Make your own free website on Tripod.com

Supa od `ivine:

Za supu upotrebite `ivinsku sitni{, trticu i sli~no stavite je u vodu i ostavite da se dugo kuva. Kroz neko vreme dodajte razno povr}e {angarepu, per{un, celer, list kupusa, list salate, crni luk sa quskom malo zaprzen, par cesweva belog luka, mo`e i drugo povr}e ali po malo . Stavite par listova lorbera, nekoliko zrna bibera i za~ine koje volete. Supa treba da vri polako i dugo kad je gotova procedite je i stavite da provri pa dodajte rezance za supu.

Ako na povr{ini pliva mast mo`ete je ukloniti stavqjaju}i papirni salvet na supu dok jo{ vri, isto tako ako stavite par kockica leda dok supa vri mast }e se ohladiti i mo`ete je ka{ikom pokupiti.

Nazad


^orba od suvog mesa:

1/2 kile suvog mesa dobro oprati pa staviti u lonac i kuvati sa vodom dok meso ne odmek{a pa dodati glavicu crnog luka, par ~e{weva belog luka, razne zeleni i nastaviti sa kuvawem kad je ~orba skuvana treba izvaditi meso pa dodati 2-3 kasike soka od paradajza i ostaviti da jo{ malo vri. Kad je gotova treba je procediti pa staviti da opet provri i zatim dodati za~in koji se pravi na ovaj na~in: U jedan deci kisele pavlake zamutiti ka{ikicu bra{na malo aleve paprike i malo sir}eta. Za~in sipati polako u ~orbu koja vri i ostaviti da vri petnajstak minuta. U sud za servirawe stavite `ymance i malo kisele pavlake pa preko toga sipajte vrelu ~orbu.

Nazad


Paradajz ~orba od gqiva:

Ise}i sitno glavicu luka posoliti i polako pr`iti na uqu dok lukac ne po~ne da se rastvara. Dodati 4-5 iseckana ~e{wa belog luka i dosta ise~enih gqiva raznih vrsta. Sve malo propr`iti dodati bibera, malo {e}era, raznih za~ina izme{ati i dodati sok od paradajza pa sve prokuvati.

Nazad


Alaska ~orba:

Ka`u da je ovo recept Mike (alasa) Petrovi}a dali je ta~no ne znam.

Dve kile sitne ribe o~istiti oprati prese}i na pola pa staviti u {erpu. Po ribi posuti 1/2 kile iseckanog crnog luka, per{un, celer, list od celera lorberov list, ka{ikicu belog bibera u zrnu, par ve}ih paprika i raznih za~ina (ove trave su ostale jedna od tajni Mike Alasa) sipati vode i pustiti da prokqu~a pa ostaviti da se kr~ka pola sata. Supu dobro procediti pa staviti da se opet kuva i dodati file od ribe (jedan za svaku osobu) dodati 2 ka{ike vinskog sir}eta (mo`e i ~a{a belog vina), par koturova od limuna i kuvati jos 20 minuta. Sad umutiti 2 `umanceta u supu i prokuvati pa sipati u tawire preko pe~ene kri{ke hleba a odozgo staviti file od ribe. Najve}a tajna je trave koje je Mika stavqao u ~orbu to je uvek krio ali i bez toga je dobro a treba probati razne trave pa prona}i {ta se kome svi}a.

Nazad


^orba od {angarepe:

Kilogram mlade {angarepe staviti u lonac sa kilo gove}ih kostiju pa kuvati dok {angarepa potpuno ne omek{a. [angarepu propasirati ili dobro izgwe~iti. U {erpu staviti malo uqa pa kad se zagreje dodati ka{iku bra{na i pr`iti dok bra{no ne po~ne da `uti sad dodati {angarepu i sve propr`iti pa naliti sa oce}enom supom u kojoj se kuvala {angarepa sa kostima, posoliti i sve kuvati jo{ malo. Dodati `umance i kiselu pavlaku pa slu`iti.

Nazad


^orba od {kembi}a:

O~i{}eno {kembe dobro kuvati u slanoj vodi dok potpuno ne omek{a. U {erpu staviti malo uqa i zapr`iti malo bra{na pa naliti sa gove}om supom. Kad supa provri ise}i {kembi}e na malu par~ad pa dodati u supu, posoliti i obiberiti. Ostaviti sve zajedno vri jedno vreme pa slu`iti.

Nazad


Jagwe}a ~orba:

Kilo jagwetine oprati pa ise}i na mawe komade staviti u lonac i kuvati na lakoj vatri da ne vri jako. Kad po~ne da vri dodati glavicu crna luka, nekoliko ~e{weva belog luka, per{un, celer, biber u zrnu, posoliti i ostaviti ~orbu da vri polako 2 sata. Yprziti na uqu 2 ka{ike bra{na i kad po`uti dodati aleve paprike pa sipati u ~orbu i ostaviti da se kuva jos pola sata. Kad je skuvana ~orba se prvo procedi pa se u sud za slu`ewe prvo stavi meso pa se sipa ~orba i na kraju se doda pola {oqe kiselog mleka ili kisele pavlake (ko vole mo`e da doda i jedno `umance). Po ukusu sipati sir}e ili sok od limuna (mo`e se dodati i {oqa kuvanog pirinxa).

Nazad


^orba od starog hleba:

Stari suv hleb ise}i (ili izlomiti) na sitno(po mogu}nosti kockice). U lonac sipati vodu , posoliti je pa kad provri staviti u wu hleb i sve to ostaviti da se kr~ka par sati. Sad hleb izvaditi pa propasirati pa vratiti u lonac, dodati par~e putera i sve kuvati pa dodati 2 `umanceta i kisele pavlake. Slu`i se posuta istruganim sirom (parmazan).

Nazad


^orba od rasola:

O~istiti vezu zeleni pa je kuvati dok ne omek{a. U posebnoj {erpici napraviti svetlu zapra{ku, pa dodati sitno seckani crni luk i na kraju malo aleve paprike i sve izru~iti u ~orbu od zeleni. Nalijti oko pola litra rasola, zatim {aku kupusa ribanca, pa dodajti vrelu vodu i ostaviti da se kuva jedan sat. ^orba mo`e da se zakuva sa bilo kojom vrstom doma}ih rezanaca. Dodati i malo bibera, list lovora, a ko voli mo`e i suvu slatku ili qutu papriku.

Nazad


^orba od leblebija:

Kilogram o~i{}enih leblebija potopite u mlaku vodu sa dve pune ka{ike soli. Po{to preno}i, leblebije se ispiraju i trqaju rukama pod teku}om vodom dok se ne spere sva so. Zatim se nalije topla voda i kuva na jakoj vatri, uz stalno skidawe pene. Povremeno dodavati vrelu vodu (da se leblebije raskuvaju, hladna ili mlaka voda ne vaqa). Kad nestane pene, ulijte dva decilitra uqa (maslinovo naj boqe), pa dodajte pola kilograma sitno seckanog crnog luka i osolite. Kuvajte i daqe i kad je gotovo (zrno treba da je mekano i da se raspada), dolijte jo{ uqa prema potrebi. Poklopite i ~orba je gotova kad pobeli kao mleko. Prema zeqi i ukusu mo`ete da dodate i pasirani paradajz, kao i za~ine po voqi. ^esto se prilikom drugog dolivanja ulja dodaje i sitno seckani beli luk.

Nazad


Supa sa }uftama:

Potrebno : 100gr. sitno mlevenog gove|eg mesa, 2 sredwe zemi~ke, `umance, glavica luka, per{unov list, biber i so po ukusu, gove|a supa (ili supa od kostiju).

Priprema : Zemi~ke potopiti u mleko, ocediti i samleti zajedno sa mesom, dodati `umance, per{unov list, so i biber, sve dobro izme{ati, pa praviti }ufte i spustati ih u proce|enu supu koja se kuva. Kad isplivaju i o~vrsnu, poslu`iti supu.

Nazad


Gove|a supa:

Kilo govedine staviti u lonac dodati hladne vode i staviti na {poret. U me|u vremenu o~istiti vezu zeleni, crni luk, ~e{aw belog luka i kri{ku kupusa. Zelen, beli luk i kupus staviti u supu a lukac prvo prepoloviti i zape}i na {poretu pa staviti u supu. Sve ostaviti da polako vri dok se meso ne skuva. Supa ne sme jako da vri je ukus je boqi kad vri polako. Ako se skida pena supa }e biti bistrija a ako se ostavi bi}e ja~a ali mutnija. Kad je supa gotova izma}i je na stranu i ostaviti da se stalo`i pa je onda pa`qivo procediti. Proce|enu supu zakuvati sa rezancima, flekicama, knedlama ili sa ne~im drugim.

Nazad


Gove|a supa od mlevenog mesa:

1/2 kile mlevene govedine staviti u {erpu nasuti 3 litre vode i dodati po jedno od svake zeleni (sto vi{e povr}a to boqe) i sve kuvati. Gotovu supu procediti i skinuti mast pa vratiti u {erpu da se opet kuva. Dodati soli i bibera po ukusu i nekoliko kapi rastopqenog pr`enog se}era (za boju). Kad supa ponovo provri u supu zakuvati dva cela jajeta ne me{aju}i. Kad se jaja skuvaju prese}i ih na pola i slu`iti u supi (2 jajeta na 4 osobe).

Nazad


Supa od kostiju:

U {erpu staviti malo uqa (masti) dodati ka{iku {e}era pa sve to upr`iti. Kad {e}er po`uti dodati sitno iseckanu: glavicu crna luka, {angarepu, per{un i celer. Sve posoliti i na masti propr`iti pa dodati biber u zrnu i lovorov list dodati kosti i sve pr`iti dok zelen ne omek{a sad doliti 2 litra vrele vode poklopiti supu i kuvati je. Kad je skuvana procediti je pa je vratiti u {erpu i dodati deci kisele pavlake u kojoj je ume{ana ka{ika bra{na sve prokuvati, zakiseliti limunom ili sir}etom i slu`iti.

Nazad


^orba od rasola sa mesom:

Potrebno je dve glavice crnog luka (sitno iseckane), ka{ika bra{na, litar rasola (voda zavisi od rasola), {oqa pirinxa, 250 gr suvog mesa, 1/2 kile sviwskog mesa, aleva paprika (so, biber po potrebi zavisi od rasola). Na uqu polako pr`iti luk (uqe ne treba da bude vrelo), dodati iseceno sviwsko meso i polako pr`iti sa lukom (dugo pr`iti da se meso sasvim upr`i), pa dodati bra{no, kad se malo zape~e dodati aleve paprike, staviti ise~eno suvo meso pa naliti rasola. Na pola kuvawa se doda pirinax. Po potrebi (zavisi od rasola osoliti i obiberiti). U toku kuvanja po potrebi dodavati vode.

Nazad


Klin ~orba:

U lonac se sipa rasol jedan ve}i klin se usija na vatri i ubaci u rasol, za to vreme se usijava drugi klin pa se prvi izvadi a drugi stavi i tako redom dok rasol ne prokuva, nare`e se dosta praziluka i doda malo projinog bra{na i koja suva paprika. Po potrebi se jo{ malo kuva.

U dana{we veme rasol se stavi na {poret pa kad provri doda se praziluk i kukuruzno bra{no i koja paprika jo{ malo prokuva i slu`i.

Nazad


]ure}a supa sa vinom:

Kuvati sitni{ od }urke sa 2 {angarepe, per{unom, listom kupusa, glavicom opranog crnog luka sa quskom i 6 ~e{weva belog luka. Sve posoliti po potrebi dodati 2 lovorova lista i nekoliko zrna bibera (ostale za~ine bosiqak, majoram itd po voqi). Kad je supa skuvana procediti je vratiti u lonac i opet prokuvati kad provri dodati ~a{u belog vina i zakuvati rezance.

Nazad


^orba od paradajza i kukuruza:

Potrebno je: 50 g mesnate dimqene slanine, glavica crnog luka, 3/4 l soka od paradajza, kukuruz zrna (mawa konzerva kukuruza u zrnu, smrznut kukuruz) , quta paprika, ka{ika seckanog per{una, kasika kisele pavlake, so.

Na kockice ise}i slaninu i crni luk, pa staviti da se propr`e na umerenoj temperaturi. U to sipati sok od paradajza i kukuruz, sipati malo vode ili supe, a zatim spustiti ljutu papriku. Sve to kuvati desetak minuta. Kad je ~orba kuvana posuti je seckanim per{unom i za~initi kiselom pavlakom. Umesto pavlake mo`e se uzeti sok od limuna.

Nazad


Kukuruzna ~orba:

Potrebno je: 250 g kukuruznog bra{na, 1/2 l mleka, 200 g kisele pavlakle, 150 g putera, so, biber, uqe.

Kukuruzno bra{no kuvati uz stalno me{awe, a zatim ga izme{ati sa hladnim mlekom. U poseban sud staviti da se kuva posoqena voda, pa u wu sipati pripremqeno kukuruzno bra{no i nastaviti sa laganim kuvawem uz stalno me{awe da ~orba ne zagori. U to dodati malo uqa i nastaviti s kuvawem jo{ 20 minuta. Na kraju ~orbu posoliti i obiberiti, a pre slu`ewa ~orbu za~initi kiselom pavlakom pavlakom.

Nazad


Kukuruzna krem supa:

Potrebno je: 1,5 l supe (od kocke, pile}e ili june}e itd.), 125 g kukuruznog bra{na, 1,2 l mleka, 2 `umanceta, 1 dl kisele pavlake.

Kukuruzno bra{no izme{ati sa hladnim mlekom i preliti vrelom supom, posoliti i na tihoj vatri ostaviti da se kuva 25 munuta. Odvojeno izme{ati pavlaku sa jajaima i tom masom zgusnutu gotovu supu.

Nazad


Brza ~orba:

Potrebno je: 1/2 l soka od paradajza, veza zeleni, glavica crnog luka, kasika za~ina po ukusu, so, biber, celerov list.

Istrugati sitno vezu zeleni i sitno ise}i glavicu crnog luka pa sve povr}e propr`iti na malo uqa. Naliti litrom vode, dodati za~in i kuvati dok povr}e ne omek{a. Tada se doda sok od paradajza, seckan celerov list i ostavi jo{ minut - dva na toploj ringli. Dosoliti i obiberiti po potrebi i na kraju dodati rezance ili pirinax.

Nazad


Reform ~orba:

Potrebno je: 125 g gra{ka, litar i po supe (od kocke, pile}e, gove|e), veza zeleni za supu, glavica crnog luka, 30 g slanine, 30 g kukuruznog bra{na, 1 krompir, so, biber, za~in po `eqi, kocke pe~enog hleba.

U litar i po supe (vode ako se dodaju kocke od supe) skuvati gra{ak sa iseckanom zeleni i crnim lukom. Slaninu iseckati na kockice i dodati ~orbi, a zatim i krompir i kukuruzno bra{no. Kuvati na tihoj vatri, dodati biber i za~ine i slu`iti sa pr`enim kockicama hleba.

Nazad


^orba od bukova~a (gqiva):

Potrebno je: 250 g gqiva, glavica crnog luka, ka{ika masti, 1/2l. kisele pavlake, ka{ika bra{na, ka{i~ica aleve paprike, so, biber.

Sitno iseckan luk se ispr`i na masti, a zatim dodaju oprane i na rezance isecene gqive. Posoli se po ukusu i dinsta u poklopqenom sudu dok ne ispari sav sok. Tada se pospe alevom paprikom i biberom , prome{a i nalije litar i po vode, pa se stavi da provri. Brasno se izme{a sa pavlakom, razredi sa malo ~orbe i sve sipa, uz me{awe, dok ne prokqu~a. Po zeqi ~orbi se mogu dodati i vaqu{ci ili kocke pr`enog hleba.

Nazad


^orba od preostale piletine:

Potrebno je: pe~eno ili kuvano pile}e meso (preostalo od nekog jela), 4 mawe glavice crnog luka, 4 {argarepe, 2-3 ka{ike bra{na, zacin po ukusu, so, biber i dve ka{ike kajmaka ili kisele pavlake, per{unov list.

Ispr`iti na uqu sitno iseckan luk i narendanu {argarepu. Posuti bra{nom i pr`iti uz stalno me{awe dok bra{no ne po`uti pa naliti hladnom vodom. Potom u ~orbu staviti iseckano pile}e meso, za~in, so, biber i na kraju pred slu`ewe dodati kajmak ili pavlaku. Posuti persunovim listom.

Nazad


Dobra ~orba:

Potrebno je: 250 g mlevenog mesa, mala soqa pirinxa, 2 glavice crnog luka, 4 paradajza, 2 kocke za supu, 2 kasike masti, so, aleva paprika.

Sitno seckan crni luk propr`iti sa mlevenim mesom na masti pa dodati propasiran paradajz. Staviti kocke za supu i o~i{}en pirinax, ka{i~icu aleve paprike, posoliti po potrebi, naliti 6 ~a{a vode i kuvati na tihoj vatri dok pirinax ne bude kuvan. Po zeqi dodati malo celerovog lista.

Nazad


Bela ~orba:

Potrebno je: 3 dl kisele pavlake, 3 ka{ike bra{na, 1,5 l vode, na vrh noza kima, 3 kri{ke hleba, so, za~in po ukusu.

Staviti vodu da vri, dodati za~in, kim, a posebno umutiti bra{no i pavlaku. Pavlaku polako sipati u vrelu vodu i stalno me{ati da se ne zgrudva. Posle desetak minuta sluziti uz kockice pe~enog hleba

Nazad


Quta ~orba:

Potrebno je: 1 ka{ika putera ili maslinovog uqa, pola ka{ike soli, luk, meso za ~orbu - jagwetina sa malo kostiju, pola kasike mlevene qute paprike, 2 ka{ike paradajz sosa, 4 kasike testa za supu, 2 kasike leblebija iz konzerve ili prethodno skuvanih, bosiqak, nana.

Staviti uqe u tigaw, na laganu vatru i dodati luk i meso dok ne promeni boju. Dodati paradajz sos, za~ine (sem nane) i tri soqe vode. Ostaviti da se kuva sat vremena. Dodati testo, leblebije i ostaviti jos 10 minuta na laganoj vatri. Pre serviranja dodati iseckanu nanu.

Nazad 


Ze~ija ~orba:

Potrebno: 30 dkg ze~ijeg mesa, koji rezaw belog luka, vezica per{una, glavica crvenog luka, 10 dkg tarane, za~in po ukusu: lovorov list, limun, so, biber, slatka mlevena paprika.

Ze~ije meso prvo dr`ati u pajcu. Izrezati ga na sitnije komade. Na uqe stavite naseckan beli i crveni luk, alevu papriku, per{un i meso i dinstati jo{ oko 20 minuta. Uliti vodu i dodati lovorov list i biber (najboqe u zrnu). Pred kraj dodati taranu i kuvati jo{ nekoliko minuta (dok se tarana ne skuva). Ukus doterati limunovim sokom.

Nazad


Tarana ~orba:

Potrebno (za taranu): 4 jajeta, paradajz sok, belo bra{no

Od jaja, paradajz soka i bra{na zamesise tvrdo testo. Ostavi se da stoji 4 dana. Potom se testo protera kroz djevdir (ili se izrenda na krupnije rendo). Su{i se u platnenoj kesi.

Potrebno (za ~orbu): 1 ka{ika putera, 1 ka{ika bra{na, 1-2 paradajza, 1,5 litar supe, 8 dkg tarane, biber, aleva paprika.

Od putera i bra{na napravise zapr{ka. Paradajz se izriba (ili izgwe~i da postane sok (mo`e da se upotrebi sok od paradajza). Kuva se sa zapr{kom i sve se doda supi. Kad provri za~initi i dodati taranu i kuvati jo{ pola sata. Pri servirawu dodati biber i papriku.

Nazad


^orba od piva:

Potrebno je: 1/2 l piva, 3 `umanceta, {e}er, za~ini po ukusu.

Za ovu ~orbu treba pivo koje je ve} izvetrilo. U 1/2 l vode se doda pivo i kuva se dok ne provri. Dok se pivo kuva `umanca se pome{aju sa malo {e}era i dobro se umute. Kad pivo provri, kutlacom sipati malo piva preko `umanaca i me{ati. Kad se `umanca razmute sipati ih u pivo, neprestano me{aju}i. Kad pivo ponovo provri, ~orba je gotova. Za~inite je i odmah slu`iti.

Nazad


^orba od piva i crnog luka:

Potrebno je: 3 velike glavice crnog luka(sitno iseckanog), 6 {oqa gove|eg buqona, 1/2 l piva (lagera), maslinovo uqe, biber i so, 2 lovorova lista, 1/2 ka{i~ice maj~ine du{ice.

Maslinovo uqe se zagreje u velikom loncu i doda se luk, koji se pr`i dok ne postane zlatne boje. Zatim dodati ostale sastojke i poja~ati vatru. Kada ~orba prokqu~a, smawi se vatra i pusti da se kr~ka 30 minuta (dok luk ne postane mek). Za~ini se biberom i sir}etom po ukusu.

Nazad