Make your own free website on Tripod.com

Jarebice u kupusu:

Jarebice o~upati suve (ne prelivati sa vrelom vodom), o~istiti od iznutrice, oprati i posoliti. {iqastim no`em isbosti jarebicu pa u rupe ugurati po par~e slanine a ponegde beli luk (nije obavezno). U {erpi upr`iti iseckan crni luk i kad po~ne da `uti dodati {oqu oprana pirinxa malo propr`iti i sipati malo supe pa kuvati dok se pirinax upola ne skuva. Skinuti sa vatre i dodati xigericu, so, biber, ise~en per{unov list i malo za~ina po ukusu pa sve izme{ati i sa ovim pirinxom napuniti grudi od jarebice. Jarebicu uviti u tanku slaninu. Probariti ve}u glavicu slatkog kupusa pa no`em izdubiti oko korena da jarebica mo`e da stane u kupus.Kupus sa jarebicom staviti u {erpu sa malo uqa (masti) pa staviti u rernu i pe}i na umerenoj temperaturi povremeno prelivaju}i kupus sa sokom iz {erpe. Kad su kupus i jarebica pe~eni izvaditi jarebicu staviti na tawir za slu`ewe a okolo pore}ati ise~en kupus.

Nazad


Pe~ena prepelica:

Naj lep{e prepelice su posle `etve kad su ugojene i mekane. Ne treba ih marinirati ve} odmah pe}i. O~istiti ih od perja i iznutrice, oprati osoliti pa nata}i na mawe ra`weve (malo ve}e od suda u kome }e se pe}i). Sud treba da bude dovoqno dubok da prepelice ne dodiruju dno. Prepelice uviti u tanku slaninu vezanu kanapom pa ih staniti na sud i pe}i u rerni. Tokom pe~ewa prepelice na ra`wu okretati i preliveti sa sokom iz suda sa vremena na vreme. Kad su pe~ene skinuti kanap preliti prepelice sa sokom i slu`iti sa salatom.

Nazad


Pe~ena divqa patka:

O~istiti divqu patku od perja i iznutrice pa je oprati i dr`ati na ledu bar 2 dana zatim je osoliti, preliti sokom od limuna i sa 4 ka{ike uqa i ostaviti da stoji 2 sata. Umorati patku u slaninu vezati je koncem i staviti u pleh za pe~ewe sa malo vode (naj boqe je plovku malo izdignuti da ne dodiruje dno) a za vreme pe~ewa plovku ~e{}e prelivati. Pe~enu patku ise}i pore}ati na slu`avnik i preliti sa sokom.

Nazad


Zec na luku:

O~i{}enog zeca koji je le`ao na ledu (ko ne vole jak ukus divqa~i neka ga dr`i u vodi sa ledom u kojoj je sir}e) bar 2 dana oprati pa ise}i butove za sebe le}a za sebe itd. Sad ga posoliti, posuti biberom i ostaviti da stoji par sati. Ise}i na krupno 1/2 kile crnog luka a u {erpu staviti uqe (mast) pa staviti zeca da se pr`i, dodati lukac i malo vode me{ati i meso prevrtati Kad je meso mekano a luk porumeni dodati so i biber ako treba staviti na tawir i preliti sa sokom od pe~ewa.

Nazad


Srna na ra`wu:

O~i{}enu srnu premazati sokom od limuna i uqem i ostaviti da stoji do sutradan. Sutradan srnu posoliti premazati opet uqem i zavirti u aluminiumski foil nata}i na ra`aw i polako pe}i. Pre nego sto je gotovo skinuti foil i meso malo zape}i. Ko ne mo`e da pe~e na ra`wu moze ise}i srnu pa delove nata}i na ra`weve i staviti preko suda i pe}i u rerni. Srnetinu slu`iti sa kiselim krastavcima.

Nazad


Kotleti od divqe sviwe:

Ostaviti kotlete da stoje na ledu 4 dana zatim ih oprati i staviti u {erpu sa 3/4 litre belog vina i 1/4 litre vode malo solo i bibera. [erpu staviti na {poret i kuvati dok meso ne odmekne. Ume{ati 100 grama putera i 8 `umanaca pa kuvane kotlete posoliti, obiberiti i zamo~iti u puter i jaja pa uvaqati u prezle i pe}i na uqu (masti) dok ne porumene sa obe strane sada ih slo`iti u sud i preliti sa kiselom pavlakom, sokom u kome su se pekli i sokom od 2 limuna pa pe}i u rerni oko pola sata. Pore}ati na poslu`avnik i slu`iti sa salatom.

Nazad


Irvas (moose) :

Meso dobro posoliti i potopiti u rasol i ostaviti 2 - 3 dana (prema veli~ini) u fri`ideru, zatim ga ocediti i oprati pa ostaviti u hladnoj vodi u fri`ideru par sati. Meso opet ocediti i oprati pa za~initi ( slobodno upotrebiti za~ine po ukusu) pa naliti sa 2/3 crvenog vina i 1/3 vode i ostaviti 2 - 3 dana u fri`ideru. Meso izvaditi staviti u neki sud preliti sa vinom u kome je bilo i malo prokuvati. Kad se ohladi ocediti preliti sa me{avinom 2/3 crnog vina 1/3 slatkog vina i ostaviti da stoji u fri`ideru bar pola dana. Meso staviti u rernu na 450F / 230C i pe}i (pokriveno aluminiskom folijom) oko sat vremana pa smawiti na 350F / 175C i pe}i dok se ne ispe~e. Za vreme pe~ewa meso ~esto prelivati sokom od pe~ewa a po potrebi dodavati vino. Meso treba paziti da se ne prepe~e ina~e }e postati suvo.

Nazad


Ple}ka od srne:

Ple}ku staviti da otstoji jedan dan u soku. Sok se pravi od vina ili sir}eta, celera (koren), crnog luka, belog luka, {angarepe, per{una, soli, bibera i list od lorbera koli~ina zavisi od veli~ine ple}ke tako da sva bude u soku. Sutradan se vine (sir}e) odlije a povr}e se isecka na koturove. Ple}ka se nadena sa belim lukom i slaninom (dimqenom) pa se malo zape~e sa svih strana na vreloj masti (uqu) u dubqoj serpi pa kad se zape~e doda se povr}e i nalije se sa vinom (mo`e da se upotrebi i vino (sir}e) u kome je meso stajalo ali boqe je sa sve`im vinom. [erpu treba poklopiti i ostaviti da se kr~ka a meso povremeno prevrtati da se ne zalepi za dno. Po potrebi dolivati jo{ vina u toku kuvawa. Kads e izdinsta (meso je mekano i lako se odvaja od kosti) mo`e da se stavi malo u rernu otvoreno da se zape~e ili da se slu`i odmah. Naj boqe ide sa knedlama i salatom.

Nazad