o~istiti i oprati. Osu{iti ih kuhiwskom salvetom. Zagrejati uqe u tigawu i propr`iti beli luk dok ne omek{a. Ukloniti beli luk iz tigawa i staviti pastrmke. Pr`iti 4-5 minuta, posuti limunovom korom, per{unom i za~inima. Skloniti sa {poreta i ostaviti na toplom mestu. Paradajz prese}i na polovine i natrqati pe~en hleb. Svaku pastrmku servirati na komadu ovako pripremqenog hleba.

Nazad


Pr`ene ligwe:

Potrebno je: 1 kg ligwi, malo bra{na, so, 1 limun, dosta uqa (po mogu}stvu maslinovo).

Prvo je potrebno o~istiti ligwe na slede}i na~in: ligwama izvadite kost odnosno hrskavicu u telu. Zatim pa`qivo odvojte telo od kraka, skinite sluzavu tamnu ko`icu sa kraka i tela. Blagim pritiskom na gore izvadite iz kraka roznati deo. Izre`ite tela ligwi na kolutove, sve dobro operite i prosu{ite u kuhiwskoj krpi. U ~iniju stavite nekoliko kasika bra{na i sipajte ise~ene lignje (protresite da bi se ravnomerno uvaqale u bra{no). U veliki tigaw stavite dosta uqa i dobro ga zagrejte i pr`ite ligwe. Gotove ligwe stavite na list papira da upije vi{ak masno}e i posolite po ukusu. Pr`ene ligwe ukrasiti sa kri{kama limuna, a kao prilog slu`iti baren krompir ili baren pirinax.

Nazad


Pe~ene ribqe {nicle:

Potrebno je: 8 sredwih {nicli od {arana, tolstolobika, soma ili neke druge ribe, kukuruzno bra{no po potrebi (oko 200 g), uqe za pe~ewe, malo soli, ka{ika aleve paprike.

Oprane ribqe {nicle i osu{iti salvetom. U poseban pli}i tawir sipati kukuruzno bra{no, so i alevu papriku. Sve dobro izme{ati pa u to uvaqati svaku {niclu posebno i re|ati u podmazan pleh. Kad su sve snicle pore|ane, preliti ih malo uqem i staviti da se peku u zagrejanoj rerni. Po potrebi okretati ili prelivati uqem iz pleha dok ne porumene sa obe strane. Ovako pripremqene {nicle mogu se slu`iti tople ili hladne uz krompir salatu.

Nazad


^arda{ paprika{:

Potrebno je: 1 kg razne re~ne ribe, razni za~ini po ukusu, 3 feferone, 1/2 l belog vina, list lorbera, veza per{una, 1 dl uqa.

O~i{}enim ribama odse}i glave i staviti ih u vodu sa listom lorbera, feferonama i kuvati. Kada su skuvane ispasirati ih. Ribu ise}i na komade i propr`iti na uqu, zatim dodati za~ine, vino i umak od propasiranih glava. Prema potrebi dosoliti i kuvati dok riba ne omek{a. Na samom kraju dodati iseckan per{un i skuvana siroka rezanca.

Nazad


 Puwena pastrmka 2:

Potrebno je: 3 mawe pastrmke, 2 ka{ike uqa, ka{ika bra{na, glavica crnog luka, 2 zelene paprike (mo`e i iz zamrziva~a) 2 ka{ike seckanog per{una, ka{ika limunovog soka, so i biber po ukusu.

Ribu o~istiti, oprati, posoliti i ostaviti po strani. Na uqu propr`iti iseckan crni luk i sitno iseckanu papriku. Dodati obaren pirinax, seckan per{un i limunov sok. Tim nadevom napuniti pastrmke i zatvoriti ~a~kalicama. Ribu uvaqati u bra{no i pe}i u rerni oko trideset minuta. Servirati uz razne salate, kriske limuna ili sa razbla`enim majonezom.

 Nazad


[nicle od ribe:

Potrebno je: 800 g ribe (mo`e i smrznuta), 40 g prezli, 30 g crnog luka, 2 ~e{wa belog luka, veza per{una, so, biber, 2 jajeta, 5 ka{ika uqa, 70 g slanine, 2 kasike dodatka za ribu, 2,5 dl vode, 1/8 l belog vina, 1 ka{ika senfa, 1/8 l kisele pavlake.

 Ribu skuvati u slanoj vodi, ocediti i odvojiti meso od kostiju. Meso ribe, luk, beli luk, vezu persuna, prezle, jaja, so i biber pome{ati i oblikovati {nicle, pa ih kratko proprziti na vrelom uqu. Zatim ih izvaditi, a na preostalom uqu ispr`iti sitno iseckanu slaninu, vodu, vino, senf i rastvoren dodatak za ribu. Kratko prokuvati i spustiti gotove {nicle u umak. Kuvati jo{ 10 minuta. Na kraju dodati kiselu pavlaku i slu`iti sa kuvanim krompirom.

Nazad


Pe~ena {tuka:

Potrebno je: 1 velika {tuka, 200 g slanine, dva i po decilitra kisele pavlake, 150 g struganog parmezana, ka{ika bra{na, malo putera, so.

[tuka se o~isti, opere i sa obe strane poprecno zare`e u razmaku dva santimetra. Posoli se i u zareze zabodu rezanci slanine. Ostavi se da stoji jedan sat. U duguqast sud u kome }e se pe}i {tuka, pore|aju se ostaci iseckane slanine, doda malo putera i stavi u rernu da se zagreje. Na zagrejanu masno}u se stavi {tuka i vrati u rernu da se pe~e. Nekoliko minuta pre nego bude gotova za servirawe, {tuka se prelije umu}enom kiselom pavlakom sa ka{ikom brasna, jo{ malo se zape~e i odmah iznosi na sto.

Nazad


[aran sa krompirom:

Potrebno je: [aran od 1,5 kilograma, 500 g krompira, 300 g crnog luka, 2 dl belog vina, ka{i~ica aleve paprike, so, uqe, per{un.

Ribu staviti u vatrostalnu posudu, dobro podmazanu uqem. Krompir oqu{titi i ise}i na tawe kolutove, a luk ise}i na rebarca pa pome{ati i slo`iti pored {arana. Preliti preko uqem, posuti alevom paprikom, posoliti, naliti vinom i pe}i u rerni oko trideset minuta. Pe~enu ribu posuti seckanim per{unom i slu`iti jelo dok je toplo.

Nazad


Ra~i}i sa senfom i korijanderom:

Potrebno je (za 4 osobe): 25 g putera, 2 ka{ikice susamovog uqa, 2 dr{ke (stabqike) celera iseckane, 1 ~e{aw belog luka, izgwe~eno 500 g poluspremqenih (kuvanih i oqu{tenih) ra~i}a isce|enih, 3 supene ka{ike supe, 3 ka~ikice Dizonskog (Dijon) senfa, 2 supene ka{ike polusuvog {erija (sherry - alternativa je belo vino), 1,5 supena ka{ika gustina (kukuruznog bra{na), 150 ml slatke pavlake, 1-2 supene ka{ike iseckanog korijandera, crni biber.

Zagrejati puter i susamovo ulje u velikom tigawu. Dodati celer, beli luk i ra~i}e i pr`iti uz mesawe 1 minut. Dodati supu, senf i {eri. Razmutiti gustin u malo vode i dodati smesu u tigaw. Kada jelo provri dodati pavlaku, biber i korijander. Skinuti odmah sa vatre. Sluziti odmah sa barenim pirinxem i me{anom salatom.

Nazad