Make your own free website on Tripod.com

Pasuq sa sviwetinom:

Naj boqe je potopiti pasuq dan ranije da omek{a pa ga pred kuvawe ocediti od vode i isprati. Sad trba doliti vodu i staviti da se kuva. Ukoliko se stavqa suvo meso treba ga staviti u vodu da se kuva pa kad se malo prokuva prosuti onu vodu u kojoj se kuvao pasuq i u pasuq sipati vodu od suvog mesa i posoliti po potrebi. Kad je pasuq skoro kuvan staviti suvo meso da se dokuva, nekoliko ~e{weva belog luka par krompira ise~enog na komade i sir}eta. Kad je pasuq gotov treba ga zapr`iti. U tigaw staviti uqe ili mast i polako pe}i sitno iseckan crni luk pa kad po~ne da `uti dodati malo bra{na i kad po~ne da rumeni dodati aleve paprike pa sve sipati u pasuq. Ostaviti pasuq da jo{ malo provri.

Nazad


Be}ar paprika{:

Iseckati 3/4 kile sviwskog mesa na kockice, iseckati 1/2 kile luka na re`weve, ise}i nekoliko paprika,ise}i nekoliko paradajza, iseckati sitno hekoliko ~e{weva belog luka. Staviti lukac da se polako dinsta posoliti pa kad se malo izdinsta dodati meso i beli luk malo bibera i zve pe}i. Pre nego {to je gotovo dodati papriku i paradajz stalno me{ati i kad nestane soka dodati aleve paprike i slu`iti.

Nazad


Gra{ak sa slaninom:

Potrebno je :1 litar gra{ka, 125 grama slanine, 10 glavica mladog crnog luka, ka{ikica putera, ka{ikica bra{na, {oqa supe i malo per{una.

Prvo slaninu ise}i u sitne kockice pa je opariti i ocediti. U {erpi zagrejati puter i prope}i slaninu i lukac pa ih izvaditi na tawir. U {erpu staviti bra{no i kad po~ne da `uti naliti supu pa kad provri staviti slaninu, gra{ak, luk i per{un poklopiti i kuvati na lakoj vatri pola sata (zavisi od gra{ka dok ne omekne) osoliti pred slu`ewe po potrebi.

Nazad


Mlad krompir sa jagwetinom:

Jagwe}i but prokuvati i kad voda provri ostaviti da stoji 10 minuta u vodi zatinm ga izvaditi i obrisati. U {erpu (tigaw) staviti uqe (mast) i kad se zagreje staviti iseckan jagwe}i but da se pr`i sat i ~etvrt. U me}uvremenu o~istiti kilogram mladog krompira i upola ga prokuvati pa ih dodati u meso ~im malo omek{a sve izme{ati i dodati malo iseckanog per{unovog li{}a. Kad krompir omek{a izvaditi ga na tawir a u sok dodati 3 ka{ike kisele pavlake izme{ati i preliti meso i krompir.

Nazad


Praziluk sa suvim mesom:

6 strukova praziluka o~istiti i rase}i po sredini pa ise}i na komade oko 5 santimetara duge (ise}i i li{}e). Praziluk opet oprati u hladnoj vodi pa preliti kqu~alom vodom i ostaviti da stoji. 3/4 kile suve sviwetine oprati i staviti da se kuva. U {erpu staviti uqe (mast) pa kad se zagreje dodati ka{iku bra{na i kad bra{no porumeni sipati meso sa vodom pa dodati oce}en praziluk i sve zajedno kuvati dok se ne ukuva. Sve staviti u sud za slu`ewe i preliti kiselom pavlakom.

Nazad


Gr~ki ra`wi}i:

1 kilogram sitnog luka o~istiti (luk ne ve}i od oraha) ise}i 1/2 kile sviwetine i 1/2 kile govedine kao za ra`wi}e pa nabadati redom na {tapi}e (sviwsko,gove}e,luk). Kad je sve utro{eno staviti u sud 2 ka{ike masti (uqa) pa ra`wi}e i svaki red ra`wi}a posoliti i obiberiti. Ise}i sitno 1 i 1/2 kilo paradajza pa staviti po ra`wi}ima i sve kuvati ali ne me{ati ve} samo sa vremena na vreme protresti i kuvati dok quska od oaradajza ne po~ne da se odvaja. Slu`iti toplo.

Nazad


So~ivo sa pr`enom slaninom:

1/2 kilograma so~iva o~istiti i potopiti u vodu preko no}i. Sutradan osoliti i kuvati dok ne omek{a. O~istiti glavicu crnog luka, jedan kiseo krastavac i jednu sardinu sve sitno iseckati i dodati sitno iseckano per{unovo li{}e. 100 grama slanine ise}i {to tawe i re{ ispe}i izvaditi slaninu pa na mast staviti luk,sardinu i krastavac sve prope}i pa dodati oce}eno so~ivo. U me}u vremenu u {erpi izme{ati {oqu kisele pavlake sa ka{ikom bra{na pa dosuti vodu u kojoj je kuvano so~ivo i sve kuvati pa doliti u sud sa lukom, sardinom i krastavcem i kuvati 15 minuta sve sipati u sud za slu`ewe i odozgore staviti pr`enu slaninu.

Nazad


Pasuq sa sviwskim kolenicama:

1/2 kilograma `utog pasuqa o~istiti i potopiti u vodu i ostaviti da preno}i. Sutradan staviti pasuq u sve`u vodu da se kuva. Ako su kolenice suve staviti ih u vodu da se kuvaju a ako su sve`e prvo ih ispe}i pa kuvati. Kad voda sa pasuqom provri ocediti je i sipati vodu u kojoj su kuvane kolenice.Ise}i sitno 5 - 6 ~e{weva belog luka i staviti u pasuq, posoliti, dodati bibera i ~a{icu sir}eta i sve kuvati. Kad je pasuq ve} mekan dodati kolenice i 3 - 4 na ~etvrt ise~ena krompira i sve kuvati. U tigaw staviti uqe (mast) pa dodati sitno iseckan crni luk i kad po`uti dodati ka{iku bra{na pa malo aleve paprike. Zapra{ku sipati u pasuq i ostaviti ga da provri.

Nazad


Pile}i paprika{ sa noklicama:

U pokrivenu {erpu staviti uqe pa propr`iti 1/2 kilograma sitno iseckanog i posoqenog crnog luka na laganoj vatri dok lukac ne po~ne da se topi pa onda dodati pile}e meso, malo aleve paprike i ise~ene paprike. Kad se meso malo upr`i dodati vode da meso ogrezne i sve kuvati. Ise}i 4 - 5 pasadajza i dodati kao i soli, bibera, belog luka, sitno iseckana per{una i za~ine po voqi. Paprika{ kuvati na lakoj vatri dok voda skoro ne uvri i stalno me{ati da ne zagore. Paprika{ slu`iti sa noklicama. Noklice praviti mute}i 2 `umanceta, so, malo putera, sneg od 2 belanceta i bra{no. Noklice vaditi ka{ikicom i stavqati u kqu~alu vodu i kad isplivaju vaditi ih i slu`iti sa paprika{om.

Nazad


Bubrezi u vinu:

Nekoliko sviwskih (ili jedan gove}i) bubrega oprati o~istiti od loji pa opet oprati u hladnoj vodi i ostaviti da stoje u hladnoj vodi. Izvaditi ih iz vode ocediti i obrisati pa ise}i na tanke listove opet oprati i ostaviti jo{ malo u hladnoj vodi. U {erpu staviti uqe (mast) pa ocediti bubrege i pe}i ih na uqu dok se upola ne ispeku pa dodati par iseckanih glavica crnog luka i {erpu poklopiti i ostaviti na lakoj vatri. Kad je lukac sasvim pe~en i bubrezi su gotovi sad posoliti i dodati ~a{u belog vina pa smawiti {poret na naj mawe da bubrezi vi{e ne vriju.

Nazad


Jagwe}i perket:

1/2 kile crnog luka sitno iseckati pa posoliti i pr`iti na uqu (masti) na lakoj vatri. Kad se lukac upr`i dodati 1 kilo iseckane jagwetine dodati malo bra{na pa izme{ati i kuvati poklopqeno. Kad je meso polu pr`eno dodati aleve paprike i malo sitno iseckanog per{una. Kad je meso skuvano dodati kisele pavlake i jo{ malo kuvati.

Nazad


^orbast pasuq sa sviwskim papcima:

1/2 kile pasuqa dobro oprati i staviti da se kuva. Staviti 4 komada suvih sviwskih papaka (ako nema suvih sve`e prvo ispe}i u rerni) u vru}u vodu i kuvati. Kad pasuq provri prosuti vodu i nastaviti kuvawe u vodi gde su kuvani papci. O~istiti 4 - 5 glavica crnog luka i ise}i na tanka rebarca i staviti u pasuq pa kuvati dok voda ne pobeli (onda je pasuq kuvan). Papke staviti u pasuq da se dokuvaju pa zapr`iti. U tigaw staviti uqe (mast) i ka{iku bra{na pa kad po~ne da `uti dodati malo aleve paprike prome{ati i staviti u pasuq. Pasuq osoliti po potrebi i slu`iti. Pasuq treba da je ~orbast u toku kuvawa dodavati vode ako treba da se ne zgusne.

Nazad


Prase}i paprika{ od ostataka:

Glavu, srce, u{i, papke itd od mladog preseta dobro oprati ise}i po potrebi i staviti u {erpu sa malo uqa (masti) pa dodati 2 - 3 glavice sitno ise~enog crnog luka. Sve polako pr`iti na lakoj vatri povremeno me{aju}i.Kad se lukac doblo upr`i dodati paprike, posoliti, malo bibera i sve preliti sa 3 deci vrele vode i 2 deci belog vina pa poklopiti i kuvati 2 sata na umerenoj vatri. Da se ne zgusne dodavati po malo vrele vode (mo`e i vino) po potrebi. Slu`i se sa vaqu{cima posutim struganim sirom.

Nazad


Papazjanija:

Ise}i kilu govedine i kilu sviwetine (mo`e i teletina) , 1/4 kile crnog luka, 3 glavice belog luka, 100 grama suve slanine, na koturove ise~ena zelen (per{un,{angarepa,pa{trmak, celer itd sto vi{e raznih to boqe) , 1/2 kile krompira. Na tigawu pe}i slaninu pa na pu{tenu mast staviti meso da se upe~e sa svih strana. U lonac (naj boqe zemqani) staviti meso i slaninu, dodati luk i zelen, malo bibera u zrnu, so, 1/2 litre belog vina, 1/4 litre vode, ka{iku vinskog sir}eta i ka{ikicu bra{na. Lonac zatvoriti ( da {to mawe pare izlazi ) i staviti u umereno zagrejanu rernu i ostaviti da se kr~ka bar 3-4 sata.

Nazad


Srpska papazjanija:

Ise}i 1 kilo govedine posoliti ,obiberiti i ostaviti da stoji. O~istiti 1 kilogram crnog luka i ise}i na tanke re`weve, ise}i na tanke koturove zelen( per{un, {angarepu, pa{trmak, celer itd {to vi{e razne zeleni to boqe) , o~istiti 7 glavica belog luka (ne se}i) i o~istiti 5 - 6 krompira i ise}i ih po du`ini. U {erpi propr`iti luk pa dodati svu zelan, beli luk, krompir, biber (sitan a i u zrnu), posoliti i dodati malo aleve paprike pa sve izmae{ati i propr`iti. Skinuti {erpu sa vatre pa dodati meso prome{ati i naliti sa mlakom vodom pa dodati ~a{u cir}eta.Sve izme{ati pa preru~iti u lonac (naj boqe zemqan) lonac zatvoriti (da ne izlazi para) pa pe}i u rerni na umerenoj vatri naj mawe 4 sata.

Nazad


Jagwe}a kapama:

Ise}i 1 kilo jagwetine pa posoliti, uviti u bra{no i ispr`iti na uqu (masti) da porumeni sa svih strana. Meso izvaditi pa u isto uqe (mast) staviti 1/2 kile ise~enog crnog luka i kad je upola pr`en dodati 4 veze ise~ena mlada luka. Kad se luk dobro upr`i dodati meso i malo aleve paprike pa naliti sa supom (ili mlakom vodom) da meso ogrezne i posoliti po potrebi. Na lakoj vatri ostaviti da se kr~ka paze}i da sok ne uvri (po potrebi dodavati supu ili vodu). Slu`i se sa kiselim mlekom.

Nazad


Jagwe}a janija:

Kilo jagwetine ise}i staviti u lonac naliti sa hladnom vodom da meso ogrezne i kuvati. U me}uvremenu iseckati 3 - 4 glavice crnog luka i proppr`iti pa dodati malo aleve paprike sve izme{ati i dodati 1/2 kile ise~enog paradajza i nekoliko celih o~i{}enih paprika sve izme{ati malo propr`iti pa naliti u lonac sa jagwetinom posoliti po potrebi dodati malo bibera u zrnu i ostaviti da se kr~ka na laganoj vatri. [to se du`e kr~ka bi}e boqe. Slu`i se sa obarenim mladim krompirom posutim ma{}u i iseckanim per{unovim listom uz zelenu salatu.

Nazad


Sirotiwska janijica:

Za 6 osoba:

1.5 kile jagwetine ise~eno krupnije, 1.5 kile luka (mladog po mogu}i) ise~enog sitno i jedna veza per{una. U {erpu (zemqanu ko ima) od 5 litara staviti red luka i per{una, posoliti, obiberiti i staviti paprike po voqi (mo`e quta ali ne mora) sad red mesa pa red luka i tako redom dok se sve ne utro{i i preliti sa vinskom ~a{om vode. [erpu poklopiti staviti na lak{u vatru i ostaviti da kr~ka naj mawe 3 - 4 sata.

Nazad


Pastrma sa kiselim kupusom:

Za ovo jelo potrebno je po~eti dan ranije. U pove}i lonac (3-4 litre naj boqe zemqani) na dno staviti neku kost ili slicno da kupus ne dodiruje dno pa re}ati red kiselog kupusa pa red govedine ise~ene na komade pa red kiselog kupusa pa red ise~ene slanine pa red kupusa zatim red pastrame (mo`e i neko drugo suvo meso) oprene i malo prokuvane pa red kupusa. Naliti sa vodom i stavirti ka{iku masti pa kuvati. Kad je kuvano skinuti i ostaviti u fri`ider do sutradan. Sutradan po kupusu staviti sviwetinu iseckanu na par~i}e i sve opet kuvati. U tigaw staviti ka{iku masti (uqa) i ka{iku bra{na, pola glavice sitno isecenog crnog luka i malo aleve paprike kad je zapra{ka gotova sipati je preko kupusa i ostaviti kupus da polako kr~ka do slu`ewa. Ako treba posle zapra{ke probati i posoliti a ko vole mo`e dodati i qute paprike.

Nazad


Sviwski gula{ sa kiselim paprikama:

Kilogram sviwetine od buta oprati ise}i na kocke i pe}i na vrelom uqu. Kad je polu pr`eno izvaditi ga pa na uqe staviti 5 - 6 glavica na re`weve ise~enog crnog luka. Ise}i na re`weve 2 sangarepe, per{un i 3 - 4 kisele paprike i sve pr`iti oko sat vremena (ili dok paprike ne omek{aju) pa vratiti meso nazad, posoliti, obiberiti, dodati aleve paprike i par izgwe~enih ~e{weva belog luka, zatim naliti vrele vode (mo`e i belo vino) da sve ogrezne i ostaviti da se kr~ka na tihoj vatri. Ako treba dodavati vode po potrebi. Kr~kati dok se sve ne skuva.

Nazad


Pe~en puwen paradajz i paprika:

O~istiti 6 babura od semena, staviti u {erpu i preliti kqu~alom vodom. Kilogram paradajza izdubiti i seme staviti u {erpu sa nekoliko zrelih paradajza malo za~initi i posoliti pa sa malo vode (supe) kuvati. 1/2 kile mlevene govedine i 1/4 kile mlevene sviwetine prope}i na przenom sitno iseckanom crnom luku . Kad se upr`i posoliti, obiberiti, za~initi i dodati 3-4 kasike obarenog pirinxa, sve izme{ati i napuniti paprike i paradajz. U zamas{}eno }uve~e pore}ati paradajz pa babure. U me}u vremenu ispr`iti malo brasna na uqu pa dodati kuvan paradajz prome{ati (ako ostane nadeva mo`e se dodati) i preliti paradajz i paprike. Sve pe}i petnajstak minuta pa preliti sa 1/2 litre kiselog mleka u kome je izme{ano umu}eno jaje, sve razblaziti sa mlekom (supom ili belim vinom) preliti po paradajzu i paprici i ostaviti u rerni da se kr~ka jos petnaestak minuta.

Nazad


[i{ }evap:

Oprati, ise}i na komade (kao za razwi}e) i osoliti 1/4 kile govedine. Na stapi}e za razwice nabadati meso, krupno ise~en luk (ili male glavice), krupno ise~enu papriku i kocke od krompira (ko vole mo`e i gqive). Kad se stapi}i napune re}ati ih u mastan pleh i pe}i paze}i da se povr}e ne raspadne.

Nazad


Hajdu~ki }uve~:

Na tnke rezweve ise}i 1 kilogram mladog luka staviti u sud pa dodati nekoliko paradajza isecenih na koturove, 3-4 mlada krompira, oqu{ten i na kockice ise~en patlixan, oqu{tenu i na kockice ise~enu tikvicu, 2-3 paprike, malo iseckana lista od per{una i celera, 1/2 {oqe pirinxa,soli, bibera, sitno iseckan beli luk, malo za~ina i ise~eno sviwsko meso (koli~ina je neodre}ena - "sta hajduci na}u") sve dobro izmesati pa sipati u lonac, pokriti sa paradajzom ise~enim na koturove i kr~kati bar 3-4 sata (za ovo je dobar "slow cooker"). ]uvec ne sme biti ~orbast ve} dobro ukr~kan.

Nazad


Sremske "posne" {nicle:

Prvo 8 sviwskih krmenadli bez kosti uviti u bra{no i prope}i dok ne pobraone sa obe strane. Krmenadle izvaditi pa staviti 4 glavice na rezweve ise~enog crnog luka posoliti pa kad se malo propr`i dodati 6 - 7 ~e{weva belog luka sve pr`iti dok lukac ne po~ne da `uti pa dodati ~asu belog vina i vratiti meso pa sve zajedno prope}i. U me}u vremenu u tepsiju na dno poprskano uljem staviti na tanko ise~en krompir pa po krompiru onaj luk a na luk {nicle. Na {nicle posuti soli, bibera, qute paprike u prahu, majoram, biber sa limunom i prah od senfa (sla~ice) sad staviti po tome 1/2 litre kisele pavlake (bez masno}e "posne") pa opet red krompira. Odozgore sve preliti sa 1/2 litre kiselog mleka( bez masnoce "posno") u kome je umu}eno jaje i ~asa belog vina. Pokriti aluminiskom folijom i pe}i 1.5 sat na 350F/175C urerni pa otkriti i pe}i na 300F/150C jo{ 1.5 - 2 sata.

Nazad


Prase}a pr`a:

Pravi Srpski doma}in, kad kupi prase, ne dozvoqava da se i{ta baci. On i iznutrice sortira po kulinarskoj va`nosti, a crevca i skembi}e ustupi doma}ici da ih ona propere iz tridesetak voda, a u poslednju doda i malo sir}eta. Onda on ovako priprema pr`u kilo crnog luka prodinsta sa seckanom belom xigericom, crevcima i skembetom, koje je za~inio soqu, biberom, alevom paprikom i jednom qutom pari~icom. Na dvadesetak minuta pre kraja doda jo{ i sitno iseckanu crnu xigericu. Kada je pr`a gotova, jede se sa vru}im hlebom i zaliva hladnim pivom.

Nazad


Meze:

Sve june}e iznutrice osim slezine (jo{ boqe je ako su jo{ tu i sve ov~ije iznutrice tako}e bez slezine) kuvaju se sa biberom i lorberom u slanoj vodi. Kada je sve skuvano, isecka se na {to sitnije kockice (nipo{to mleti u masini za meso). Istopiti {aku june}eg loja, pa ovu masu pr`iti uz stalno me{awe. Kada se upr`i, dok je vru}e, dobro se kasikom nabije u kalup. Posebno rastopiti jo{ loja, dobro ga zagrejati, gotovo da provri, pa zaliti onu masu u kalupu. Ovako pripremqeno, kada se ohladi, moze da stoji dugo.

Nazad


Malte{ki {kembi}i:

Kilogram tele}eg `eludca se dobro opere i kuva petnaestak minuta. Ohladi se i ocedi, a onda isece na rezance dva puta pet santimetra. To se propr`i na maslinovom ulju. U posebnom sudu vaqa prodinstati dve glavice crnog luka, svakako opet na maslinovom uqu, pa tome dodati {kembi}e, dva cela oqu{tena paradajza, dva ~ena belog luka, pola litre belog vina, lorbera, bibera i soli. Kuva se jo{ oko ~etiri sata na laganoj vatri.

Nazad


Gurmanski {kembi}i:

Kilo june}eg {kembeta obariti i ise}i na komade velicine kutije {ibica.Uvaqati ih u bra{no i propr`iti na vreloj masti. Onda iseckati ~etvrt kile slanine ( a moze i vise, ako je slanina mesnatija) na sitne kockice, malo propr`iti, pa dodati tri narendana kisela krastavca, ~etiri ~ena sitno iseckanog belog luka, iseckanu vezu per{una, aleve paprike, a po voqi i tucane qute paprike, naravno soli i bibera. Sve propr`iti jo{ malo, pa dodati one pr`ene {kembi}e, naliti voidom u kojoj su se kuvali tek da ogrezne, pa ukr~kati jos desetak minuta.

Nazad


[kembi}i sa sirom:

Kilo tele{}ih {kembi}a se obari, pa iseckati na rezance, {to u`e i {to du`e. Sa sto grama mesnate slanine izdinstati sa ~etvrt kile crnog luka, isto toliko sve`e paprike i jo{ pola kile sve`eg paradajza. Dinsta se dok te~nost ne uvri. U ovu smesu se ubace ise~eni {kembi}i, pa sve za~ini timijanom, ruzmarinom i bosiqkom izmedju prstiju, a origina i majorana se doda malo vi{e. List per{una i celera se isecka i doda dosta. So, biber i paprika (quta) po ukusu. Sve se ovo zape~e jo{ dvadesetak minuta. Dok je vrelo zaspe se sa struganim sirom (parmezanom, starim ka~kavaqem itd).

Nazad


[u{-mu{:

U ove}i sud pore}ati kilo june}eg {kembeta nepravilno ise~enog, ~etiri sviwska papka uvijena u jagnje}a tanka crevca, kilo jagwe}e ili bele tele}e xigerice, dve glavice iseckanog crnog luka, dve veze iseckanog mladog luka, kilo paradajza, kilo babura ise~enih nakri{ke, qutih papri~ica po ukusu, aleve paprike, soli i tucanog biera. Sve ovo se kuva na tihoj vatri nekoliko sati uz povremeno nalivawe vodom, da ne zagori a gotovo je kad viquska mo`e glatko da pro}e kroz {kembe. Onda se sve povadi, iznutrice se stave na jednu stranu, a povr}e propasira sa saftom. Sve zajedno se vrati u sud, doda jo{ kilo jagwe}e ili tele}e crne xigerice, nalije se pola litre belog vina i kr~ka jo{ dvadesetak minuta. iako se ukuvava u belom jede se uz jako i suvo crno vino.

Nazad


Kastradina:

Potrebno je: 600 grama suvog ov~ijeg mesa, 150 grama suve slanine, 2 glavice luka, 400 grama krompira, soli, bibera, slatkog kupusa. Suvo meso oprati, staviti u lonac s vodom, dodati narezan luk, suve slanine i kupus narezan malo krupnije i kuvati na tihoj vatri poklopqeno. Zatim dodati oguqeni krompir, narezan na kolutove i sve zajedno prokuvati. Jede se ka{ikom ali ne sme biti jako bistro.

Nazad


Puwena sviwska creva:

Kilo sviwskih creva dobro oprati i skuvati. Onda im odse}i }oskove i tawe delove i sve to ostaviti na stranu. Od onog {to preostane (oko 800 grama) ise}i komade duzine 25 santimetra. Ostatak creva sitno iseckati, pa tu dodati jo{ dvesta grama suve seckane slanine, isto toliko ka~kavaqa (ili nekog drugog zrelog sira) i kuvanih {kembi}a, tako}e sitno iseckanih. Sve ovo se dobro zamesi, pa se smesom creva pune kobasi~arskim {pricom, ili kroz levak. "Kobasice" se malo zapeku na rostiqu, ili u tigawu, ili na plotni umotane u aluminijumsku foliju.

Nazad


Per~in sarma:

Kilo jagwe}ih crevaca se dobro opere i uplete u per~in, pa se spusti u kqu~alu vodu sa celom belom jagwe}om xigericom, celom crnom xigericom, dve tri jagwece slezine, tri veze mladog luka i nekoliko qutih papri~ica nepravilno izlomqenih, ne du`e od petnaestak minuta. Procedi se dobro, a voda baci. Per~in od crevaca se umota na dnu kakve tepsije, pa preko toga dodaju nepravilno iseckane iznutrice, kao i mladi luk i paprika. Posoli se i pobiberi po ukusu, doda aleva paprika i malo masti. Sve se ovo zavije u sve`u jagwecu maramicu, nalije kakvom supom, odozgo jo{ malo zamasti, pa pe~e u rerni na tihoj vatri.

Nazad


Kosovske }ufte:

Potrebno je: 600 grama mlevenog mesanog mesa (ov~etine i govedine), 4 paprike, 200 gr. luka, 40 grama bra{na, so, biber, 4 lepiwe. Mlevenom mesu dodati so,biber i ostale za~ine pa rukom dobro izme{ati i oblikovati }ufte, malo je rukom spqeskati i pe}i na rostiqu. Zalivati uqem i servirati u razrezanoj lepiwi sa pe~enom paprikom.

Nazad


Pile u pirinxu:

Potrebno je: 1 pile, 200 gr. luka, 150 gr. pirinxa, 1 dl. slatke pavlake, 1 soqa mleka. Luk naseckati i dinstati na uqu da porumeni . Dodati o~i{}eno i narezano pile i dinstati zajedno s lukom. Na kraju posoliti i naliti litar vode. Dodati opranu i oce}enu pirinxu, preliti slatkom pavlakom pome{anom s mlekom. Staviti u pe}nicu da se zape~e (oko pola sata) Izvaditi iz pe}nice, preliti vru}im uqem s crvenom paprikom i vratiti jo{ nekoliko minuta u pe}nicu da se zape~e.

Nazad


Turli tava:

Potrebno je: 1 kilogram teletine bez kostiju, 200 grama {angarepe, 5 babura, 300 grama paradjaza, koren per{una, koren celera, 200 grama buranije, uqe, crvena paprika, so, biber, karfiol. Narezati luk i {angarepu i dinstati na uqju zajedno sa mesom narezanim na komade. Dodati so, biber, malo crevene paprike,narezanu papriku, karfiol, buraniju, per{un, celer i sve dinstati da postane mekano. Na kraju dodati se~en paradajz. Prema potrebi nalivati po malo vodu. Ukoliko nema sve`eg paradajza, mo`e se upotrebiti onaj iz konzerve. Kr~kati na {poretu oko 30 min. a zatim staviti u rernu da se zape~e .To jelo najboqe se priprema u zemqanoj posudi.

Nazad


Elbasan tava:

Potrebno je: 1 kg, jagwe}ih kotleta, 1 litra ov~ijeg kiselog mleka, 8 jaja, 3 ka{ike bra{na, beli luk, za~ini. Jagwe}i kotleti se nare`u i naglo ispeku. Zatim u zemqanu posudu staviti nekoliko ka{ika soka od pe~ewa, pa dodati smesu od umu}enih jaja, kiselog mleka, belog luka, bra{na i soli. Na smesu se pore}aju komadi kotleta pa se sve nalije sokom od preostalog pe~ewa. Lonac se ponovo vrati u rernu da se jos kr~ka a gotovo je kada jelo , porumeni i postane gusto.

Nazad


Jagwe}i pilav:

Potrebno je: 400 gr. jagwetine, 2 ka{ike uqa, 2 glavice luka, 1 ~e{aw bela luka, 250 grama pirinxa, 100 grama suvog gro`}a. Meso narezati na komade i pr`iti na uqu. Naliti supom (mo`e i od koncentrata) dodati za~ine, naseckan crni i beli luk i sve dinstati 45 minuta. Zatim usuti pirinax i suvo gro`}e i disntati jo{ pola sata. na kraju zape}i u rerni.

Nazad


Kquku{a:

600 grama bra{na,1 jaje, so, malo vode, umutiti u gustu smesu i sipati u dobro zama{}enu tepsiju ( 1,5 dcl uqa ). 300 grama mlevenog mesa pome{ati sa 150 grama crnog i 50 grama belog luka, malo soli i bibera i rasporediti na testo. Pe}i oko 20 minuta,ise}i na komade i slu`iti ( toplo ili hladno ) uz kiselo mleko.

Nazad


Pita sa mesom "dijetalna":

Ova pita je za one koji se bore sa kalorijama ili imaju problem sa holesterolom.

Za pitu treba paket "filo" kora (kupovnih a ko vole mo`e i doma}e), 1/2 kile naj krtije mlevene govedine, 2 paketa smrznutog spana}a od 300 gr. (mo`e i sve` ko ima), malo feta sira sa smawenom masno}om, 2 ~a{e belog vina, pola glavice crnog luka, maslinovo uqe, 2 ka{ikice ekstrata za gove|u supu,so, biber i razni za~ini.

Prvo staviti meso u tigaw na suvo da se pr`i pa kad postane braon sipati ga u cetku (cediqku) i dobro oprati sa vrelom vodom. U ~ist tigaw sipati biber i malo prope}i pa dodati 1/2 ka{ikice uqa i 1/2 glavice sitno iseckanog posoqenog crnog luka pa na niskoj temperaturi pr`iti tako da lukac ne zagore ve} se topi. Kad se lukac upr`i dodati oce|eno meso i ~a{u belog vina pa sve zajedno pr`iti. Kad meso upije vino dodati otkravqen, oce|en i ispran spana} pa nastaviti sa pr`ewem i dodavati za~ine prah od belog luka, mlevenu qutu paptiku, per{unov list, majoram, bosiqak itd (od svega po malo). Kad ve} po`ne da se su{i razmutiti u ~a{u vina 2 ka{ikice gove|e supe pa sipati u tigaw. Poprskati tepsiju sa uqem i staviti kore prvo dve da su preko tepsije (poprskati ih uqem da se ne su{e) i da mogu ksnije da se saviju preko pite. Na dno staviti 4 - 5 na pola savijenih kora poprslanih vrelim uqem pa red nadeva i malo feta sira po nadevu onda opet nekoliko kora i tako dok se sve ne utro{i. Preko gorwe kore saviti kore koje su stavqene prve, izbu{iti gorwu koru no`em i posuti mlekom bez masno}e. Tepsiju pokriti aluminiskom folijom i pe}i na 350F/175C . Kad je skoro ve} pe~ena skinuti foliju i zape}i.

Nazad


Puwene tele}e {nicle:

Potrebno je: Tele}e (june}e){nicle podjednake veli~ine od buta (6-8 komada), 200 gr. mlevenog tele}eg (june}eg) mesa, 50-60 gr. dimqene slanine, senf, biber i so po ukusu.

Priprema : [nicle istucati da se rastawe i pro{ire (ali ne probu{e). Posoliti ih, pobiberiti i premaziti tanko senfom. Posuti polovinu {nicli onim mlevenim mesom (mo`e se posuti i sa malo persunovog lista). Posute {nicle pokriti sa premazanom sniclom i krajeve ucvrstiti ~a~kalicama. Slaninu (seckanu) na uqu propr`iti, dok ne po`uti, dodati seckani luk paze}i da ne izgore, ve} da se ustakli, staviti {nicle pa polagano dinstati s jedne i druge strane, dok ne po~nu da rumene.

Sluziti sa pireom od krompira prelivene sosom od belog luka.

Nazad


Sarma sa rasolom i vinom:

Pome{ati 1/2 kile mlevene govedine i 1/2 kile mlevene sviwetine pa staviti u suv tigaw i pe{i dok ne postane braonkasto. Ocediti mast i oprati meso vru}om vodom pa ga vratiti u tigaw u kome se polako pr`i iseckan crni luk. Kad po~ne da se pe~e dodati {oqu rasola i ~a{u crnog vina i polako pe}i (dali treba soli zavisi koliko je slan rasol) u me|uvremenu skuvati pirinax i dodati ga u meso. Kad se sav sok upije sa mesom zavijati sarme i re|ati u lonac. Naliti rasol (po potrebi razbla`iti sa vodom) i dve ~a{e belog vina dodati malo suvog mesa i ostaviti da se kr~ka.

Nazad


Kapama:

1 kilogram ov~ijeg mesa ise}i na kockice, posoliti, pobiberiti, uvaqati u bra{no i isrp`iti na uqu dok ne porumeni. Izvaditi meso pa na istom uqu izdinstati 1/2 kg. crnog luka sa dve do tri veze mladog luka. O~istiti 1/2 kg. zeqa (mo`e i spana}), odse}i peteqke i popariti ga sa vrelom vodom, pa ocediti. Zeqe, ispr`eno meso pome{ati sa dinstanim lukom, naliti toplom vodom da ogrezne, po `eqi dodati malo aleve paprike i pirinxa, pa na tihoj vatri kr~kati dva-tri sata. Slu`iti uz kiselo mleko.

Nazad


\uve~:

1/2 kile sviwskog mesa sitno iseckati i propr`iti sa glavicom crnog luka i {argarepom pa u tepsiju re|ati: red krompira, red seckane paprike i ise~enog paradajza, meso sa lukom i {argarepom i izme{ano sa kuvanim pirinxom ({oqa), alevom paprikom i za~inima po ukusu.Ovo sve ponavqati, dokle god se sav materijal ne utro{i. Zatim naliti sa vodom (mo`e i supa a i malo vina),staviti na {poret da se ukr~ka neko vreme, pa ga staviti u rernu da se zape~e.

Nazad


Bos~aluk sa mesom:

Zamesiti 1/2 kile bra{na, 4 jajeta, ka{iku masti, malo soli i vode da se napravi tvr|e testo. Testo razviti oklagijom oko 1/2 santimetra debqine i ise}i u kvadrate. 1/2 kile samlevenog sviwskog mesa ispe}i sa 2 glavice iseckanog luka , malo bibera i soli (za~ine po ukusu). Kad se meso ispe~e skinuti sa vatre i dodati jaje i dobro izme{ati. Na kvadrate od testa staviti u sredinu meso pa pokriti sa drugim kvadratom. Krajeve zalepiti (premazati belancetom ili vodom i pritisnuti - naj boqe viqu{kom) pa pe}i u vrelom uqu ili masti dok ne porumeni. Kad porumene vaditi ih i re|ati u tepsiju i jo{ tople preliti sa kiselom pavlakom (ili kiselim mlekom) i staviti u rernu i zape}i.

Nazad


Pekarske krmenadle:

U {erpu sipati vode staviti 2 lista lorbera i biber u zrnu. Kad prokqu~a u vodu staviti 3/4 kile opranih sviwskih krmenadli i kuvati 15 minuta. U me|u vremenu tepsiju istrqati sa belim lukom pa u wu pore|ati tanko ise~en i o~i{}en kilogram krompira. Krompir posoliti, obiberiti i preliti sa vodom u kojoj se kuvalo meso pa po krompiru pore|ati kuvane krmenadle i malo posoliti pa preliti sa vrelom ma{}u i pe}i u vreloj rerni. Meso povremeno okretati i prelivati sa ma{}u.

Nazad


Puweni krompir:

Uzeti krompir za pe~ewe u rerni (4 - 8 zavisno od veli~ine, naj boqe da su duguqasti) uviti u aluminiumsku foliju i ispe}i u rerni. Dok se krompir pe~e propr`iti 200 - 250 grama kobasica ili sunke (mo`e i mleveno meso) posoliti, obiberiti, dodati malo pe~uraka i za~ina po ukusu. Kad je krompir gotov odse}i vrh i izdubiti krompir (oko 1 santimetar od kore) pa izva|en krompir pome{ati sa pr`enim kobasicama dodati jedno jaje i sve izme{ati i napuniti krompire. Puwene krompire opet uviti u aluminijumsku foliju i dope}i. Za slu`ewe stavite nazad "poklopac" i slu`iti sa kiselom pavlakom.

Nazad


Puwene kifle:

Propr`iti sa seckanim lukom 250 grama mlevenog mesa pa dodati 125 grama gqiva, iseckanog celerovog lista, malo soli i bibera, 3 ka{ike kisele pavlake, sitno iseckan re1aw suve slanine i za~initi po ukusu pa sve dobro izme{ati. Uzeti 6 ve}ih kifli pa im otse}i vrh i izvaditi sredinu i napuniti ih sa masom od mesa vratiti nazad vrh i premazati kifle sa puterom pa ih zaviti u aluminijumsku foliju i pe}i u rerni na 180C / 350F oko 1/2 sata. Sluzi se sa zelenom salatom.

Nazad


Puweni krastavci:

Odse}i vrh sa 4 ve}a krastavca pa ih izdubiti. Propr`iti malo iseckane suve slanine dodati 250 grama mlevene sviwetine i kad je pr`eno uma{ati oko 100 grama kuvanog pirinxa, so, biber iseckan per{unov list i za~ina po ukusu sve izme{ati i sa tim napiniti krastavce. Krastavce kuvati u oko litar supe (gove|a, pile}a itd) 1/2 sata. Za umak za preliv ispr`iti iseckan crni luk na puteru pa kad po`uti dodati par ka{ika bra{na, prome{ati dodati iseckanu miro|iju, iseckan per{unov list, sok od limuna, decilitar kisele pavlake i 3 deci supe i sve dobro izme{ati. Krastavce staviti u ~iniju za slu`ewe i preliti sa umakom. Slu`i se sa krompir pireom.

Nazad


Sufle od pile}e xigerice:

1/4 kile pilece xigerice propr`iti na puteru zatim dodati malo raznih za~ina (po ukusu ali ne previ{e), soli i bibera pa sve izgwe~iti i penasto umutiti sa malo putera. Dodati 6 `umanaca i izme{ati pa kad se ohladi dodati ~vrst sneg od 6 belanaca i pa`qivo izme{ati. Tepsiju namazati puterom pa posuti sa prezlama i malo protresti da se zalepe. Sipati ume{anu smesu i pe}i u rerni 20 - 25 minuta na 350F / 150C a u me|uvremenu ne otvarati rernu da ne splasne. Izvaditi i ostaviti da miruje par minuta (dok se ne odvoji od zidova) pa prevrnuti na poslu`avnik i odmah slu`iti. Naj boqe ide sa zelenom salatom.

Nazad


Jagwe}a xigerica sa pirinxem:

Dve glavice iseckanog crnog luka propr`iti na uqu, dodati 2 {angarepe iseckane na kockice i na kraju 1/2 kile jagwe}e xigerice ise~ene na mawe komade. U me|uvremenu skuvati kilo pirinxa pa kad xigerica omek{a dodati pirinax u xigericu posoliti, obiberiti i dodati za~ina po ukusu i sve dobro izme{ati. Ostaviti da se kr~ka na lakoj vatri oko 10 minuta i servirati.

Nazad


Fa{irane {nicle sa kukuruzom i krompirom:

300 grama mlevenog mesa pome{ati sa 200 grema kuvanih zrna od kukuruza, 100 grama skuvanog i izgwe~enog krompira, malo seckanog per{una , za~inom po ukusu , osoliti i obiberiti pa praviti fa{irane {nicle. Pe}i u tigawu na vrelom uqu ili puteru ili na ro{tiqu . Slu`iti sa prelivom od majoneza ili paradajza.

Nazad


Pasuq sa buranijom:

Potrebno je: 150 g suve slanine, 4 ka{ike uqa, 300 g belog pasuqa, 200 g {angarepe, 200 g boranije, za~ina po ukusu, veza zelenog per{una, 2 ~e{wa belog luka.

Pasuq je naj boqe potopiti ranije u vodu da nabubri baciti vodu i sipati novu vodu pa kuvati. Slaninu izrezati na ve}e komade i propr`iti na uqu. Dodati {angarepu ise~enu na kolutove i o~i{}enu i ise~enu buraniju. Dinstati sa malo vode dok sve ne omek{a. Zatim dodati skuvan pasuq, razne za~ine, per{unov list i beli luk. Sve zajedno kuvati jo{ oko 15 minuta.

Nazad


Pasuq sa kiselim kupusom:

Potrebno je: 250 g belog pasuqa, 300 g kiselog kupusa, 2 paradajza, list lorbera, 80 g slanine, za~ina po ukusu, 2 para srpskih dimqenih kobasica, 4 ka{ike uqa, kisela pavlaka ( koli~ina po ukusu).

Pasuq potopiti uve~e pre kuvawa da nabubri pa baciti vodu i sipati drugu pa skuvati pasuq.Na uqu propr`iti sitno iseckanu slaninu, kobasicu ise~enu na komade i kiseli kupus. Naliti sa vodom i kuvati dok sve ne omek{a. Zatim dodati posebno skuvan pasuq, list lorbera, paradajz i za~ine. Naliti preostalom te~no{}u u kojoj se kuvao pasuq i kuvati jo{ 10 - 15 minuta.Na kraju dodati kiselu pavlaku.

Nazad


Sekeq gula{:

Potrebno je: 750 g sviwskih rebara, 1 kg kiselog kupusa, 8 ka{ika uqa, 1 dl pavlake, za~ina po ukusu, so i biber po potrebi (zavisi od kupusa).

Na zagrejanom uqu propr`iti ise~ena sviwska rebra, zatim dodati malo vode i dinstati ih dok nisu napola gotova. Dodati kiseli kupus, za~ine (so i biber ako je potrebno) i nastaviti sa dinstanjem dok sve ne omeksa. Pre slu`ewa dodati pavlaku.

Nazad


Srpski |uve~:

Potrebno je (za 6-8 osoba): 1,5 kg paradajza, 3/4 kg crnog luka ise~enog na rebarca, 1 plavi patlixan ise~en na kockice, 5 babura ise~enih na trake, 2 tikvice ise~ene na kocke, 1 vezica sitno iseckanog per{una, 3-4 sitno iseckana celerova lista, so, biber, 1,5 dl uqa, 1 kg gove|eg mesa ise~enog na par~ad (ili pola gove|eg pola sviwskog), 60 g rama o~i{}enog i opranog pirinxa (pirinax mo`e i da se skuva unapred), 2 soqe vode.

Paradajz oprati, ise}i na kolutove i ostaviti na stranu. Ostalo povr}e i biqe staviti u drugi sud, posoliti obiberiti, preliti sa 50 dl uqa i prome{ati. U sud u kome }e se duve} pe}i pore|ati polovinu koli~ine paradajza, preko wega rasporediti polovinu pripremqenog povr}a i pore|ati par~ad mesa. Zatim staviti drugu polovinu povr}a, posuti pirinxem i na kraju pore|ati preostali paradajz. Naliti vodom i preliti preostalim uqem. \juve~ pe}i u zagrejanoj rerni (230 C/ 450 F ) oko 2 sata. U toku pe~ewa dodati jo{ nekoliko kolutova paradajza. Naj boqe je slu`iti u sudu u kom je kuvano sa zelenom salatom.

Nazad


Biftek u testu:

Potrebno je: komad bifteka oko 600 g, pola pakovanja lisnatog testa (ili doma}e ko ho}e da pravi), `umance, so, biber, uqe.

Biftek premazati uqem, posoliti i obibetiti i ostaviti da stoji oko pola sata u fri`ideru. Odmrznuti pola pakovawa lisnatog testa, razvu}i u koru debljine prsta, pa ovim obloziti biftek. Premazati umu}enim `umancetom, sa malo mleka i staviti da se pe~e u zagrejanoj rerni. Slu`i se sa pe~enim krompirom i barenim povr}em.

Nazad


Tele}e pe~ewe u mleku:

Potrebno je: 800 g teletine (od ru`e), 4 ka{ike belog vina, 1/2 l mleka, za~ini po `eqi (timijana, bosiqak, ruzmarin, oregano itd.) soli i bibera.

U tigaw sipati vino, spustiti meso i na {poretu ga zape}i sa svake strane. Kada lepo porumeni, posoliti ga, obiberiti i dodati za~ine po ukusu . Zagrejati rernu na 200C / 400F . Prebaciti meso u tepsiju (naj boqe ako ima na dnu re{etku) preliti ga mlekom. Zatvoriti tepsiju aluminijumskom folijom ili poklopcem i pe}i u rerni oko sat i po. Gotovo meso ise}i na lepe re`weve i preliti sokom od pe~ewa. Sluziti sa me{anom salatom i hlebom. Pe~ewe se mo`e slu`iti i hladno.

Nazad


Zape~eni rezanci:

Potrebno je: 400 g {irokih rezanaca, 100 g {unke, 2 jajeta, 50 g margarina (ili putra), kisela pavlaka, so, parmazan.

Skuvati rezance u posoqenoj vodi i ocediti. U me|uvremenu istopiti margarin (puter), dodati iseckanu {unku, pavlaku, umu}ena jaja, so i preliti preko rezanaca. Lagano izme{ati i nekoliko minuta dr`ati na tihoj vatri. Zatim presuti u vatrostalnu posudu, posuti parmazanom i zape}i u rerni petnaestak minuta.

Nazad


]ufte u paradajz sosu:

Potrebno je: 400 g mlevenog mesa, 2 kri{ke starog hleba, 1 jaje, so, biber, uqe za pr`ewe, 1/4 l soka od paradajza, 2 ka{ike bra{na, 2 ka{ike uqa, ka{i~ica aleve paprike.

Hleb preliti mlakom vodom i ostaviti da upije vodu. Zatim ocediti i pome{ati sa mlevenim mesom i jajetom. Posoliti po ukusu i dobro izme{ati. Od ove mase napraviti loptice i pr`iti ih na zagrejanom uqu. U posebnom sudu na uqu propr`iti bra{no, pa kad po~ne da `uti dodati alevu papriku, naliti vodom i sokom od paradajza. Me{ati varja~om dok se ne zgusne, posoliti i slu`iti kao preliv za }ufte.

Nazad


Piletina sa koprivama:

Potrebno je: 1/2 kg mlade koprive, 1/2 l mleka, glavica crnog luka, 2 kasike bra{na, uqe, so, biber, sir}e, pr`ena ili pe~ena piletina.

Kopriva se o~isti, opere, a zatim obari u malo slane vode. Crni luk se sitno ise~e i propr`i na uqu, doda se bra{no, pa kada i ono porumeni spuste se obarene koprive. Sve zajedno se me{a jo{ nekoliko minuta, a zatim se nalije mlekom, posoli, za~ini biberom i kuva dok se ne zgusne. Na kraju se zakiseli sa malo sir}eta. Pile ispe}i celo ili pr`iti par~ad i slu`iti sa kuvanim koprivama.

Nazad


Rolat od mesa:

Potrebno je: 600 g me{anog mlevenog mesa, 100 g slanine, glavica crnog luka, kri{ka natopqenog i oce|enog hleba, 1 jaje i 5 kuvanih jaja, per{unov list, so, biber, za~ini po ukusu i senf za premazivawe.

Izme{ati meso, sitno se~enu slaninu, luk, hleb, jaje i za~ine pa od dobijene mase na foliju rastawiti pravougaonik. Pore|ati kuvana jaja, podi`u}i ivice folije napraviti rolat od mesa pa premestiti u pleh za pe~ewe. Naliti malo vode u pleh, preko rolata premazati senf i sve zatvoriti folijom. Dobro zatvoriti krajeve i pe}i rolat 45 minuta na 230C / 450F. Potom skinuti foliju i jo{ 15 minuta pe}i da se uhvati rumena korica.

Nazad


Pohovana xigerica:

Potrebno je: 1/2 kg tele}e ili june}e xigerice, malo mleka, 2 jajeta, prezle, bra{no, uqe, so i za~ini po `eqi.

Komad xigerice se potopi u mleko i tako ostavi da stoji dva sata. Posle toga se izvadi, ocedi i ise~e na tanke komade. Svaki komad se uvaqa u brasno, zatim u razmu}ena jaja pa u prezle. Pr`i se na vrelom uqu i tek kad je gotovo posoli. Pore|a se na okrugli tanjir, a u sredinu se stavi obaren karfiol ili krompir i prelije masno}om u kojoj se przila xigerica i na kraju ukrasi pavlakom.

Umesti da se se~e u tanke {nicle xigerica mo`e da se ise~e u male kockice a od jaja bra{na i prezli se napravi testo. Xigerica se uma{a u testo i ka{ikom se vadi i stavqa na vrelo uqe.

Nazad


Bawalu~ki }evap:

Potrebno: 800 grama mesa, 1.2 kg masti, 1.2 kg crvenog luka, so, aleva paprika, 1/2 litre kuvanog paradajza, 3 - 4 ~e{wa belog luka, 800 grama {angarepe, 200 grama per{una.

Iseckati sitno crni i beli luk, per{un i {angarepu. Ise}i meso na kvadrate. U posudu staviti mast pa dodati meso i povr}e. Sve zaliti vodom i ostaviti da prokuva skidaju}i penu pri kuvawu. Dodati biber, so i kuvani paradajz. Kad provri smawiti vatru i ostaviti }evap da kr~ka. Na kraju dodati alevu papriku. Kad se kuva treba voditi ra~una da bude dosta soka (umaka) i slu`iti sa wim.

Nazad


Haxijski }evap:

Potrebno (za 4 osobe): 3/4 kg tele}eg mesa bez kostiju, 250 grama crvenog luka, 100 grama putera, 1/2 kile sve`eg paradajza, 1/4 kg gqiva, so, biber, sitan per{unov list.

Meso o~istiti od kostiju, masno}e i `ilica izrezati na kockice, posoliti i naglo prepr`iti na puteru. Paradajz o~istiti od ko`ice, izvaditi seme i ise}i na kockice . Crveni luk ise}i sitno, gqive operati i ise}ipopreko. U tigawu izdinstati luk na puteru pa dodati gqive zatim dodati paradajz, za~ine i na kraju dodati prepr`ene kocke mesa. Sve lagano izmie{ati, prokuvati i po ukusu za~initi(ako je potrebno). U neku vatrostalnu posudu stavite aluminijumsku foliju pa pripremqen }evap, zatvoriti i staviti u zagrejanu rernu da se zape~e. Foliju za }evape zatvoriti uvijaju}i krajeve folije. Kad je gotovo staviti ne otvorenu foliju na posluzavnik i otvoriti na stolu.

Nazad


Bosanski lonac:

Za Bosanski lonac treba: 800 g kvalitetne govedine ili masnije junetine, 600 g krompira, 200 g soli, 1 dl sir}eta, 2 dl vode, 1.5 kg crvenog luka, malo buranije, 8 ~e{weva belog luka, nekoliko paradajza (mo`e i kuvan ili smrznut), biber u zrnu, 1 kg {angarepe, 300 g persunovog lista, 200g celera, za~ina po ukusu.

Povr}e is}i i izme{ati sa za~inom(beli luk ostaviti ceo), meso izrezati na ve}e komade, krompir prepoloviti( ako je ve}i ili ga ostaviti celog). U lonac slagiti red povr}a i za~ina, pa red mesa i tako do vrha. Lonac ne treba napuniti do vrha da bi jelo kr~kalo. Slo`en lonac zaliti sir}etom prome{anim sa 2 dl vode i prekriti izrezanim paradajzom. Lonac pokriti aluminijskom folijom ili pergament papirom pa vezato okolo da bude zatvoreno. Na po~etku temperatura u rerni mora biti jaka, a kasnije je treba smawiti i pustiti da kr~ka 4-5 sati. Servira se sa sosom iz lonca.

Nazad


Bosanski lonac 2:

Potrebno je(za 8 osoba): 1 kg junetine, 1/2 kg govedine, 1/2 kg sviwetine, 1,5 kg mladog kupusa, 1/2 kg mladog gra{ka, 1 kg bamije, 1/2 kg krompira, 1/2 kg crvenog luka, beli luk, 1/2 kg sve`eg paradajza, 1/2 kg zeleni ({angarepa, per{un, celer), so, biber u zrnu, biber u prahu, aleva paprika, 1 dl razbla`enog sir}eta, 2 dl uqa, 2,5 dl mlake vode, 1/4 kg sve`ih paprika.

Meso operati i izrezati na ve}e komade. Bamiju staviti u mlaku vodu 1 sat pre pripreme lonca. Beli luk ostaviti u glavicama, a o~istiti ga tako da mu se pa`qivo skine gorwa ljuska i pa`qivo se opere. Ostalo povr}e o~istiti, oprati i izrezati na krupnije komade. Kupus rezati uzdu` paze}i da komadi ostanu celi. Re|ati u lonac prvo red kupusa, na kupus kocke gove|eg mesa, pa paprike, gra{ak, krompir, bamiju, crveni luk i 2-3 glavice belog luka (cele), paradajz se~en na kolutove, red zeleni, pa zatim sviwsko meso, pa red povr}a i tako redom dok se ne utro{e svi sastojci. Lonac zavr{iti tako da na crveni luk do|e zadwi sloj paradajza i zeleni sa li{}em (persun, {angarepa i celer). Dobro posoliti, obiberiti, (ubaciti malo bibera u zrnu) i posuti alevom paprikom. Potom polako sipati po loncu uqe, sir}e i mlaku vodu tako da za~ini zajedno sa te~no{}u si|u na dno lonca. Lonac pokriti aluminijskom folijom ili pergament papirom i vezati kanapom. Kada lonac prokuva, treba smawiti temperaturu i ostaviti da kr~ka 4-5 sati.

Nazad


Gove|i gula{ :

Potrebno je: 1 kg. gove|eg ili june}eg mesa, 1/2 kg crnog luka, 25 gr. slatke aleve paprike, 5 gr. qute aleve paprike, 150 gr. debele slanine, 2,5 dcl. dobrog crnog vina, soli po ukusu.

Meso ise}i na kocke 2 sa 2 sa 2 santimetra, luk sitno iseckati. Sad u zemqani ili kerami~ki sud sa poklopcem koji dobro zatvara re|ati prvo slaninu ise~enu na tanke listove, tako da dno i malo stranica bude pokriveno. Na slaninu staviti sloj mesa, posuti slojem luka, posoliti i popapriti. Tada ponovo sloj mesa, pa luk, so i paprika. Kad se masa utro{i, sve po rubovima preliti vinom, zatvoriti posudu i kr~kati na tihoj vatri oko 3,5 do 4 sata, ako je govedina, a 3 sata ako je junetina. Ne treba me{ati, samo povremeno protresti posudu, bez otvaranja poklopca. Ise}i 2-3 zemi~ke (ili suv hleb) na kockice, pa ih na vrlo malo uqa ispr`iti da porumene. Sada umesiti testo od 1 jajeta i 2 dcl mleka i bra{na, pa u wega umesiti one kockice od zemi~ki. Testo ne treba da bude suvi{e tvrdo, ali ni zitko. Uvaqati testo u ve}e knedle (kao mawa fa{irana snicla), i kuvati ih u dosta posoqene kipu}e vode oko 15 minuta (knedle su gotove kad sve isplivaju na povrsinu). Slu`iti gula{ sa knedlama i zelenom salatom (ili salatom iz tur{ije)

Nazad


June}e {nicle u pivu:

1 kg june}ih {nicli, 2 velike glavice krupno ise~enog crnog luka, 6 maqwh {argarepi ise~enih na mawe komade, 1 fla{a piva (naj boqe crno pivo "porter"), iseckani per{un, 1/2 ka{ikice origana, 1/2 kasikice bosiqka, lovorov list, so i biber, bra{no.

Snicle se posole, obibere i uvaqaju u bra{no. Peku se u tigawu sa obe strane dok ne po~ne da curi krv. Zatim se sve snicle stave u {erpu i doda se pivo. Paze}i se da se snicle ne zalepe dodaje se povr}e i za~ini. [nicle se kr~kaju 2 sata na lak{oj vatri(ili dok meso ne bude potpuno mekano) u poklopqenoj {erpi.

Nazad


Piletina u pivu:

Pile od 1,5-2 kg o~i{}eno i oprano, sok od jednog limuna,1 ~e{aw belog luka, 4 ka{ike putera, biber, so, maj~ina du{ica, 1/3 litre piva (naj boqe crnog "porter")

Pile se prema`e limunovim sokom i biberom spoqa i iznutra, a zatim se posoli. Od belog luka, maj~ine du{ice i putera se napravi masa koja se stavqa izme|u ko`e i mesa (na grudima pileta), a sa ostatkom pile se prema`e iznutra. Pile se stavi u zama{}enu posudu grudima na dole. Pe~e se 40 minuta na 230C/ 450F. Svakih 10 minuta se pile preliva pivom i sokom koji pusti. Pile se zatim okrene grudima na gore i pe~e se jo{ 25 minuta i svkih 8 minuta se preliva. Pile se pe~e i preliva dok ne bude potpuno ispe~eno. Kada je gotovo, pile se pokrije folijom i tako stoji 10 minuta, zatim se se~e.

Nazad


June}e {nicle sa pivom, senfom i slaninom

700g june}ih {nicli, 50g seckane slanine, 1/3 l piva ( svetlog "lager"), 3 glavice seckanog crnog luka, 50g putera, 1.5 soqa gove|eg bu~ona, 5 kasikica senfa, seckani per{un, 8 par~adi hleba, uqe, bra{no, so i biber.

Snicle se uvaqaju u bra{no i ispr`e, pa se stave u zemqani (ili kerami~ki) sud. Slanina se ispr`i na malo uqa i zatim prebaci u zemqani sud. Luk se izdinsta, pa mu se doda buqon, malo bra{na, 1 ka{ika senfa i pivo. Pusti se da kqu~a dok se sastojci ne sjedine. U zemqanom sudu se lepo rasporede {nicle i slanina i preliju se sosom. Sud se prekrije folijom i stavi u rernu na 180ºC / 350 F. Pe~e se sat i po (dok meso ne bude meko). Potom se izvadi i dodaju se za~ini. Hleb se namaze ostatkom senfa i pore|a na {nicle. [nicle se vrate u rernu jo{ 15-20 minuta (ne pokriva se). [nicle se obi~no slu`e sa barenim krompirom ili krompir pireom.

Nazad


Gove|a {nicla u sosu:

Potrebno je: Govedina 500 gr, ke~ap od paradajza 50 gr, bra{no 40 gr, so, za~ini po ukusu, list per{una, list celera, biber

Meso odvojiti od kostiju, po potrebi o~istiti od `ila, za~initi, uvaqati u bra{no i pr`iti na masti (uqu) dok ne porumeni. Kada je meso porumenelo u posudu dodati vodu i dinstati u poklopqenoj posudi dok meso ne omeksa. Kad omek{a meso izvaditi a u sok dodati ke~ap i zacin, vodu (ili supu) pa prokuvati. Na masti (uqu) ispe}i bra{no pa zapra{ku sipati u sok me{aju}i da se ne zgrudva i kuvati oko 20 minuta. Kada se sok skuva dodati biber i naseckan list persuna i celera. meso staviti u sud za slu`ewe i preliti sa sosom a uz meso slu`iti pr`eni krompir i salatu.

Nazad


Kara|or|eva {nicla:

Potrebno je: Teletina bez kostiju 200 gr, kajmak 50 gr, jaje 1 komad, bra{no, prezle, so, uqe, za~ini po ukusu, sos.

Meso (file, kotlet) ise}i na snicle, posoliti i izlupati tu~kom. Snicle zaviti u rolnu filuju}i je kajmakom. pa je uvaqati u bra{no i jaje a potom i u prezlu. Pr`iti u dosta masti (uqa) dok ne porumeni.

Kada je {nicla gotova servirati je na tawiru sa pe~enim krompirom i barenim povr}em i ukrasiti limunom.

Nazad


 

Uvijena {nicla:

Potrebno je:Svinjsko meso 100 gr, {unka (pr{uta) 30 gr, ka~kavaq (ili drugi sir) 20 gr, so, biber, pe~ena paprika.

Meso za {niclu istu}i tu~kom i posoliti. Uviti pune}i {unkom, ka~kavaqem i pe~enom paprikom. Prziti na malo uqa (masti) da porumeni. Servirati sa tarator sosom.

Nazad


Pr`ola:

Potrebno je:Junetina (vrat i ple}ka) 400 gr, kobasice 2 para, gqive 100 gr, kisela pavlaka, crno vino, za~ini, bra{no.

Meso ise}i na 4 jednaka par~eta pa istucati sa jedne strane. Tu stranu uvaqati u bra{no. Na masti (uqu) pr`iti, prvo uvaqanu pa onda drugu stranu, dok meso ne porumeni. Izvaditi meso a u sok dodati kiselu pavlaku, iseckane gqive i kobasice. Propr`iti i naliti sa 1/2 l supe i prokuvati. Kada smesa prokuva u wu vratiti meso i dinstati dok gqive ne omek{aju.

Servirati uz bareno povr}e, pirinax ili krompir pire.

Nazad


Knedle od mesa:

Potrebno je:Mleveno meso 250 gr, gqive 150 g, zumance, bra{no, prezle, kisela pavlaka, so, biber, crni luk, persunov list, buqon za supu.

Bra{no, prezle, pavlaku i `umance zame{ati sa mesom. Smesu dobro izmesiti i od we oblikovati knedle. Knedle pr`iti da porumene pa ih izvaditi iz uqa (masti). U masti (uqu) pr`iti luk, pa kad porumeni, dodati pe~urke, naliti vodom i dodati buqon za supu i sve prokuvati. Ako je retko zgusnuti dodaju}i bra{no. Sokom preliti knedlice i ostaviti desetak minuta da odstoje tako prelivene. Servirati uz prilog od povr}a ili testa.

Naza


[unka (pr{uta) u testu:

Potrebno je: {unka (pr{uta)1/2 kg, kleka bobice 1 ka{i~ica, bra{no 1 kg, kvasac 1.5 paketi}, mleko 1/2 litre, belo vino 1dcl, jaja 4 komada, margarin (puter) 250 gr, so, ka{ikica {e}era.

U malo mlake vode sa {e}erom razmutiti kvasac i ostaviti na toplom da krene pa ume{ati u mlako mleko, pa zamesiti testo, ne previ{e tvrdo, tako da se ne lepi za ruke. Ostaviti da testo kisne 45 minuta. Ponovo premesiti testo, pa ga razvu}i i obmotati oko {unke (pr{ute). Pe}i na 180C / 350F oko 50 minuta.

Servirati sa mesanom salatom - toplo.

 (Ako je {unka (pr{uta) preslana ostaviti je oko 1 sat u mineralnoj vodi, izvaditi i posusiti)

Nazad


Banatsko "zimsko" meso:

Potrebno je:Govedina 1/2 kg, kiseo kupus ribanac 1 kg, luk crni 2 glavice, ke~ap 50 gr, {argarepa 20 gr, supa (mesna), bra{no, so, biber,paprika u prahu quta, sitno seckan list per{una, mast (uqe).

Meso se priprema kao za gula{ s tom razlikom sto se dodaje ljuta paprika. U posebnoj posudi pripremi se kiseo kupus sa dodatkom kima i supe pa se kuva oko 30 minuta.

Servirati tako {to se kiseo kupus, razvu~en u tanjiru, prelije mesom i mesnim sokom.

Nazad


 Sarma od zeqa:

Potrebno je: 400 g zeqa, 500 g mlevenog mesa, 60 g pirinxa, razni za~ini po ukusu, 8 ka{ika uqa, kocka za gove|u supu, 1 paradajz, so, biber.

Samleveno meso za~initi,osoliti i obiberiti dodati pirinax (mo`e i skuvan) i dve ka{ike zagrejanog uqa. Listove zeqa oprati i istawiti debeli deo, kratko prokuvati i ocediti. Na svaki list stavqati pripremqeno meso i svijati u obliku malih sarmica. Slagati ih jednu do druge u sud za kuvawe, posuti sa preostalim uqem, dodati o~i{}en i isce|en paradajz, izmrvqenu kocku za gove|u supu, sve preliti sa vodom da prekrije samu i kuvati na tihoj vatri oko sat i po. Poslu`iti uz kiselo mleko ili slan krompir.

Nazad


Musaka sa spana}em:

Potrebno je: 1 kg spana}a, 400 g mlevenog mesa, 6 ka{ika uqa, 1 dl mleka, 2 jajeta, 2 glavice crnog luka, so, biber.

Spanana} o~istiti, oprati i kratko obariti. Ocediti i ako je krupan malo ga ise}i (mo`e se upotrebiti i smrznut spana}). U me|uvremenu, u drugoj posudi propr`iti ise~en crni luk sa mlevenim mesom, a zatim u vatrostalnu posudu naizmeni~no re|ati spana} i meso. Na kraju, sve se prelije umu}enim jajima sa mlekom i oko pola sata pe~e u rerni na temperaturi 200C / 400F. Slu`iti sa kiselim mlekom.

Nazad


Puweni paradajz:

Potrebno je: 6 paradajza, 250 g mlevenog mesa, 2 jajeta, 50 g struganog ka~kavaqa, ka{ika seckanog per{una, ka{ika miro|ije, so, biber, pola ka{i~ice senfa, aleva paprika.

Paradajz oprati, odse}i poklopac i izdubiti ka{i~icom. Mleveno meso izme{ati sa ka~kavaqem, per{unom i miro|ijom, alevom paprikom, senfom i jajima, osoliti, obiberiti. Ovim nadevom puniti paradajz i pore|ati u pouqenu tepsiju. Izva|enu sr` paradajza rasporediti izme|u paradajza i pe}i u toploj rerni oko pola sata. Uz puweni paradajz moze se slu`iti krompir pire.

Nazad


Musaka od {argarepe:

Potrebno je: 500 g sargarepe, 300 g mlevenog mesa, glavica crnog luka, 3 jajeta, soqa mleka, per{unov list, za~in po ukusu, so, biber.

[argarepu o~istiti i oprati, a zatim ise}i na kolutove pa je dinstati na malo uqa. Posebno propr`iti sitno iseckan luk i meso, osoliti, obiberiti, dodati zacine. U vatrostalnu posudu re|ati red mesa, red {argarepe. Umutiti jaja i mleko pa preliti musaku i zape}i u predhodno zagrejanoj rerni.

Nazad