Make your own free website on Tripod.com
 

Hleb:

U ~iniju za me{awe staviti kilo bra{na dodati soli po ukusu a u 1/2 litre vode rastvoriti dve ka{ike kvasca sa ka{ikom {e}era. Kad se kvasac rastvori pome{ati ga sa bra{mom (ukoliko je potrebno dodati jo{ vode) u koje se sipa malo uqa ( naj mawe ~a{ica) i sve se izme{a i ostavi da kisne 1-2 sata. Kad uskisne mo`e se oblikovati u vekne i pe}i na 350 F /175 C. [to se du`e pe~e korica }e biti debqa a pri kraju treba hleb premazati sa uljem (ma{}u) i ostaviti da se dope~e.

Nazad


Brz hleb:

U ~iniju za me{awe staviti 2 - 3 {oqe bra{na posoliti pa u 1/2 litre vode rastvoriti 2 ka{ike kvasca sa ka{ikom vode, dodati malo uqa ili masti u bra{no sve izme{ati i ostaviti da kisne . Posle 1/2-1 sat napraviti vaqke 1-2 cm {iroke a duga~ke prema plehu i pe}i 1/2 sata na 350 F / 175 C .

Nazad


Kiseli hleb:

U ~iniju za me{awe sipajte kilo bra{na dodati soli a razmututi dve ka{ike kvasca sa ka{ikom {e}era u malo mlake vode. U bra{no dodati uqe ili mast razmu}en kvasac i 3/4 kile kiselog mleka ili milerama pa sve izme{ati ostaviti da kisne par sati. Pe}i kao poga~u ili u obliku vekne na 350 F / 175 C . [to se du`e pe~e kora }e biti debqa a povremeno se mo`e premazati sa uqem.

Nazad


Masna poga~a:

U ~iniju za me{awe sipati 1/2 kile bra{na, posoliti , dodati 150g masti razmutiti ka{iku kvasca sa malo {e}era u malo mlakog mleka i sve zamesiti sa kiselom pavlakom (da testo bude mekano). Testo ostaviti da kisne 2 sata pa ga izmesiti ostaviti ga jo{ 2 sata i opet izmesiti. Sad napraviti poga~u izbosti je viqu{kom premazati `umancetom i pe}i na 350 F / 175 C .

Nazad


Posna poga~a:

Kilo bra{na staviti u ~iniju za me{ewe posoliti i dodati soqu uqa, 2 ka{ike kvasca razmutiti u 1/2 litre mlake vode i pome{ati sa bra{nom. Mesiti dok ne po~ne da se odvaja od ruke dodaju}i bra{no po potrebi ( testo ne treba da bude ni meko ni tvrdo ). U pleh namazan uqem staviti oblikovano testo i ostaviti da kisne desetak minuta izbosti ga sa viqu{kom i pe}i na 350 F / 175 C . Kad kora porumeni pokriti poga~u sa aluminijskom folijom da kora ne izgore dok se poga~a skroz ne ispe~e.

Nazad


Proja:

Zamesiti 1/2 kile kukuruznog bra{na sa ka{ikicom masti, malo soli, jajetom i vodom koliko treba da testo bude `itko. Testo staviti u zama{}enu tepsiju da ne bude suvi{e debelo i pe}i u rerni dok se ne zape~e pa je premazati ma{}u. Ako se proja jede sa kiselim kupusom treba da je {to posnija ako ne u proju se mogu staviti ~varci da je zamaste.

Nazad


Srpska proja:

600 grama kukuruznog bra{na zamesiti sa 180 grama masti, 5 jaja, i {oqom mleka. Me{ati 10 minuta pa dodati jo{ mleka dok masa ne postane re}a. U pleh (okrugao) namazan ma{}u sipati testo i pe}i u rerni dok ne porumeni tada je ise}i zama{}enim no`em i ponovo pe}i dok sasvim ne porumeni. Slu`i se obi~no uz podvarak, kiseo kupus ili predjelo.

Nazad


Bosanska proja:

Izme{ati 6 jaja sa 2 ka{ike kajmaka, ka{iku masti, 1/2 litre mleka malo soli i sve dobro izme{ati pa dodati 1/2 kile kukuruznog bra{na i izme{ati da bude zitka masa. Masu sipati u tepsiju da ne bude suvi{e debela i pe}i u vreloj rerni 1/2 sata. Kad je gotova proju premazati kajmakom ise}i na kocke i slu`iti vru}u.

Nazad


U`i~ka proja:

U 1.5 kile kukuruznog bra{na dodati 8 jaja 1/2 kile masnog sira, 1/2 kile ~varaka samlevenih na ma{ini za meso, 1/4 kile kajmaka, malo soli i sve zamesiti sa mlakom vodom da testo ne bude suvi{e tvrdo. Testo sipati u tepsiju rastawiti ga i ise}i na kocke i pe}i u vreloj rerni. Kad se me}e u rerno proju treba preliti vrelom ma{}u i pe}i dok ne porumeni.

Nazad


Pirotska proja:

U litri slane hladne vode razmutiti 4 jajeta pa polako dodavati kilo kukuruznog bra{na stalno me{aju}i. Kad se svo bra{no ume{a sipati testo u zama{}en pleh da bude debelo kao prst. Testo preliti vrelom ma{}u i staviti u vrelu pe}nicu. Kad se zagreje izvaditi je i izbosti viqu{kom vratiti nazad u rernu i pe}i dok ne porumeni.

Nazad


Proja od kisele vode:

Izmesiti kilo kukuruznog bra{na sa kiselom vodom (u nedostatku kisele vode mo`e i soda voda) da bude `itko, posoliti pa dodati {oqu rastopqenog putera, 5 - 6 `umanaca i sve dobro ume{ati (da nema grudvica) sipati u zama{}en pleh i pe}i u rerni na ni`oj temperaturi. proju ise}i na kvadrate i zaviti u salvet do slu`ewa.

Nazad


Razlevu{a:

1/4 kile kajmaka, 1/4 kile sira, 4 `umanceta, 1/4 kile masti, 1/4 litre mleka zamesiti i dodati 1/4 kile kukuruznog bra{na zamesiti pa dodati sneg od 4 belanceta sve izme{ati i sipati u zama{}enu tepsiju (dubqu) pa pe}i u vreloj rerni dok ne porumeni. Obi~no se slu`i u tepsiji u kojoj je pe~ena.

Nazad


Gibanica od kukuruznog bra{na:

1/4 kile kajmaka i 1/4 kile masti dobro izme{ati pa dodati 7 umu}enih jaja. Zasebno izme{ati 1/2 kile kukuruznog bra{na sa litar mleka i dodati ka{ikicu sode bikarbone i sve izme{ati sa kajmakom i ma{}u pa sipati tawe u dubok pleh i pe}i u vreloj rerni. Kad ese ispe~e se}i na kocke i slu`iti.

Nazad


\evrek 1:

Potrebno je: 4.5 {oqe bra{na, 4 ka{ike {e}era, 3.5 ka{ikice soli, ka{ika suvog kvasca, 2 ka{ike putera (margarina), voda.

Priprema: pome{ati 1.5 {oqu bra{na, 2 ka{ike {e}era, 1.5 ka{ikicu soli, puter (zagrejan da se topi) i kvasac rastvoren u {oqi vode sa ka{ikom {e}era pa sve izmesiti (u ma{ini 2 minuta). Dodati 1/2 {oqe bra{na i opet isto mesiti, sad polako dodavati ostatak bra{na dok testo ne postane tvrdo i mesiti jo{ 10 minuta. Ostaviti testo da kisne 15 (ili dok malo ne naraste) minuta pokriveno pa ga izdeliti na 12 juftiki u obliku lopte pa ih spqo{titi i napraviti rupu od 2 - 3 sm. u sredini. U {erpu sipati vode da bude 2 - 3 sm. pome{ati ka{iku {e}era i ka{iku soli pa je zagrejati da bude vrela ali da ne vri i stavqati |evreke u vodu, kuvati 3 minuta prevrnuti i kuvati jo{ 2 minuta, opet prevrnuti i kuvati jo{ minut. Osu{iti ih na pe{kiru i kad su svi |evreci kuvani staviti ih na pleh i pe}i u prethodno zagrejanoj rerni na 375F /190C 20 - 30 minuta. Ko `eli mo`e |evrak premazati pre pe~ewa sa belancetom pome{anim sa ka{ikom vode i posuti sa sezamom, makom, iseckanim lukom itd.

Nazad


\evrek 2:

Potrebno je: 2 {oqe mlake vode, ka{ika suvog kvasca, 3 ka{ike {e}era,ka{ika uqa, 6 - 8 {oqa bra{na i ka{ikica soli.

Priprema: pome{ati {e}er sa mlakom vodom pa dodati kvasac, u sud za me{awe staviti 6 {oqa bra{na i so pa dodati vodu i sve dobro izmesiti. Izvaditi testo na zabra{wavqenu dasku za me{awe i mesiti dodavaju}i ostatak bra{na po potrebi dok testo ne otvrdne.Mesiti dok ne postane tvrdo ali elasti~no ( 10 - 15 min.) i staviti nazad u sud i ostaviti da kisne (oko sat vremena) dok ne naraste. Izgwe~iti testo i podeliti u 3 dela pa sveki razviti u vaqak (kao kobasica) i ise}i na 4 dela. Od svakog dela napraviti loptu pa je razviti u vaqak otprilike 6" / 15 sm. du`ine i napraviti prsten stim da krajevi prelaze jedan preko drugog za santimetar pa krajeve rukom vaqati da se spoje (ako se te{ko spajaju staviti kap vode). Kad su svi |evreci gotovo ostaviti ih da kisnu pokriveni dok ne porastu (oko 20 minuta). Dok |evreci rastu u {erpu sipati vode 2/3 od vrha pa dodati ka{iku {e}era i kad provri staviti |evreke i kuvati dok ne isplivaju na povr{inu. Kad isplivaju kuvati ih jo{ jedan minut a prevrnuti ih jedanput. Kad su kuvani izvaditi ih pa ih staviti (ko `eli) u sud sa sezamom, makom, soqu, sitnim lukom itd. \evreke staviti na pleh za pe~ewe i pe}i u rerni na 500F / 260C (po mogu}nosti sa parom - staviti u rernu sud sa vodom) dod ne po~ne da braoni (oko 20 minuta) sad |evrek prevrnuti i pe}i dok i dowi deo nije gotov.

Nazad


\evrek 3:

Potrebno je: 4.5 {oqe bra{na, 2 ka{ike suvog kvasca, 1.5 {oqa mlake vode, 4 ka{ike {e}era i ka{ika soli.

Priprema: Staviti u sud za me{ewe 1.5 {oqu bra{na, dodati so a u toplu vodu sipati 3 ka{ike {e{era pa dodati kvasac. Kad se kvasac istopi sipati u sud i izmesiti ( ako je u ma{ini 1/2 min polako pa 3 min brzo, pa rukama) da testo bude dosta tvrdo (dodavati bra{no po potrebi). Staviti na zabra{wenu dasku za me{ewe i mesiti jo{ 10 min. Pokriti i ostaviti da se odmara 15 min. Podeliti u 12 delova napraviti loptice pa prstom probu{iti rupu u sredini i napraviti podjednak prsten. Kad su svi gotovi pokriti i ostaviti 20 min. da raste. Zagrejati u {erpi 4 - 5 lit. vode i kad provri smawiti da ne vri pa staviti |evreke vodu i kuvati 7 min. prevrnuti jedanput. Staviti ih u rernu i pe}i na 375F /180C 30-35 minuta.

Da bi bili sjajniji pre kuvawa staviti |evreke 15sm. od gorweg elementa u rerni i pe}i sa wim 1 min sa obe strane pa ih onda staviti u vodu kuvati 7 min. i pe}i 25 min.

Nazad


\evrek sa malinama i ~okoladom:

Potrebno je: 5 {oqa bra{na, 2 ka{ike suvog kvasca, 1/4 {oqe {e}era, 1/4 ka{ikice soli, 2 ka{ike pra{ka za pecivo, ka{ika sode bikarbone, {oqa uqa, 3 jajeta, {oqa mlake vode, {oqa ~okolade u sitnim par~i}ima, {oqa malina ( mo`e se zamenuti drugim - ili ne~im iz kompota ) i ka{ikica sitnog cimeta.

Priprema: U sud za me{awe staviti bra{no, pra{ak za pecivo, sodu bikarbonu i so. U drugom sudu pome{ati vodu sa {e}erom i kvascem. Dodati u bra{no uqe i jaja pa vodu sa kvascem i izme{ati dok se ne napeavi testo. Dodati ~okoladu i maline pa sve izmesiti testo ne treba da bude previ{e tvrdo ali ni mekano. Testo podeliti u 12 delova i od wih napraviti vaqke pa ih spojiti stim da krajevi prelaze jedan preko drugog oko 1sm. ukoliko se te`e lepe dodati kap vode. \evreke pokriti i ostaviti da rastu 15 - 20 min pa pe}i u rerni na 350F / 180C otprilike sat vremena.

Nazad


Kiseli hleb 2:

Komlov:

1 [oqa vode (mlake), 2 {oqe (280g) bra{na.

Dan 1 do 4: U mawu ~iniju izme{ati 1.5 {oqu vode i 1/2 {oqe (70g) bra{na i me{ati da se bra{no rastvori u vodi i postane mekano testo. Testo staviti na dasku sa bra{nom i izmesiti (mo`e i u ma{ini) i napraviti loptu pa vratiti u ~iniju koju treba pokriti plastikom i ostaviti da stoji na sobnoj temperaturi 24 sata. Komlov }e malo da naraste i da uskisne pa ga izmesiti dodav{i 1.5 {oqu vode i 1/2 {oqe bra{na i ovo ponavqati 3 i 4 dana. Svaki dan komlov }e malo da poraste i postane kiseliji.

Hleb:

Pome{ati 3 {oqe mlake vode sa kasikom soli i dodati 5 - 6 {oqa ( oko kilo) bra{na.

Dan 5: Komlov prebaciti u ve}u pli}u ~iniju, dodati 3 {oqe vode, so, pa sa `i~anom mu}kalicom me{ati oko minut dok se komlov ne rastvori. Dodati bra{no, malo po malo, stalno me{aju}i. Posle 5 soqa bra{na testo treba da bude dovoqno tvrdo za me{ewe (sad se mo`e staviti i u ma{inu) . Posuti bra{nom dasku za me{ewe staviti testo prvo ga presavijati da {to vise vazduha u|e u testo (ako je previ{e meko dodavati bra{no) pa mesiti dok ne postane elasti~no naj mawe 10 minuta. Odvojiti {aku testa i sa~uvati za drugi put (komlov), a ostatak oblikovati u loptu. Testo staviti u ~iniju (oko 10") u kojoj je krpa sa bra{nom okre}u}i gornju stranu na dole pa sa krajevima krpe pokriti testo i ostaviti da kisne 6- 12 sati (mo`e i po 24 sata) u toplom mestu 80 - 90F / 25 - 30S . Testo }e polako da naraste dok se ne duplira po veli~ini. Rernu treba zagrejati oko 40 minuta pre pe~ewa na 500F / 260S ( za naj boqi rezultat potreban je kamen za pe~ewe).Testo prevrnuti na zabra{wenu posudu za pe~ewe i rase}i odozgore ostrim no`em na nekoliko mesta 1/4" (5mm) duboko da se podjednako {iri i ne puca. Poprskati dno i strane rerne sa vodom i staviti hleb u rernu. Rernu treba poprskati jo{ 3 puta u toku slede}ih 6 minuta (para poma`e da bude lep{a kora a i boqe }e da raste). Kad hleb po`uti (oko 15 minuta) smawiti temperaturu na 425F / 220S i pe}i dok kora na postane tamno `uta i kad se kuca zvu~i {upqe (35 do 40 minuta). Hleb izvaditi i staviti na `i~ano postoqe da se hladi sat vremena pre upotrebe (dok se hladi jos uvek se pe~e). Hleb }e biti sve` nekoliko dana a naj boqe je dr`ati ga u papirnoj ili platnenoj kesi (u plastici kora odmekne).

Komlov koji je odvojen za kasniju upotrebu mo`e stojati na sobnoj temperaturi (u plasticnoj posudi pokriven vla`nom krpom ) dan dva a u fri`ideru i do nedequ dana. Da se aktivira (ako ga dr`ite du`e) svake nedeqe ga izme{ati sa 1/4 {oqe vode i 1/2 {oqe (70g) bra{na. Ako je u fri`ideru treba ga izvaditi 2 sata pre upotrebe. Sa ovim komlovom po~eti u 2 stepenu (dan 5) i ne upotrebiti vi{e od {oqe komlova za veknu. Komlov se mo`e kupiti i u nekim radwama (bread starter).

Nazad


Za~iwena poga~a:

Testo zamesiti kao za svaku poga~u (2 - 3 soqe bra{na, uqe ili mast,malo soli, kvasac rastvoren u vodi sa ka{ikom se}era, sve zamesiti i ostaviti da malo odstoji (pokriveno). Kad prokisne lepo ga istu}i, odnosno testo izudarati rukom, pa ga staviti u tepsiju u kojoj je na dnu dosta uqa ili masti i ra{iriti. Sad prstima pritiskati po testu i napraviti rupe u testu do tepsije pa preko poga~e sipati dosta uqa sa za~inom i sve pe}i u rerni koja je zagrejana na 400F / 200C dok se ne ispe~e. Trik je u uqu sa za~inom, da ga napravite prvo uzmite naj boqe maslinovo uqe ({to ja~i miris na masline) ovde u severnoj Americi "first cold presing extra virgin olive oil" (bar ka`u first cold presing je najboqe). U food procesor ili blender stavite razne sve`e za~ine (bosiqak, ruzmarin, oregano, korijander itd) a ukoliko nemate mo`e i suv za~in iz fla{ice, dodajte 4 - 5 ~e{weva belog luka, jedan mali crni luk, malo soli i bibera a i koja quta papri~ica nije na odmet pa jo{ 1/2 l uqa i sve lepo sameqite i sa tim uqem prelite poga~u. Da kora bude malo tvr|a stavite u neku tepsiju par ~a{a vode pa tu tepsiju stavite ispod tepsije sa poga~om (na dowu re{etku).

Nazad