Make your own free website on Tripod.com

Kajgana sa slaninom:

Za 4 osobe treba 12 jaja, 125 grama suve slanine, glavica crnog luka, malo li{}a od per{una i celera, bibera i soli. Ise}i {to sitnije luk i li{}e od per{una i celera. Slaninu ise}i na sitne kockice (bez ko`ure). U tigaw staviti slaninu pa kad po~ne da se topi dodati luk i li{}e. Kad luk po~ne da `uti dodati ulupana jaja. Dodati biber i so po potrebi. Pr`iti 5 - 6 minuta ili dok se jaja ne ispr`e.

Nazad


Kajgana sa ~varcima:

Propr`iti iseckan mlad luk (kad ga nema 2-3 iseckana crna luka) pa dodati {aku ~varaka. Kad se sve propr`i dodati malo vode i kuvati da ~varci omek{aju dok voda ne nestane. Ise}i 2 kisele paprike (mo`e i qute) i sve zajedno pr`iti. Kad je sve propr`eno dodati 3-4 jajeta, bibera i soli izme{ati i pr`iti sve zajedno.

Nazad


Jaja sa kiselim mlekom:

Na vru} puter staviti jaja (2 po osobi) i pe}i ali da ostanu rovita i cela pa svako jaje posoliti. Jaja staviti u dubqi sud pa preliti sa kiselim mlekom ( 1/2 litre na 6 jaja) u kome je izme{an izgwe~en beli luk. Sve zaliti sa vrelim puterom i staviti u rernu i drzati dok se kiselo mleko ne zagreje.

Nazad


Kuvana jaja sa sardinama:

Obariti tvrdo nekoliko jaja (odmah ih staviti pod hladnu vodu) oqu{titi i prepoloviti uzdu`. Izvaditi `umanca pa pome{ati sa par~etom hleba natopqenog u mleku isce}enog i izgwe~enog. Dodati 2-3 sardine i sve izgwe~iti. U ovi masu dodati 2 `umanceta 1 jaje, malo putera, ka{iku kisele pavlake, bibera i soli pa sve dobro izme{ati. Sa ovom smesom napuniti polovine jaja iz kojih je izva}eno `umance staviti ih u sud pa preliti sa kiselom pavlakom, posuti sa prezlama i malo prope}i u rerni.

Nazad


Jaja sa sirom:

U zama{}en sud za pe~ewe na dno staviti strugan sir pa ga preliti kiselom pavlakom. Po pavlaci staviti jaja (ne umu}ena) posoliti pa opet red strugana sira pa malo kisele pavlake. Odozgore staviti malo putera pa sve pe}i u vreloj pe}nici dok se sir ne istopi ali paziti da `umanca ostanu malo rovita.

Nazad


Omlet sa {unkom:

Umutiti 2 jajeta posoliti dodati malo bibera pa ka{ikicu vode (mo`e i mleko) i sve dobro ulupati. U tigawu prope}i malo {unke pa izru~iti jaja. Kad se jedna strana propr`i pa`wivo prevrnuti i prope}i i drugu stranu ali paziti da se ne presu{i.

Nazad


Kajgana sa mladim lukom:

Ise}i perje od mladog luka i staviti u tigaw sa uqem da se malo prope~e, dodati par jaja posoliti, obiberiti i kad belance po~ne da beli izme{ati i ispe}i (paziti da se ne presu{i).

Nazad


Omlet sa povr}em:

Ise}i crni luk na tanke re`weve, ise}i tanko papriku, ise}i tanko gqivu pa sve posoliti i staviti u tigaw sa uqem da se pr`i. U me}uvremenu penasto ulupati 2 jajeta sa ka{ikicom vode (mleka) pa kad je povr}e pr`eno dodati jaja izme{ati i pr`iti. Kad je jedna strana pr`ena pa`qivo prevrnuti i pr`iti i drugu stranu zatim dodati tanko par~e sira odozgore i prevrnuti jaja na pola (da sir bude u sredini) malo pritisnuti i staviti u tawir i slu`iti.

Nazad


Jaja u pihtijama:

Osam tvrdo obarenih jaja prese}i uzdu` i izvaditi `umanca. Sitno iseckati barenu {unku pa je izme{ati sa `umancima i sa ovom smesom napuniti jaja. U sud sipati malo supe za pihtije i ostaviti da se stisne sad po pihtijama pore}ati jaja a izme}u jaja stavqati re`weve kiselih krastavaca (mo`e i kisela paprika) pa sve preliti supom za pihtije i ostaviti da se stisne.

Nazad


Omlet sa jabukama:

Potrebno je: kisela jabuka, 2 jajeta, dve ka{ike {e}era, dve kasike bra{ne, vanilin {e}er po `eqi, malo putera (margarina, uqa).

 Jabuku oqu{titi i ise}i na tanke kolutove, pa izvaditi sredinu ({epuriku - seme). Jaja i se}er ulupati zicom za sneg dok ne postane penasto zatim lagano ume{ati bra{no i vanilin {e}er. U tigawu zagrejati malo putera (margarina, uqa), pore|ati kolutove jabuka, kratko zape}i, okrenuti na drugu stranu i sve preliti masom od jaja. Poklopiti i zape}i dok jaja nisu pr`ena. Slu`iti odmah dok je jo{ vru}e.

Nazad