Make your own free website on Tripod.com
 

Krompir salata:

Obariti krompir sa quskom i kad je obaren sa~ekati da se malo prohladi pa ga oqu{titi. Oqu{ten krompir ise}i na komade i staviti u sud zatim ise}i crni luk i zme{ati sa krompirom, posoliti , dodati malo bibera pa preliti sa malo uqa i na kraju preliti sa dosta sir}eta pa sve dobro izma{ati.

Nazad


Salata od paradajza:

Ise}i pola kile zrelih paradajza i odmah u dubqoj zdeli posoliti i obiberiti. Ise}i tanko 3-4 glavice crnog luka i staviti u sud sa paradajzom i sve izme{ati zatim dodati malo uqa i opet izme{ati na kraju dodati malo sir}eta ili sok od limuna.

Nazad


Salata od krastavaca:

O~istiti od kore nekoliko krastavaca ise}i na tanke koturove staviti ih u duboku zdelu posoliti i ostaviti da stoje jedno vreme. Ocediti ih i staviti u sud za salatu dodati malo nakva{ene sredine od hleba, malo bibera, uqa i sitno iseckana bela luka sve izme{ati preru~iti u drugu zdelu posuti sir}etom izme{ati i slu`iti.

Nazad


Salata od spana}a:

Oprati li{}e od mladog spana}a i ostaviti da stoji u slanoj vodi. Spana} ocediti staviti u sud i preliti razbla`enim sir}etom ili sokom od limuna pa posuti maslinovim uqem.

Nazad


Salata od karfiola:

O~istiti glavicu karfiola pa malo obariti u slanoj vodi paze}i da ne postane suvi{e makana. Izma{ati uqe, so, sir}e, malo {e}era i kisele pavlake i sve dobro izma{ati. Glavicu karfiola staviti u sud i perliti sa me{avinom.

Nazad


Salata od kupusa i krompira:

Sitno ise}i glavicu kupusa i 5 glavica crnog luka staviti u sud preliti sir}etom i ostaviti do sutradan. Sutradan obariti 5 krompira i celer, oqu{titi i re}ati u sud prvo kupus i luk pa preliti sir}etom u kome su stajali pa zaliti kiselom pavlakom pa red sitno ise~ena na koture krompira i celera pa zaliti kiselom pavlakom i tako re}ati dok se sve ne utro{i. Salatu preliti odozgore sa malo uqa.

Nazad


Salata od pe~enog krompira:

Oprati pa ispe}i kilogram krompira (roze) u rerni. Pe~eni krompir oqu{titi pa vru} jedan po jedan tucati dodavaju}i malo uqa maksimum 3 deci na sav krompir. Vru} krompir izru~iti u sud dodati malo bibera, belog luka i soli. Slu`i se kao vru}a ili hladna salata. (ovo mo`e da se pripremi i u "Food Processor-u")

Nazad


Srpski ajvar:

Ispe}i 10 - 12 paprika na ro{tiqu (ili plotni) pa ih poprskati vodom i pokriti (lak{e se qu{te). 4 plava patlixana ispe}i na ro{tiqu (ili u tigawu) pa o~istiti patlixan i papriku i sve samleti ili izgwe~iti ( Food Processor je za ovo dobar) u {erpu staviti deci uqa dodati glavicu crnog luka sitno iseckanu i nekoliko ~e{weva izgwe~enog belog luka. Skinuti upr`en luk sa vatre i ume{ati papriku i patlixan sve staviti u sud dodavati postepeno uqe i me{ati. Dodati sok od limuna ili sir}e izme{ati i slu`iti.

Nazad


Ajvar:

Ispe}i 15 - 20 paprika (crvenih) na ro{tiqu (ili plotni) pa ih poprskati vodom i pokriti (lak{e se qu{te). 2 plava patlixana ispe}i na ro{tiqu (ili u tigawu) pa o~istiti patlixan i papriku i sve samleti ili izgwe~iti ( Food Processor je za ovo dobar) u {erpu staviti deci uqa dodati glavicu crnog luka sitno iseckanu i nekoliko ~e{weva izgwe~enog belog luka. Skinuti upr`en luk sa vatre i ume{ati papriku i patlixan sve staviti u sud pa polako kuvati na lakoj vatri dodavaju}i postepeno uqe i me{ati dok se ne zgusne (ko vole mo`e dodati usitwenu qutu papriku). Dodati sok od limuna ili sir}e izme{ati i ostaviti u teglu . Slu`iti kao salatu uz meso.

Nazad


Krastavci sa kiselim mlekom:

Potrebno je glavica belog luka (izgwe~ena), 1/2 litre oce}enog kiselog mleka (ocedi se surutka), 1 krastavac, 3 ka{ike maslinovog uqa, 2 ka{ike vinskog sir}eta, ka{ika miro}ije, so i biber po ukusu. Dobro izme{ati beli luk, uqe, sir}e, so i biber sa kiselim mlekom. O~istiti krastavac i izvaditi seme pa ga izrendati na trenici staviti na ~ist salvet uviti i iscediti sav sok. Pome{ati krastavac sa kiselim mlekom i ostaviti da stoji u fri`ideru par sati. Pred slu`ewe posuti miro}iju po salati.

Nazad


Salsa:

Ovo je osnovni recept za salsu po ukusu mo`e se dodavati i drugo. Potrebno je 4 osredwa paradajza, 2 osredwa crna luka, 3 ~e{wa belog luka (izgwe~ena), 2 rotkvice sitno iseckane ili izrendane, ~a{a izgwe~enog paradajza, ka{ikica soli, malo bibera, 6 ka{ika sitno iseckanih paprika (naj boqe raznih vrsta a qutina }e zavisiti od paprika), 2 {oqe iseckanih limuna, zelenog limuna (lajm), pomoranxe, grepfrut i sli~no i na kraju 1/2 {oqe li{}a od za~ina - zavisi {ta volete i {ta imate ali od li{}a zavisi ukus ( kilantro, per{un, bosiqak, i sli~no se obi~no stavqa). Sve dobro izme{ati i salsa je gotova. Razne stvari koje mogu da se izmenu su ispe}i prvo paradajz i papriku, dodati kuvan pasuq, kuvan kukuruz i sli~no.

Nazad


Salata od bakalara:

Uzeti 1.5 kile suvog usoqenog bakalara pa ga staviti u hladnu vodu da se izvadi so. Ovo se radi na taj na~in {to se bakalar ise~e na par~ad i stavi u hladnu vodu da bude pokriven a voda se ~esto mewa. Bakalar se dr`i u vodi dok voda ne prestane da bude slana (mo`e i 2 dana). Kad je bakalar spreman iseckati dosta mladog luka ukqu~uju}i i perje (potrebno je 20 - 30 komada luka). Bakalar pa`qivo rukama izdrobiti i odvojiti kosti i ko`u pa izme{ati sa mladim lukom, dodati so i biber po potrebi ise}i oko kilo paradajza i dodati pa sve izme{ati sa maslinovim uqem i sokom od limuna.

Nazad


Salata od june}eg jezika:

June}i jezik se skuva u slanoj vodi, oqu{ti i o~isti od masnih delova, pa sesecka na kockice. Ohladi se. Zatim izme{ati ~a{u kisele pavlake, pola ~ase majoneza, malo mlevenog bibera i malo sitno seckanog sve`eg lista nane. Sve se sjedini, pa fino ukrasi.

Nazad


Salata od krompira:

Potrebno je kilogram krompira, 150g majoneza, 2 kisele jabuke, jedan kiseli krastavac, decilitar kisele pavlake, pola veze persunovog lista, so, biber i cvekla za dekoraciju. Krompir oprati i skuvati u qusci. Kada je skuvan, ocediti ga, oqu{titi i ise}i na kockice. Pome{ati krompir i jabuke, posoliti, preliti majonezom koji je prethodno razre}en sa kiselom pavlakom. Dodati kiseli krastavac ise~en na kockice, zatim ise~en persunov list i biber. Sve ovo izme{ati i ostaviti da odstoji neko vreme. Pre slu`enja ukrasiti kolutovima cvekle. Ovu salatu slu`iti uz pe~enu i pr`enu ribu, a mo`e i uz jela od jaja.

Nazad


Salata od pirinxa i tune:

Za salatu treba pirinax 1 soqica, tuwevina (mo`e iz konzerve), kiseli krastavci, per{un, so, sir}e i zejtin. Skuvati pirinax, osediti, dodati sve sastojke (krastavce i per{un iseckati sitno). Mogu se dodati i seckane masline, kao i 1 crvena paprika (kisela ili sveza).

Nazad


Pin|ur:

7 kg oqu{tenih pe~enih i o~i{}enih paprika (12-14 kg sirovih), 5 kg paradajza, 3dl uqa, 4dl sir}eta, 200 g {e}era, soli po ukusu, veza per{una, 2 glavice belog luka. Papriku ispe}i ohladiti i oqu{titi, ise}i na rezance i staviti u cetku (cediqku, |ev|ir) i ostaviti da se cedi preko no}i. Paradajz oqu{titi pa iseckati sto sitnije i staviti u {erpu, dodati sir}e, uqe, so i se}er pa kuvati 1.5 sat. zatim dodati paprike, beli luk sitno iseckan i per{un pa kuvati jo{ pola sata. Sipati vreo u vrele tegle i hladiti umotano (}ebe ili slicno) 2-3 dana i ostaviti na hladno mesto.

Mo`e se i proporcionalno smawiti.

Nazad


Gr~ka salata:

Potrebno je: 300 g sve`eg paradajza, 2 sve`e paprike, 1 glavica crnog luka, 2 krastavca, 200 g feta sira, 2 kasike uqa, 1 kuvano jaje, so i biber po potrebi, masline.

Sve` paradajz ise}i na komade, paprike na kolutove, crni luk na re`weve, krastavac na kolutove. Tako ise~eno povr}e pore|ati u ~iniju pa posoliti, obiberiti preliti uqem, a odozgo pore|ati jaje ise~eno na kolutove, a preko wih reznjeve sira i masline.

Nazad


Juwe}a salata:

Potrebno je: 400 g barene juwetine, 4 kisela krastavca, 1 glavica crnog luka, 1 paprika, 2 paradajza, 1 kuvano jaje.

preliv: 2 ka{ike vinskog sir}eta, 2 ka{ike uqa, per{una, soli, bibera.

Meso ise}i tanko kao rezance, dodati iseckane krastavce crni luk papriku pardajz i kuvano jaje. Preliti prelivom i pustiti da odstoji 20 minuta pre slu`ewa.

Nazad


Dvorska salata:

Potrebno je: Glavica karfiola, jabukovo ili vinsko sir}e, sve` per{un.

Obariti glavicu karfiola u slanoj vodi (paziti da se ne prekuva). Svaki cvetak se pa`qivo odvoji pa se oce|en i jo{ topao zaspe seckanim belim lukom prelije uqem, i jabukovim sir}etom (mo`e i vinsko sir}e). Kruna dvorske salate se napravi od sve`eg iseckanog per{una koji se pospe odozgo po karfiolu. Jede se hladna.

Nazad


Salata od presnog karfiola:

Potrebno je : mawa glavica karfiola, malo jabukovog ili vinskog sir}eta, uqa i soli po ukusu i iseckanog persunovog lista.

O~i{}enen i opran karfiol podeliti u ru`ice i preliti mlakom me{avinom sir}eta, uqa i soli. Poklopiti i ostaviti petnaestak minuta do slu`ewa. Pred slu`ewe (po `eqi) posuti iseckanim per{unovim listom.

Nazad


Tarator salata:

 Potrebno je: 1 krastavac, 1 litar kiselog mleka, 4-5 cena belog luka, so, nekoliko jezgri oraha, malo bibera i uqa

Istucati luk i orase u nekom drugom sudu (ajvanu po mogu}nosti), posoliti, masu dobro izme{ati pa dodati iseckan krastavac, kiselo mleko, mleveni biber i uqe. Sve dobro prome{ati. Sipati u ~iniju i sluziti hladno.

Nazad


Krompir salata sa prelivom od piva:

Potrebno je:

za salatu: 1 kg krompira, 1 glavica sitno seckanog crnog luka, malo seckanog pe{suna, malo seckanog praziluka,

za preliv: 6 ka{ika maslinovog uqa, 1 glavica sitno seckanog crnog luka, 1/4 l piva (lagera), 3 supene ka{ike jabukovog sir}eta, 1 supena ka{ika senfa, 1/2 ka{ikice se}era, so i biber

U tigawu zagrejati 2 ka{ike maslinovog uqa i pr`iti luk dok ne postane mek. Zatim dodati pivo, sir}e i {e}er i kuvati 5 minuta pa dodati senf i ostatak maslinovog uqa stalno me{aju}i pa preliti po krompiru. Obariti krompir sa quskom i ~im se malo prohladi oqu{titi ga. Zatim ga ise}i na kolutove i pome{ati sa lukom, per{unom i prelivom (ne treba puno me{ati da se krompir ne raspadne). Dodati so i biber po ukusu i posuti praziluk po salati.

Nazad