Make your own free website on Tripod.com
 

Burek:

Kore za burek napraviti ovako kilogram bra{na zamesiti sa posoqenom mlakom vodom i dobro ga izraditi. U {erpu staviti mast (uqe) da se zagreje , izdelititesto na juftike pa prvu koru malo razviti i premazati zagrejanom ma{}u (uqem) na wu staviti drugu koru (iste veli~ine)pa ih poprskati bra{nom i razviti oklagijom( otprilike debqinq tupe strane no`a) pa tako slepqene kore pe}i na plotni. Ovo pe~ewe mo`e i u microwave - u otprilike 2 minuta na jakom (kore se mogu pe}i jedna po jedna). Ovo ponoviti sa ostalim korama a zadwu ostaviti nepe~enu. Burek mo`e biti sa mesom, sirom, jabukama, spana}em, prazan itd. Sa mesom prvo iseckati 5-6 glavica luka prope}i pa dodati 1/2 kile mlevane govedine i 1/2 kile mlevene sviwetine sve posoliti i za~initi (ja obi~no dodam i ekstrat govedine) pa propr`iti zatim redom jedna kora poprskana ma{}u pa nadev pa kora i tako sve do kraja a odgore staviti nepo~enu koru i poprskati je sa ma{}u. Sa sirom staviti zreo sir , sa spana}em izme{ati mlad sir i spana}. Prazan burek i burek sa jabukama mo`e se posuti {e}erom u prahu. Pe}i na 350 F / 175 C . Ukoliko se kore peku u mikro pe}i naj prakti~nije je razviti koru malo ve}u pa je staviti na poslu`avnik iz pe}i i onda kuhiwskim makazama opse}i koru okolo na taj na~in sve }e kore biti jednake. Gorwu nepe~enu koru treba razvu}i malo vi{e pa je saviti izme}u bureka i tepsije (polako je ugurati tupim no`em izme}u kora i strane od tepsije).

Video - burek

Nazad


Gibanica:

Na dno suda staviti koru poprskati je vrelom ma{}u (uqem) pa to ponoviti sa jos dve tri kore ostale kure zamakati u nadev i zgu`vane stavqati po wima odozgore staviti koru i poprskati je sa vrelom ma{}u(uqem) i ponoviti sa jo{ par kora izboskati i preliti sa 1-2 deci mleka malo posoqenog u kome se izme{a jaje. Nadev za gibanicu praviti me{aju}i 1/2 kile masnog sira (ov~ijeg) i 1/4 kile kajmaka ( mo`e i krem sir ), 8 jaja, posoliti mo`e i malo bibera pa sve izme{ati sa mlekom da bude mle~no. Gibanicu pe}i na 350 F / 175 C . Kad porumeni prekriti je aluminijskom folijom da ne zagore dok se kompletno ne ispe~e.

Nazad


Gibanica od bundeve:

Ha dno suda staviti koru i poprskati je zagrejanom ma{}u (uqem) i to ponoviti sa jo{ par kora zatim kore umakati u nadev i stavqati preko wih odozgore pokriti sa par poprskanih kora i preliti sa mlekom u kome je umu}eno jaje. Za nadev izrendati bundevu staviti je da se pr`i i posuti {e}erom kad bundeva omek{a skinuti je sa {poreta i ostaviti da se ohladi. Umutiti 7 `umanaca sa malo {e}era dodati u bundevu, dodati malo putera i sneg od 7 belanaca {e}era i cimeta po ukusu i sve izme{ati. Pe}i na 350 F / 175 C a kad kora porumeni pokriti je aluminiskom folijom da ne zagore dok se sva ne ispe~e.

Nazad


Lewa pita:

Umutiti 6 `umanaca sa 6 ka{ika {e}era pa dodati 1/4 kile putera, 280g bra{na i ~vrst sneg od 6 belanaca pa sve izmesiti. Podeliti na pola rastawiti prvi deo i staviti u zama{}en pleh dodati nadev pa rastawiti drugi deo i pokriti i namazati razmu}enim jajetom. Nadev moze biti od vi{awa, jabuka ili drugog vo}a . Vo}e izme{ati sa tucanim keksom, zami~kom ili grizom (da upije sok) po{e}eriti i dodati cimeta ko vole. Pe}i na 350 F / 175 C .

Nazad


Poga~ice:

U ~iniju za me{awe sipati 1/2 kile bra{na, posoliti , dodati 150g masti razmutiti ka{iku kvasca sa malo {e}era u malo mlakog mleka i sve zamesiti sa kiselom pavlakom (da testo bude mekano). Testo ostaviti da kisne 2 sata pa ga izmesiti ostaviti ga jos 2 sata i opet izmesiti. Testo podeliti na juftike pa staviti na dasku za me{ewe posutu bra{nom (ako je staklene moze se poprskati sa uqem) pa je oklagojom rastawiti {to tawe i namazati sa rastopqenom ma{}u pa presaviti na pola opet namazati ma{}om i ponavqati dok testo ne postane kao juftika. Ostaviti testo da se odmara pa ponoviti stim {to se ovog puta pored masti me}e i nadev po `eqi (sir, ~varci) ili se ostavi prazno. Ostaviti da se malo odmori pa testo razviti da bude oko 1 santimetar debelo pa se}i poga~ice modlom (mo`e i ~a{a) staviti ih u rerno i pe}i dna 350F/175C dok ne porumene. Krajeve koji ostanu kad se iseku poga~ice zamesiti i se}i nove poga~ice

Nazad


Pita u mleku:

Ova pita se pravi kad ostanu kore od pite. Kore poprskati vrelim uqem ili ma{}u i saviti u trubu pa ispe}i u rerni. Ispe~enu pitu ise}i i ostaviti. Pred slu`ewe u {erpi ugrejati 1/2 litre mleka sa {e}erom i vanilom pa preliti pred slu`ewe (da ne omek{a mnogo).

Nazad


Pita od krompira:

Umesiti 300 grama bra{na sa jajetom, ka{ikom masti, malo soli i dodavati vode da testo bude mekano. Izlupati testo i ostaviti ga da se odmara 1/2 sata u toplom. Napraviti dve juftike pa jednu razvu}i sto tawe i ostaviti da se malo prosu{i. Koru poprskati sa vrelim puterom i saviti sa sve 4 strane (prema veli~ini tepsije) Zamastititepsiju i staviti koru pa je nadevati sa ovim nadevom 1/2 kile krompira oqu{titi, obapiti i propasirati, dodati 6 umu}enih `umanaca sa 6 ka{ika {e}era, dodati snegod 6 belanaca i 6 ka{ika nezasla}enog {laga (slatke pavlake). Razviti drugu juftiku poprskati je sa vrelim puterom i saviti sa svih strana (prema veli~ini tepsije) i pokriti nadev, poprskati sa vrelim puterom i pe}i na umerenoj vatri. Pre slu`ewa posuti sa {e}erom i vanilom.

Nazad


Pirotska proja:

Posoliti litar vode dodati 4 jajeta i razmutiti jaja u vodi. Kilo kukuruznog bra{na dodavati u hladnu vodu stalno me{aju}i dok se ne utro{i svo bra{no i ne napravi retko testo. Tepsiju namazati ma{}om (uqem,puterom) sipati testo u tepsiju i preliti sa vrelom ma{}u (uqem, puterom). Testo treba da bude 1 - 1.5 santimetar debelo. Proju pe}i u vreloj rerni, kad po~ne da se pe~e izvaditi je i izbosti viqu{kom pa vratiti nazad i pe}i dok ne porumeni. Sluziti je samu ili sa sirom.

Nazad


Sremska cicvara:

Iseckati sitno belu slaninu i pe}i je na lak{oj vatri dok se ne rastopi dodati 2 ka{ike dra{na izme{ati i dodati 1/2 litre kisele pavlake. Staviti nazad na {poret i kuvati me{aju}i stalno dok se ne zgusne. Cicvara treba da bude masna a ukoliko je previ{e masna mast ocediti i slu`iti toplo

Nazad


Pohovani ven~i}i od krompira:

Obaritii propasirati 5 velikih krompira i zamesiti sa 2 jajeta pa dodati 1/4 kile bra{na, putera i malo soli. Testo uplesti u pletenice i saviti u obliku venca pa umo~iti u jaja pa u prezle i pe}i u vreloj masti (uqu) dok ne porumene.

Nazad


Pizza:

Ukoliko nemate pe} za pe~ewe pizza naj boqe je prvo ispe}i koru pa onda ostalo.

Za koru umesiti 3 {oqe bra{na, malo soli, 1/2 {oqe uqa sa 1.5 soqom mlake vode u kojoj je rastvoreno 2 ka{ike {e}era sa 2 ka{ike kvasca (suv kvasac ili par~e sve`eg kvasca). Kad se sve izme{a testo treba da bude malo tvr}e i sad ga ostaviti u sudu za me{ewe pokriveno najlonom da kisne par sati. Testo podeliti na 3 dela (koli~ina je dovoqna za 3 pizza-e od 14"/ 35 santimetara) ukoliko je dosta samo jednu pizza ostalo testo staviti u najlonsku kesu i zamrznuti. Sud za pe~ewe namazati uqem (poprskati sa no stick ) pa razvu}i testo prema veli~ini tepsije (nije lo{e izbosti ga sa viqu{kom da se ne naklobu~i). Tepsiju staviti u rernu i pe}i na 350F/175C dok ne porumeni. Sad premazati sa paradajz sosom (mo`e onaj za {pagete) pa slagati nadev kobasice, {unku, slaninu, iseckan crni luk, isackane paprike, gqive, ribe (anchovies ako nemate mogu i sardine ili druga riba), iseckan paradajz itd. mo`ete staviti {ta god vam se svi}a. Sve vratiti nazad u rernu i zape}i pa izvaditi i odozgore posuti sa struganim sirom (macarela ili neki drugi tvr}i sir) i sve opet pe}i dok se sir ne istopi. Se}i na par~ad i slu`iti.

Nazad


Priganice:

Razmutiti ka{iku kvasca u 1/4 ~a{e zasla|ene vode i dodati u 1.5 {oqu bra{na, posoliti, dodati 2 ka{ike uqa i 1/2 {oqe vode. Testo treba da bude re|e nego za hleb i treba ga ulupati varja~om pa ostaviti da se odmara u toplom sat vremena. Ka{ikom vaditi par~ad i pe}i na vrelom uqu. Jesti toplo sa kajmakom ili mladim sirom.

Nazad


Giban~i}i:

Izme{ati 1/4 {oqe masti sa 1/2 kile bra{na i {oqom mlake osoqene vode. Me{ati dok ne po~ne da se odvaja od ruku pa podeliti na pola. Obe polovine zaokrugliti rukama pa razviti sa oklagijom na oko santimetar debqine i ostaviti da se odmara 15 minuta. Testo premazati sa vrelom ma{}u pa ih razvu}i {to je mogu}e vi{e (koga mrzi za ovo su dobre kupovne filo kore) posuti izmrvqen sir po razvu~enom testu pa uviti. No`em se}i svakih 10 - 15 santimetara i uviti krajeve (da sir ne ispadne). Pe}i ih u rerni na 375 F/ 190 C . Servirati vru}e.

Nazad


Pita od spana}a:

Zamesiti kilo bra{na sa 1/2 {oqe bra{na i 2 {oqe mlake slane vode. Kad se izme{a i po~ne da odvaja od ruku podeliti na 4 juftike pa ih zaokru`iti i razvijati oklagijom na santimetar debqine, premazati vrelom ma{}u i ostaviti da se odmara 15 minuta. Kore prstima razvu}i {to tawe i otkinuti krajeve (ili oti}i do radwe i kupiti kore). Kore poprskati vrelom ma{}u pa saviti prema plehu za pe~ewe (obi~no na 4 dela - ili staviti 4 kupovne). na kore stavqati nadev, 1.5 kile spana}a dobro oprati pa ise}i na rezance i posoliti pa ostaviti da malo stoji. Ocediti spana} dodati mu 1/4 kile kajmaka, 1/2 kile masnog sira, 4 jajeta, malo prezli i bra{na pa sve izme{ati i staviti na koore. Po spana}u staviti preostale 2 kore poprskati ma{}u i pe}i u rerni.

Nazad


Pita od krompira 2:

Tri tanke kore staviti jednu na drugu i svaku poprskati sa vrelim uqem. Po korama posuti izrendan i oce|en krompir (kad se izrenda staviti ga u salvet i uvijati dok se ne ocedi), u koga prethodno dodati malo uqa, posoliti, dadati bibera i glavicu sitno iseckanog crnog luka i sve izme{ati. Kore saviti u rolne i pe}i na 350F / 180C, dok ne porumene. Ukoliko po~nu da rumene a krompir jo{ ne izgleda pr`en pokriti sa aluminijskom folijom i pe}i da ne zagore.

Nazad


Pita od spana}a 2:

Potrebno je: 1 kg spana}a (ili 3-4 pakovawa smrznutog), 1 pakovawe lisnatog testa(ili ga umesiti), glavica crnog luka, 2 ~e{wa belog luka, 50 g margarina (putera, masti) so, biber, 4 jajeta, 1 kisela pavlaka, 4-5 ka{ika prezli, 1 1`mance.

Lisnato testo izvaditi o ostaviti da se odmrzne. Spana} o~isriti (iliodmrznuti), oprati, obariti i ise}i. Posebno ise}i crni i beli luk i dinstati i u to dodati ise~en spana}. Sve posoliti i obiberiti. Jaja umutiti, dodati pavlaku, sipati spana} i na kraju dodati prezle. Testo podeliti u dva dela i tanje razvaqati. U pleh staviti testo tako da pokrije stranice pleha, preko wega staviti nadev i poklopiti ga drugim delom testa. Pitu premazati umu}enim `umancetom, ~a~kalicom (ili viqu{kom) izbosti i staviti u rernu da se pe~e oko 50 minuta dok ne postane zlatno `uta.

Nazad


Pita sa mesom:

Potrebno je: 400 g juwe}eg mlevenog mesa, 40 g uqa, so, biber, 1 veza per{una, 500 g tankih kora ( Phillo), uqe za prskanje kora (vrelo), 2 dl kisele vode, 3 jajeta.

Meso dinstati na uqu, dodati mu so, biber i per{unov list. Kore za pitu podeliti na tri dela. Re|ati ih u podmazan pleh, a svaku poprskati vrelim uqem. Staviti prvi deo kora, staviti polovinu nadeva, pa drugi i tako do kraja. Pitu ise}i na kocke. Kiselu vodu izme{ati sa jajima, dobro ulupati i preliti pitu. Pe}i oko 50 minuta u rerni (180C / 350F). Slu`iti toplo.

Nazad


Pita sa tuwevinom:

Potrebno je: 1 pakovawe lisnatog testa (ili ga umesiti), 300 g tuwevine iz konzerve, 4 tvrdo kuvana jajeta, 2 jajeta, 1 dl kisele pavlake, so, biber.

Testo odmznuti, podeliti na dva dela. Ribu ocediti od uqa (ili vode) i dobro izgnje~iti. Kuvana jaja o~istiti i iseckati, pome{ati sa tuwevinom, dodati umu}ena zumanca sa pavlakom. Od belanaca umutiti ~vrstu penu i lagano je ume{ati u pripremqenu masu, posoliti i obiberiti. Kalup za pe~ewe oblo`iti prvim delom testa, sipati i rasporediti po testu nadev i pokriti sa drugim delom testa. Testo sa viqu{kom izbosti na vise mesta. Pe}i u rerni 35 - 40 minuta na 180C / 350F. Pe~enu pitu malo ohladiti i se}i na kri{ke. Uz pitu se slu`i salata po `eqi.

Nazad


Savija~a sa mesom:

Potrebno je: 400 g me{anog mlevenog mesa, za~ini po ukusu, so, biber, seckan per{unov list, 2 jajeta, glavica crnog luka, 500 g lisnatog testa, `umance za premazivawe.

Propr`iti sitno seckan luk, dodati meso, seckan per{un, za~in i na kraju, kad se skloni sa vatre, ume{ati jaja. Odmrznuto lisnato testo rasporediti po okruglom navla`enom plehu (ko nema mo`e i pravougaoni), ostavqaju}i testo i uz ivicu. Staviti meso, pa odozgo pokriti drugom rastawenom korom, u{u{kavaju}i testo u pleh da se spoji sa ivicom dowe kore. Viqu{kom izbu{iti gorwu koru, premazati `umancetom i ispe}i u rerni na 350F / 180C dok ne porumeni.

Nazad


Burek~i}i:

Potrebno: 1/2 kg mlevenog mesa, 2 juftike testa, kiselo mleko, nekoliko ~e{weva belog luka, so, mast.

Jufke razvu}i i ostaviti da se prosu{e.Kad se prosu{e podeliti na pola i razviti ih pa premazati sa ma{}u. Meso posoliti i re|ati po testu ( ko ho}e mo`e i da malo propr`i meso sa iseckanim crnim lukom i malo soli). Testo uviti (kao rolat) pa izrezati na burek~i}e i slo`iti ih u tepsiju. Pe}i u rerni na 350F / 180C pred kraj pe~ewa, burek~i}e preliti kiselim mlekom izme{anim sa malo soli i sitno iseckanim belim lukom pa vratiti u rernu da se zape~e

Nazad.


Kulen pita:

Pravi se isto kao burek samo se puni iznutricama (kulenom). Dan pre skuvati {kembe. Iseckati, obiberiti, posoliti i izme{ati sa sitno iseckanim lukom pa nadevati pitu. Po{to je pita tvrda kada se ispe~e, treba je raspariti, pitu izrezite pre nego {to se stavi u |ev|ir (cediqku, cetku) i staviti u duboku posudu u kojoj vri voda (|ev|ir treba da je iznad vode) i pita }e omek{ati na pari. Sluzi se samo topla.

Nazad


Zeqanica:

Potrebno je: 1/2 kg spana}a(ko ilma naj boqe je zeqe), 2 dl uqa, 25 dkg kajmaka (kisele pavlake), 25 dkg mladog sira, 4 jajeta, so, kukuruzno bra{no, juftike testa (tvr|e od 1/2 kg bra{na).

Spana} (zeqe)o~istiti, oprati i staviti u vodu dok ne prokqu~a pa ocediti. U oce|en spana} dodati: kajmak (kiselu pavlaku), mladi sir, jaja, 1 dl uqa, kukuruzno bra{no (bra{no se mo`e posuti i po korama umesto da se izme{a) i so. Testo rastawiti i razviti prema veli~ini tepsije. Tepsiju zamastiti i stavitepar kora koje treba premazati sa ma{}u pa re|ati nadev pa koru i tako redom dok se ne utro{i. Pe}i u rerni na 180C / 350F oko 1/2 sata ( ako po~ne da `uti a nije gotova pokriti je sa aluminijskom folijom), kad je gotova izvaditi je i ise}i na komade poprskati je sa malo vrelog putera i mlake vode pa zape}i jo{ koji minut.

Nazad


Lepiwice:

U sud sipati 1/2l mlake vode (mawe ili vise prema koli~ini bra{na) dodati ka{iku {e}era i ka{iku suvog kvasca (ili razmutiti pivski kvasac) pa kad kvasac proradi sipati u ~iniju 1kg bra{na, malo uqa (masti) i posoliti pa dodati rastopqen kvasac, Sve izme{ati da postane tvr|e testo (ako treba dodati bra{no) i ostaviti da naraste (pokriti testo da se ne su{i). Kad je testo naraslo razviti ga da bude debelo ispod santimetar pa ise}i u par~ad (oko 10 sa 10 santimetara - oblik nije va`an kvadrat, trougao itd.) svako par~e no`en ise}i svakih 1.5 - 2 sm stim da se ne ise~e do kraja odnosno da krajevi ostanu spojeni na obe strane i pe}i na vrelom uqu dok ne porumeni. Naj boqe su kad su jos tople uz jogurt, kiselo mleko a mogu i da se poprskaju sa {e}erom u prahu kao krofne uz ~aj.

Nazad