Make your own free website on Tripod.com
 

Sremske kobasice:

Samleti sviwsko meso malo krupnije posoliti, dodati bibera, qute paprike (iseckane ili u prahu) u ~a{i izme{ati dosta izgwe~enog belog luka i vodu pa sipati preko mesa (ko `eli mo`e dodati razne za~ine) sve izme{ati i ostaviti da stoji u fri`ideru nekoliko sati. Sa me{avinom napuniti creva. Ove kobasice mogu se zamrznuti ili osu{iti. Za su{ewe na dimu dr`ati jedan dan pa dva dana na promaji dok se ne osu{e.

Nazad


Suvo meso:

Meso za su{ewe oprati izbrisati pa dobro posoliti zatim slagati u neki sud i po svakom redu posuti jo{ soli kad se sve slo`i pritisnuti ga sa ne~im da se cedi. Meso u salamuri mora da stoji naj mawe {est nedeqa stim {to se svaki dan izvadi prevrne prelije sa slanim sokom i opet pritisne. Kad je meso usoqeno obesi se u pu{nicu i su{i na hladnom dimu jedan dan na promaji dva dana i sve tako dok se ne osu{i (6-8 nedeqa naj mawe).

Nazad


Xigerwa~a:

U lonac sipato vodu i dodati so, biber, list lorbera, razne za~ine staviti belu i crnu xigericu pa kuvati dok se xigerica ne skuva. Xigericu izvaditi i samleti na ma{ini za meso izme{ati dodati za~ina po ukusu i vode u kojoj se kuvala xigerica po potrebi da masa ne bude suva. Sa ovim napuniti creva pa malo obariti u vreloj vodi (da se creva malo ukuvaju).

Nazad


Pirinxara:

Za pirinxaru treba xigericu pripremiti kao za xigerwa~u pa je izme{ati sa kuvanim pirinxem. Sa me{avinom napuniti creva i malo ih prokuvati.

Nazad


Gove}e kobasice:

Samleti govedinu na ma{ini za meso posoliti, obiberiti za~initi po voqi i dodati malo ekstrata od gove}e supe pa sve dobro izme{ati. Smesu ostaviti u fri{ideru da malo odle`i pa sa wom napuniti creva. Ove kobasice mogu da se su{e ili zamrznu sve`e po voqi.

Nazad


Vir{le:

Za vir{le naj boqe je na}i mladu teletinu ili junetinu pa je samleti {to je mogu}e sitnije da meso postane ka{asto ali ne vodqikavo (ako je suvi{e vodqikavo mora se dodati malo bra{na ili sli~no da stisne) pa posoliti i za~initi po ukusu (nije lo{e dodati prah za gove}u supu). Ostaviti da malo odstoji u fri`ideru i puniti creva. Kad su gotove treba ih prokuvati u vreloj vodi.

Nazad


Kobasice od kuvanog mesa:

Ise}i sviwsko meso na sitniju par~ad pa staviti u malo vode da se kuva. Vodu posoliti i za~initi pa kad je meso kuvano izvaditi ga pa jedan deo samleti a drugi iseckati na sitniju par~ad i sve zajedno za~initi po ukusu, dodati vodu u kojoj se meso kuvalo, posoliti po potrebi i izme{ati. Sa me{avinom napuniti creva pa ih malo obariti u kqu~aloj vodi.

Nazad


[vargla:

Za {varglu ise}i meso na kockice pa ga kuvati u malo vode u kojoj je so, biber, izgwe~en beli luk i razni za~ini. Meso dugo kuvati a kad po~ne da nestaje vode dodavati malo vode i belog vina. Kad se sve ukuva i sok ostane gust dodati aleve paprike i sve dobro izme{ati pa sa me{avinom napuniti sviwsku be{igu. [varglu prvo malo obariti u vreloj vodi pa ostaviti na hladno mesto i pritisnuti je da se cedi. Prevrtati je dnevno dok se potpuno ne iscedi. [vargla mo`e da se su{i na dimu ili promaji po ukusu.

Nazad